Μειώσεις σε συντάξεις και εισφορές απαιτεί η Τρόικα

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και οι φόροι υπέρ τρίτων θα μπουν στο μικροσκόπιο των πιστωτών οι οποίοι ζήτησαν χρονικό περιθώριο έως την Κυριακή να επεξεργαστούν τα νέα στοιχεία που παρέλαβαν από το Υπουργείο Εργασίας και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Μέχρι νεωτέρας , οι συνταξιούχοι των ΔΕΚΟ και των Τραπεζών

είναι οι πρώτοι που δέχονται τα πυρά των «στοχευμένων» μέτρων. Οι συντάξεις τους κατ΄ απαίτηση της Τρόικας θα υποστούν μειώσεις άμεσα από το 2014 αντί σταδιακά και σε βάθος χρόνου όπως προέβλεπε η αρχική ρύθμιση ως απόρροια της μείωσης των εισφορών στα επίπεδα του ΙΚΑ.

Το ποσοστό της μείωσης δεν έχει ακόμα αποφασιστεί αφού θα εξαρτηθεί από τις ανάγκες κάλυψης του δημοσιονομικού κενού. Ωστόσο η αρχική ρύθμιση προέβλεπε οριακές μειώσεις της τάξης του 2%-3% που θα αποδώσουν στο σύστημα 100 εκ ευρώ ετησίως ώστε να καλυφθεί το έλλειμμα που θα δημιουργηθεί από τη μείωση των εισφορών των ειδικών κατά 10% μεσοσταθμικά για τους παλαιότερους ασφαλισμένους. Για τους νέους που ασφαλίστηκαν μετά το 1993 ισχύουν ενιαίες εισφορές στα επίπεδα του ΙΚΑ.

Για παράδειγμα , στο ταμείο της εθνικής τράπεζας, η εισφορά του εργαζόμενου από 11% θα μειωθεί έως το 2015, στα 9,9%, εως το 2018 στα 7,7% για να φτάσει το 2022 στο 6,6% Αντίστοιχα οι εργοδοτικές εισφορές θα συρρικνωθούν σταδιακά από 26,50 % στα 13,3%.

Συνολικά οι εισφορές θα διαμορφωθούν στο 20% από 37,5% που είναι σήμερα αφήνοντας μια παράπλευρη μαύρη τρύπα στα έσοδα των ταμείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Τρόικα απαίτησε «αίμα» εδώ και τώρα από τις συντάξεις προκειμένου να συμφωνήσει σε δύο ρυθμίσεις ανάσα για τα έσοδα του ΙΚΑ. Στη διαπραγμάτευση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων που βρίσκεται αυτή την ώρα στην πιο κρίσιμη φάση της, οι πιστωτές για πρώτη φορά κάνουν ένα βήμα πίσω και δέχονται βελτιώσεις στη ρύθμιση οφειλών αλλά και στον τρόπο μείωσης των εργοδοτικών εισφορών σταδιακά κατά 3,9% αρχής γενομένης από το 2014.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες, οι οφειλέτες θα μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε 72 αντί σε 48 δόσεις. Η ελάχιστη δόση θα είναι 200 ευρώ και η μέγιστη 15.000 ευρώ. Παράλληλα, όσοι ενταχθούν στη ρύθμιση «νέα αρχή» για τα χρέη του 2013 θα μπορούν να ρυθμίσουν σε 12 δόσεις όχι μόνο τις οφειλές του πρώτου εξαμήνου αλλά όλου του έτους.

Επίσης φαίνεται να δέχονται (πρόταση Κουτρουμάνη και Σπυρόπουλου) η μείωση των εργοδοτικών εισφορών να ισχύει ως μπόνους μόνο για τους συνεπείς στις πληρωμές τους εργοδότες. Ετσι, αν η μείωση λειτουργήσει ως κίνητρο 200.000 εργοδότες που σήμερα καθυστερούν τις οφειλές, θα καλυφθεί αναίμακτα η μαύρη τρύπα (350 εκατ. για το 2014) που θα δημιουργηθεί από τη μείωση των εισφορών χωρίς να χρειασθεί να αναζητηθούν ισοδύναμα μέτρα και να κινδυνεύσουν με νέες οριζόντιες περικοπές όλες οι συντάξεις.

Δύο παραμένουν τα φλέγοντα ζητήματα. Το ύψος του δημοσιονομικού κενού που δυστυχώς από 500 εκατ. ευρώ σε ανεβαίνει στα 1,2 δισ. Ευρώ απαιτώντας και αντίστοιχης αξίας μέτρα και η αξιολόγηση των μέτρων Βρούτση για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής από τους πιστωτές.

Αν η Τρόικα δεν βαθμολογήσει ικανοποιητικά την συμβολή των μέτρων και δε δώσει πίστωση χρόνου για να μετρηθούν στην πράξη, τα ασφαλιστικά ταμεία θα πληρώσουν το τίμημα που τους αντιστοιχεί στο δημοσιονομικό κενό με μειώσεις σε συντάξεις και παροχές Eπιφυλακτικότητα για το αποτέλεσμα των μέτρων που περιλαμβάνονται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο εξέφρασε και η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) η οποία σχολίασε:

«Όσον αφορά στις ασφαλιστικές παρεμβάσεις που αποσκοπούν στην διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, στην πάταξη της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας, δυστυχώς δεν έχουν κατορθώσει να δώσουν την παραμικρή λύση στο πρόβλημα. Το αποτέλεσμα είναι να επιλέγεται συστηματικά τα τελευταία τρία έτη η μείωση των συντάξεων και η αύξηση των ορίων ηλικίας, ως το μόνο μέσο για την προσωρινή επιβίωση των ασφαλιστικών ταμείων. Είναι προφανές, ότι τα ασφαλιστικά ταμεία, τόσο της κύριας όσο και της επικουρικής ασφάλισης, θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας όσο αυξάνεται ο δείκτης ανεργίας, όσο χιλιάδες εργαζόμενοι καθίστανται καθημερινά άνεργοι και όσο, βεβαίως, μειώνονται συστηματικά οι αποδοχές των εργαζομένων, που αποτελούν την βάση υπολογισμού των καταβαλλόμενων εισφορών.»

Ομως εκεί που τα ταμεία προσπαθούν να περισώσουν και να αυξήσουν τα έσοδά τους, οι δανειστές απαίτησαν την άμεση κατάργηση και των φόρων υπέρ τρίτων, μέτρο που θα μεγιστοποιήσει την απώλεια πόρων.

Όπως υπολογίζεται περίπου 580 «υπέρ τρίτων» φόροι επιβαρύνουν καταναλωτές και επιχειρήσεις με πάνω 3 δισ. ευρώ ετησίως. Τα έσοδα αυτά θα χάσουν 23 φορείς και ασφαλιστικά ταμεία μεταξύ των οποίων το ΙΚΑ, το ΤΕΒΕ, ο ΕΔΟΕΑΠ, το ΝΑΤ, τα Ταμείο Εμπόρων, Νομικών, Μηχανικών, πετρελαιοειδών, τσιμέντου, Ξενοδόχων, Εθνικής Άμυνας κλπ.

Οι περισσότεροι πόροι θα περάσουν στον κρατικό προυπολογισμό ώστε να συνεχίσουν να εισπράττονται η θα καταργηθούν σταδιακά. Πάντως από τα ταμεία θα λείψουν, βάζοντας σε κίνδυνο κυρίως τις συντάξεις των επικουρικών ταμείων για τις οποίες δεν εγγυάται το κράτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα