Μηλιός: Στο τέλος του καλοκαιριού θα ανακοινωθούν νέα επώδυνα μέτρα

Την πεποίθηση ότι στο τέλος του καλοκαιριού θα ανακοινωθούν νέα επώδυνα μέτρα, εκφράζει ο βουλευτής και υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Γιάννης Μηλιός

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δήώσε ότι «Δεν περιμένω κάτι διαφορετικό στις συνομιλίες με την τρόικα από το να υπάρξει συμφωνία και ένα χρονοδιάγραμμα.

Αυτές

οι «διαπραγματεύσεις» στην ουσία προετοιμάζουν το έδαφος για τα νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν στο τέλος του καλοκαιριού, δηλαδή περικοπές συντάξεων και περαιτέρω μείωση κοινωνικών δαπανών».

Ο κ. Μηλιός εκτιμά ότι «η τρόικα αλλά και άνθρωποι μέσα στην κυβέρνηση θεωρούν ότι χρειάζεται για συμβολικούς λόγους-δηλαδή για την κάμψη των αντιστάσεων στην αγορά εργασίας– να αρχίσουν μαζικές απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις κοινωνικές αντιδράσεις, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ τονίζει ότι «η αντίδραση της κοινωνίας δεν είναι προβλέψιμη. Έρχεται πολύ ξαφνικά και θα είναι πολύ ισχυρή όταν έρθει. Επομένως δεν νομίζω ότι η συνέχιση αυτών των μέτρων θα αντιμετωπιστεί ήρεμα, αλλά πιστεύω ότι πάρα πολύ σύντομα θα δούμε πάρα πολύ μαζικές, συνειδητές και ειρηνικές αντιδράσεις».

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε περίπτωση ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας, ο Γιάννης Μηλιός τόνισε ότι είναι: το σταμάτημα αυτής της καταστροφής, η ασπίδα προστασίας για την κοινωνία που πλήττεται, ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα που θα κατανέμει τα βάρη ανάλογα με τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών αλλά και των επιχειρήσεων και άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας».

Σε ερώτηση για το ευρώ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ τονίζει ότι «το ζήτημα δεν είναι νομισματικό, αλλά είναι ζήτημα μιας κοινωνικής σύγκρουσης. Το σύνθημα παραμένει: από τη μία, καμιά θυσία για το ευρώ, αλλά και καμιά αυταπάτη για τη δραχμή».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Γιάννη Μηλιού στο ΑΠΕ ΜΠΕ έχει ως εξής:

-Κύριε Μηλιέ, είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα και από ότι φαίνεται ασκούνται και πάλι σκληρές πιέσεις και αναφορές ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων ακόμη και για προθεσμία τριών ημερών, προκειμένου να γίνουν δεκτές οι απαιτήσεις των δανειστών μας. Τι περιμένετε από αυτές τις διαπραγματεύσεις;

-Δεν περιμένω κάτι διαφορετικό από το να υπάρξει συμφωνία και ένα χρονοδιάγραμμα. Αυτές οι διαπραγματεύσεις στην ουσία προετοιμάζουν το έδαφος για τα νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν στο τέλος του καλοκαιριού, δηλαδή περικοπές συντάξεων και περαιτέρω μείωση κοινωνικών δαπανών.

-Θεωρείτε δεδομένο ότι θα υπάρξουν νέα μέτρα;

-Ναι, το θεωρώ δεδομένο γιατί ήδη από την έκθεση του ΔΝΤ βλέπουμε ότι το χρηματοδοτικό κενό το οποίο ήταν 9,6 δισεκατομμύρια κατανεμημένο στα έτη 2015 και 2016, σήμερα λόγω των για μια ακόμη φορά εσφαλμένων εκτιμήσεων αναφορικά με την ύφεση, την ανεργία κλπ έχει αυξηθεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, σε 11,1 δισεκατομμύρια και τα 4,5 δις, περίπου είναι για το 2014. Επομένως αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Δυστυχώς για μία ακόμη φορά ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται είναι μέσα από τη μείωση των δαπανών που αφορούν τους πολλούς, επομένως πλήττουν την κοινωνία και επιδεινώνουν αυτό τον φαύλο κύκλο ύφεσης και ανεργίας. Υπάρχει επίσης και το μεγάλο θέμα που αφορά την παρούσα «διαπραγμάτευση» των απολύσεων..

Θέλουν μαζικές απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

-Αυτό είναι και το μεγάλο «αγκάθι» απ’ ότι φαίνεται…

-Είναι η ίδια ιστορία που έχει ανοίξει με την ΕΡΤ. Η τρόικα αλλά και άνθρωποι μέσα στην κυβέρνηση θεωρούν ότι χρειάζεται για συμβολικούς λόγους -δηλαδή για την κάμψη των αντιστάσεων στην αγορά εργασίας– να αρχίσουν μαζικές απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Η πρώτη απόπειρα έγινε με την ΕΡΤ, μετά είχε ανακοινωθεί το κλείσιμο νοσοκομείων, σχολείων και άλλων δημόσιων οργανισμών που θα σήμαινε αμέσως ότι κάποιες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι θα βρεθούν στην ανεργία. Αυτό το ζήτημα είχε εμφανιστεί δήθεν ως πάταξη της διαφθοράς, αν θυμάστε. Δεν έχει προχωρήσει όμως με το μαζικό τρόπο με τον οποίο επεδίωκαν, άρα είναι στο τραπέζι της συμφωνίας, θα έλεγα, και όχι της διαπραγμάτευσης, με ποιο τρόπο θα μεθοδευτεί. Είναι κάτι που λειτουργεί ως επιστέγασμα αυτών των περιοριστικών πολιτικών, διότι ακριβώς ότι θέλει να δείξει ότι η εργασία είναι ο παράγοντας εκείνος που θα δέχεται όλες τις πιέσεις προσαρμογής. Επομένως μεταξύ άλλων θα είναι απόλυτα ελαστικός και θα υπάρχει από την πλευρά του εργοδότη το δικαίωμα της μαζικής απόλυσης, της ελαστικής εργασίας κλπ και αυτό πρέπει να επεκταθεί και στο δημόσιο.

-Είναι όπως ακούγεται απαίτηση της τρόικας και η νέα μείωση του κατώτατου μισθού;

-Δεν ξέρω αν είναι απαίτηση της τρόικας ή κύκλων εντός της χώρας, όπως είχε συμβεί και στο παρελθόν, που διοχετεύουν τις προτάσεις τους στην τρόικα. Πάντως η μείωση του κατώτατου μισθού μεθοδεύεται με πολλούς τρόπους. Ένας είναι τα νέα «stages» ή τα «minijobs» που πηγαίνουν τους μισθούς περίπου στο επίπεδο των γειτονικών βαλκανικών χωρών, ενώ η κατάσταση στην ελληνική κοινωνία είναι πολύ διαφορετική.

Η αντίδραση της κοινωνίας δεν είναι προβλέψιμη

-Κύριε Μηλιέ, τα μέτρα είναι επώδυνα, αλλά ο κόσμος δεν φαίνεται να αντιδρά ανάλογα. Μήπως έχει πειστεί ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση;

-Υπάρχει ένα σχέδιο προπαγάνδας που προσπαθεί να πείσει προς αυτή την κατεύθυνση. Από την άλλη πλευρά, για μια μερίδα της κοινωνίας η κατάσταση γίνεται αβίωτη. Επομένως, η σύγκρουση είναι σε αυτό το επίπεδο: Να αποδειχτεί ότι είναι μάταια η οποιαδήποτε κινητοποίηση. Η πείρα τόσο από την Ελλάδα όσο και από άλλες χώρες, την Τουρκία ως τη Βραζιλία, η αντίδραση της κοινωνίας δεν είναι προβλέψιμη. Έρχεται πολύ ξαφνικά και είναι πολύ ισχυρή όταν έρθει. Επομένως δεν νομίζω ότι η συνέχιση αυτών των μέτρων θα αντιμετωπιστεί ήρεμα. αλλά πιστεύω ότι πάρα πολύ σύντομα θα δούμε πάρα πολύ μαζικές και συνειδητές και ειρηνικές αντιδράσεις.

-Να περάσουμε στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Διαβάζοντας την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στα Χανιά είδα ότι έχετε στόχο ως κυβέρνηση να εξαιρέσετε τις κρατικές δαπάνες για την υγεία, την παιδεία και την κατοικία από τον υπολογισμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Πως το εννοείται αυτό ;

-Αναφερόμαστε στο εξής :σε όλα τα προγράμματα τα οποία εξαιρούν διάφορα πράγματα προς μία κατεύθυνση με συγκεκριμένο κοινωνικό ταξικό πρόσημο, για παράδειγμα τα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών συζητείται αν θα συμπεριλαμβάνονται ή θα εξαιρούνται με κάποιον τρόπο από τον υπολογισμό του δημόσιου χρέους. Εμείς λέμε ότι τέτοιες πρόνοιες, τέτοιες ρήτρες πρέπει να αφορούν την άλλη πλευρά, δηλαδή τις δαπάνες που αφορούν την αναπαραγωγή της κοινωνίας, τη ζωή των πολλών. Με αυτή την έννοια λοιπόν μπήκε αυτή η πρόταση για να δείξει την κατεύθυνση και τη μέριμνα που θα έχει η πολιτική μας.

Οι προτεραιότητές του ΣΥΡΙΖΑ στην οικονομία;

-Σε λίγες μέρες διεξάγεται το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Με δυο λόγια ποιες είναι οι προτεραιότητές σας στην οικονομία;

-Οι προτεραιότητες εξακολουθούν να παραμένουν και πιστεύω ότι θα επαναβεβαιωθούν: το σταμάτημα αυτής της καταστροφής, η ασπίδα προστασίας για την κοινωνία που πλήττεται, ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα που θα κατανέμει τα βάρη ανάλογα με τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών αλλά και των επιχειρήσεων και άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

-Ευρωπαίοι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η χώρα δεν μπορεί να ανακάμψει μέσα στην Ευρωζώνη, χωρίς το δικό της νόμισμα. Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ;

-Η άποψή μας παραμένει σταθερή: Το ζήτημα δεν είναι νομισματικό, αλλά είναι ζήτημα μιας κοινωνικής σύγκρουσης. Στις παρούσες συνθήκες μια έξοδος μιας μικρής χώρας από την Ευρωζώνη θα σήμαινε υποτίμηση του νέου νομίσματος και μέσω αυτού υποτίμηση της αξίας της εργασιακής δύναμης, του μισθού, υποβάθμιση των συνθηκών ζωής των εργαζομένων, των ανέργων, των μικροεπιχειρηματιών, των μικρο-ιδιοκτητών, στην ίδια κατεύθυνση που οδηγεί τα πράγματα το μνημόνιο. Θα ήταν το ίδιο αποτέλεσμα με έναν άλλο τρόπο. Μπορεί να ευνοούσε κάποιους μεγάλους εξαγωγείς, αλλά το ζητούμενο δεν είναι η αύξηση των κερδών των εξαγωγέων ή των μεγάλων ομίλων. Το ζητούμενο είναι η προστασία της πλειοψηφίας της κοινωνίας. Με αυτή την έννοια δεν θεωρούμε ότι είναι η ενδεδειγμένη λύση για να εστιάσουμε την πολιτική μας, την κριτική μας ή την κατεύθυνση των αλλαγών που θέλουμε να επιτύχουμε. Το σύνθημα παραμένει: από τη μία, καμιά θυσία για το ευρώ, δεν μπαίνουμε σε κριτήριο νομισματικό για την πολιτική μας, αλλά και καμιά αυταπάτη για τη δραχμή.

Keywords
Τυχαία Θέματα