Μητσοτάκης στους New York Times: Χάσαμε 1,3 εκατ. θέσεις εργασίας-Αρκετά με την λιτότητα

Μήνυμα στους δανειστές της χώρας ότι η λιτότητα έχει προωθηθεί όσο δεν πάει και ότι αυτό θα είναι ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης του Αντώνη Σαμαρά με τον Μπαράκ Ομπάμα στέλνει με συνέντευξή του στους New York Times, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη φιλοξενούνται σε άρθρο γνώμης του δημοσιογράφου Ρότζερ Κοχέν το οποίο εξετάζει

την διαφορά ηθικής στον ευρωπαϊκό βορρά και νότο.

«Μπορούμε να έχουμε καλύτερες υπηρεσίες με καλύτερο κόστος και παράλληλα να πετύχουμε τις δεσμεύσεις της χώρας», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Και πρόσθεσε: «Αλλά οι δανειστές μας πρέπει να καταλάβουν ότι το βασικό ρίσκο σήμερα είναι αν προσπαθήσουν να λάβουν και άλλα μέτρα – η όποια προσπάθεια για περαιτέρω φορολόγηση των εισοδημάτων δεν θα πετύχει. Η λιτότητα έχει προωθηθεί όσο δεν πάει. Όταν ο πρωθυπουργός μας συναντηθεί με τον πρόεδρο Ομπάμα, ένα από τα βασικά του μηνύματα θα είναι αυτό».

Περιγράφοντας την κατάσταση στην ελληνική πολιτική σκηνή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ξεκάθαρα λόγο για σύστημα το οποίο επιβράβευε ψηφοφόρους.

«Τα κόμματα χρησιμοποιούσαν τα υπουργεία για να επιβραβεύσουν ανθρώπους. Η μεγάλη συμφωνία ήταν η δουλειά στο δημόσιο για λόγους ψηφοθηρίας. Αλλά χρειαζόταν να μπορείς να χρηματοδοτείς το σύστημα. Εύκολο όσο το χρήμα έρρεε και τα δάνεια ήταν εύκολα. Τώρα που δεν είναι, δεν έχεις άλλη επιλογή από το να είσαι αποτελεσματικός», είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για τις μεταρρυθμίσεις, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης τόνισε: «Η μεταρρύθμιση είναι δύσκολη και επώδυνη. Δεν κοιμάμαι πάντα άνετα. Αλλά είναι αναγκαίο».

«Από τότε που η κρίση ξέσπασε, ο ιδιωτικός τομέας έχει δει να χάνονται 1,3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και δεν έχει υπάρξει βασικά ούτε μια απόλυση από το Δημόσιο. Ακριβώς επειδή η μεταρρύθμιση δεν προχώρησε, ο ιδιωτικός τομέας φορολογήθηκε και τιμωρήθηκε σαν εναλλακτική λύση», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και μίλησε για «σιωπηλή πλειοψηφία» η οποία στηρίζει την μεταρρύθμιση στο Δημόσιο.

«Είχαμε ένα κράτος που ήταν υπερβολικά μεγάλο, χωρίς αξιοκρατία, χωρίς πειθαρχική δράση και με πολλούς ανθρώπους να μπαίνουν από την πίσω πόρτα. Μερικοί υπάλληλοι μάλιστα πληρώνονταν ακόμα και εβρισκόμενοι στη φυλακή», είπε χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα