Πήλιο…το βουνό των Κενταύρων

Ότι και να πει κανείς για να περιγράψει το πανέμορφο και καταπράσινο Πήλιο θα είναι λίγο μπροστά στην ομορφιά του. Το Πήλιο αποτελεί μια μικρογραφία της Ελλάδας καθώς βουνό, θάλασσα, ρυάκια, πλαγιές, σπήλαια, άμμος, βράχια μπερδεύονται μεταξύ τους δημιουργώντας ένα εκπληκτικό τοπίο ιδανικό να το επισκεφθείτε όλες τις εποχές. Το πράσινο των ορεινών όγκων συνδυάζεται αρμονικά με το γαλάζιο του Αιγαίου και του Παγασητικού κόλπου. Το Πήλιο είναι βουνό στο νομό Μαγνησίας και εντυπωσιάζει τον επισκέπτη πέρα από το φυσικό του κάλος,

με τα 24 γραφικά χωριά του, τα μοναδικής αρχιτεκτονικής παραδοσιακά αρχοντικά, τα λιθόστρωτα καλντερίμια, το ατμήλατο τρενάκι του, το χιονοδρομικό κέντρο στις Αγριόλευκες και το κέντρο ορεινών δραστηριοτήτων που προσφέρει εναλλακτικές πηγές άσκησης και ψυχαγωγίας. Το Πήλιο χωρίζεται σε ανατολικό, δυτικό, βόρειο και νότιο. Ας “ταξιδέψουμε” παρέα στους χειμερινούς προορισμούς του Πηλίου…

Η αρχόντισσα του Πηλίου, η μαγευτική Πορταριά, με θέση πάνω από το Βόλο, είναι η κυρία επί της υποδοχής και για πολλούς αποτελεί την πρώτη στάση της επίσκεψης τους στο γραφικό Πήλιο. Υπήρξε το σημαντικότερο εμπορικό κέντρο των χωριών του Πηλίου. Ένας περίπατος στα πλακόστρωτα καλντερίμια του χωριού, στην όμορφη κεντρική πλατεία της σε συνδυασμό με τα άφθονα νερά, τους καταρράκτες και τις βρύσες συνθέτουν ένα γοητευτικό τοπίο.

Η γραφική Μακρινίτσα, αποτελεί πλέον το πιο τουριστικό χωριό και χαρακτηρίζεται από πολλούς ως «το μπαλκόνι του Πηλίου», καθώς προσφέρει πανοραμική θέα προς το Βόλο και τον Παγασητικό κόλπο. Έχει γραφικά λιθόστρωτα καλντερίμια διάσπαρτα με παραδοσιακές βρύσες, μια πανέμορφη πλατεία με αιωνόβια πλατάνια και παραδοσιακούς οικισμούς με αρχοντικά και σπίτια που μοιάζουν να κρέμονται σαν στολίδια στην καταπράσινη πλαγιά.

Την όμορφη Βυζίτσα, την χαρακτηρίζουν η πλούσια ιστορία της και η διατηρητέα πηλιορείτικη αρχιτεκτονική της. Επισκεφθείτε την πλακόστρωτη πλατεία του χωριού, το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου χτισμένο το 1789 και την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής που χρονολογείται από το 1725.

Στις Μηλιές, το τοπίο αλλάζει μορφή καθώς το βουνό αγριεύει και γεμίζει από απύθμενες χαράδρες. Υπήρξαν σημαντικό κέντρο του πνεύματος και των γραμμάτων με την ιστορική βιβλιοθήκη του χωριού με μία συλλογή από σπάνια χειρόγραφα και παλιά βιβλία ανεκτίμητης αξίας. Επισκεφθείτε και την ιστορική εκκλησία του χωριού, των Παμμεγίστων Ταξιαρχών από το 1741, με το θαυμάσιο επιχρυσωμένο τέμπλο και αξιόλογες μεταβυζαντινές αγιογραφίες.

Τα Χάνια, ένα ορεινό χωριό χτισμένο σε πυκνό δάσος οξιάς είναι το πέρασμα από το δυτικό στο ανατολικό Πήλιο. Δίπλα στο πανέμορφο χωριό, στη θέση Αγριόλευκες, λειτουργεί ένα από τα ωραιότερα χιονοδρομικά κέντρα στην Ελλάδα. Οι λάτρεις του σκι και του snowboard κατηφορίζουν τις πλαγιές με τα παγωμένα δέντρα, αγναντεύοντας μπροστά του τον Παγασητικό και δεξιά τους το Αιγαίο Πέλαγος.

Φεύγοντας από το δυτικό Πήλιο, και συνεχίζοντας την περιήγησή μας προς το ανατολικό, συναντούμε τα ορεινά χωριά Μούρεσι, Τσαγκαράδα και Ζαγορά. Το όμορφο χωριό Ζαγορά, είναι το μεγαλύτερο χωριό του Πηλίου που αναπτύχθηκε εμπορικά και πνευματικά τον 17ο και 18ο αιώνα και είναι χτισμένο σε μια τοποθεσία που αποτελεί πηγή έμπνευσης. Επισκεφθείτε το σχολείο του Ρήγα ή Ελληνομουσείο το οποίο είναι χτισμένο από το 1777 και αποτελεί το παλαιότερο σχολείο του Πηλίου. Σε αυτό μαθήτευσαν μεταξύ άλλων ο Άνθιμος Γαζής, ο Γρηγόριος Κωνσταντάς, ο Ρήγας Φερραίος και ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Καλλίνικος Λαπάτης. Επίσης αξίζει να δείτε την περίφημη βιβλιοθήκη της με 15.000 παλαιά βιβλία και τις εκκλησίες της Αγίας Παρασκευής από το 1803, του Αγίου Γεωργίου στην κεντρική πλατεία από το 1765 και της Αγίας Κυριακής από το 1740.

Το Μούρεσι, είναι ένα από τα αρχαιότερα χωριά του Πηλίου και προσφέρει θέα σε άλλα γραφικά χωριά αλλά και το Αιγαίο πέλαγος. Επισκεφθείτε το ναό της Αγίας Τριάδας με το υπέροχο τρυπητό τέμπλο στην γραφική πλατεία του Μουρεσίου με τις τεράστιες σκιερές φλαμουριές. Από εδώ μπορείτε να περπατήσετε μονοπάτια που κατευθύνονται προς την Τσαγκαράδα και την Νταμούχαρη μέσα στο φανταστικό πυκνόφυτο δάσος.

Το σμαράγδι του Πηλίου, η Τσαγκαράδα, ένα επίσης ορεινό χωριό με πανέμορφη θέα στο Αιγαίο Πέλαγος. Το όνομα Τσαγκαράδα σημαίνει ωραία θέα και κατά μία άλλη εκδοχή βασιλικό χωριό. Έχει διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο στην εκπαιδευτική, εμπορική και οικονομική ανάπτυξη του ανατολικού Πηλίου και σήμερα αποτελεί τον κυριότερο πόλο έλξης στην περιοχή. Οι τέσσερις συνοικίες της Τσαγκαράδας με τρεχούμενα νερά, τοξωτά γεφύρια πλατείες, εκκλησίες, παλιά και νέα αρχοντικά αποτελούν ιδανικό τόπο διαμονής και ξεκούρασης.

Σε όλα σχεδόν τα χωριά του Πηλίου υπάρχουν καταλύματα για να επιλέξετε το ιδανικό για την διαμονή σας, καθώς και εστιατόρια και ταβέρνες που προσφέρουν πολύ καλό φαγητό με παραδοσιακές πηλιορείτικες γεύσεις. Δοκιμάστε το φημισμένο τους τσίπουρο αλλά και τα γλυκά κουταλιού τους. Στις παραδοσιακές πλατείες τους μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας και αν επιθυμείτε πιο έντονη νυχτερινή ζωή επισκεφθείτε τον Βόλο, που απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα.

Τα πανέμορφα τοπία του, η καταπράσινη φύση του, οι κρυστάλλινες πηγές του, τα γαλαζοπράσινα νερά στις θάλασσές του, οι χιονισμένες πλαγίες του, τα παραδοσιακά χωριά του και η φιλόξενοι άνθρωποι του, θα σας μαγέψουν όποια εποχή του χρόνου και να το επισκεφθείτε, και θα θέλετε να επιστρέφετε ξανά και ξανά.

Επιμέλεια: Βίκυ Σάρδη

Για τα αεροπορικά εισιτήρια ή την διαμονή σας, σας προτείνουμε: smartbookings.gr. Για ομαδικά ταξίδια επισκεφθείτε την touristikapaketa.gr.

Keywords
Αναζητήσεις
το βουνο των κενταυρων, pilio
Τυχαία Θέματα