Παπανδρέου: Το ΠΑΣΟΚ έκανε την αρχή για την προοδευτική αλλαγή της χώρας

Κοινούς στόχους έχει ο αγώνας που δίνει σήμερα το ΠΑΣΟΚ, με αυτούς που οδήγησαν στην ίδρυση του, το 1974, επισημαίνει ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, σε κείμενο του για την επέτειο της ίδρυσης του κινήματος, στο BHMAGAZINO.

ΚΕΙΜΕΝΟ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

 Η 38η επέτειος της ίδρυσης του ΠαΣοΚ

δεν προσφέρεται για πανηγυρικούς εορτασμούς. Αντιθέτως, αποτελεί μια νέα αφετηρία που μπορεί να επαναβεβαιώσει την αφοσίωσή μας στις αρχές και στις αξίες της δημοκρατικής παράταξης. Την προσήλωσή μας, την πίστη μας στις δυνάμεις του ελληνισμού και στις δυνατότητες της χώρας.

Και τούτο επειδή τώρα, χάρη στην εθνική προσπάθεια την οποία ξεκινήσαμε πριν από δυόμισι χρόνια και στις μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού, μπορεί να μη ζήσαμε μια πραγματική εθνική τραγωδία, όπως αυτή της εισβολής και κατοχής στην Κύπρο, αλλά ο αγώνας που δίνουμε σήμερα έχει κοινούς στόχους με αυτούς που οδήγησαν στην ίδρυση του ΠαΣοΚ το 1974.

Είναι αγώνας για την ανεξαρτησία της χώρας.

Τότε, από γεωπολιτικές δυνάμεις που επέβαλλαν διαχρονικά τη θέλησή τους για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα. Ενα χρονίζον, ιστορικό ζήτημα για την Ελλάδα από την απελευθέρωσή της ακόμη.

Το ΠαΣοΚ αποτέλεσε την κυρίαρχη πολιτική δύναμη που αγωνίστηκε για τη διαμόρφωση μιας ανεξάρτητης, υπερήφανης εθνικής εξωτερικής πολιτικής, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για τη λαϊκή κυριαρχία και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου, παρά την ισχυρή αντίδραση δυνάμεων που ήθελαν καθηλωμένη τη χώρα στην υποτέλεια, και άλλων που πρέσβευαν την ακινησία, πρωτοστάτησε στην προσπάθεια αυτή και έβαλε τη σφραγίδα του σε μια περίοδο εθνικής αξιοπρέπειας και δημιουργίας και την Ελλάδα στον χάρτη των ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου.

Σήμερα, είναι αγώνας για την απεξάρτηση της χώρας από τις αδυναμίες και τις παθογένειες ενός άδικου πελατειακού συστήματος και από τις συντηρητικές αντιλήψεις, νοοτροπίες και συμπεριφορές που εξέθρεψαν τον παρασιτισμό και οδήγησαν στη δημιουργία ελλειμμάτων και στη διόγκωση του χρέους.

Είναι αγώνας για την αντιμετώπιση των αιτιών της κρίσης, με την προώθηση μεγάλων μεταρρυθμίσεων και αλλαγών στο πολιτικό σύστημα, στη δημόσια διοίκηση, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στο παραγωγικό μοντέλο, οι οποίες θα επιτρέψουν να σταθούμε στα δικά μας πόδια, στις δικές μας δυνάμεις, θα ανοίξουν τον δρόμο σε μια βιώσιμη ανάπτυξη, με κοινωνική δικαιοσύνη και ένα κράτος δικαίου.

Είναι επάνω από όλα αγώνας για τη δημοκρατία και την ουσιαστική λειτουργία των θεσμών.

Οι εθνικοί στόχοι σήμερα θα μείνουν ανεκπλήρωτοι και οι θυσίες των Ελλήνων θα εκτεθούν σε κινδύνους, αν μαζί με την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων και τη μείωση του χρέους, τη δημοσιονομική υπευθυνότητα που έχει ανάγκη ο τόπος, δεν συνεχίσουμε να αλλάζουμε την Ελλάδα. Αν δεν καταφέρουμε δημιουργήσουμε μια Ελλάδα παραγωγική, αυτοδύναμη, ένα κράτος που λειτουργεί με υπευθυνότητα, διαφάνεια και δικαιοσύνη, ένα κράτος που αντιμετωπίζει ισότιμα και υπηρετεί ουσιαστικά τον πολίτη. Ενα κράτος

Keywords
Τυχαία Θέματα