Οι διάλογοι του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον Φούχτελ

Ο Αρχιεπίσκοπος είπε μεταξύ άλλων πως «δεν ξεπουλάμε την αξιοπρέπειά μας».

Τον υφυπουργό του Ομοσπονδιακού υπουργείου Εργασίας της Γερμανίας, Χανς Γιοάχιμ Φούχτελ και τους εκπροσώπους του Δικτύου «Διακονία» των Ευαγγελικών φιλανθρωπικών οργανισμών της Γερμανίας, με επικεφαλής τον πρόεδρο τους Johannes Stockmeier, δέχθηκε σήμερα στην Αρχιεπισκοπή, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

«Είστε σεισμογράφος και καταγράφετε τον παλμό της χώρας και του ελληνικού λαού» τόνισε χαρακτηριστικά

ο κ. Φούχτελ στον Αρχιεπίσκοπο, ενώ ο κ. Stockmeier αναφέρθηκε στο ιδιαίτερα σημαντικό έργο, όπως ανέφερε, που πραγματοποιεί η φιλανθρωπική εταιρεία της Αρχιεπισκοπής «Αποστολή» και εν γένει η Εκκλησία της Ελλάδος.

«Εγώ είμαι ένας παπάς και θέλω να χρησιμοποιώ τη γλώσσα της αλήθειας, όπως τη νιώθω. Δεν χρησιμοποιώ τη γλώσσα της διπλωματίας» σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος, αναφέροντας παράλληλα: «Έτσι όπως έχω μιλήσει σκληρά για την κ. Μέρκελ στο παρελθόν, άλλες φορές σημειώνω ότι είναι ένας πολύ χρήσιμος άνθρωπος που εκτιμούμε, μία δυνατή προσωπικότητα που η Ευρώπη την χρειάζεται».

«Το ερώτημα όμως και η αγωνία μας», πρόσθεσε, «είναι ποια Ευρώπη θέλουμε: μία Ευρώπη γερμανική ή μία Γερμανία ευρωπαϊκή; Θέλουμε μια Ευρώπη στην οποία ο καθένας θα αναζητά να ηγεμονεύσει ή την Ευρώπη που όλοι ονειρευτήκαμε; Αυτός είναι ο προβληματισμός μου. Μία από τις θεμελιώδης αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ο σεβασμός στην ιδιαιτερότητα του άλλου. Ούτε οι Γερμανοί μπορούν να γίνουν Έλληνες ούτε οι Έλληνες Γερμανοί» σημείωσε συμπληρώνοντας: «Όπως σας είπα δεν μιλώ τη γλώσσα της διπλωματίας, αλλά λέω αυτό που πιστεύω».

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σχέση που έχει ο ελληνικός λαός με την Εκκλησία, υπογραμμίζοντας ότι οι Έλληνες είναι στενά συνδεδεμένοι με τις Εικόνες, οι οποίες, όπως υπογράμμισε, δεν μπορούν, επειδή κάποιοι το θέλουν, να αποκαθηλωθούν από τους δημόσιους χώρους λατρείας.

Και συνέχισε: «Η κρίση έχει αντίκτυπο, όπως είναι φυσικό, στη ζωή του λαού μας. Θα την ξεπεράσουμε. Δεχόμαστε τη συνεργασία, θέλουμε τη βοήθεια των εταίρων μας, όμως υπό έναν απαράβατο όρο: να διατηρήσουμε την αξιοπρέπεια μας. Έχουμε την ιστορία και τον πολιτισμό μας και όλα αυτά δεν μπορούμε να τα ξεπουλήσουμε».

Πηγή: enikos

Keywords
Τυχαία Θέματα