«Πλημμυρίζει» με τουρίστες ο Λευκός Πύργος

Το σημείο κατατεθέν της Θεσσαλονίκης, ο Λευκός Πύργος, καταφέρνει και σπάει το ένα ρεκόρ επισκεψιμότητας μετά το άλλο, μετά τη διεύρυνση του ωραρίου του.

Κάθε στιγμή της ημέρας σφύζει από ζωή και αυτό αποτυπώνεται έμπρακτα στον αριθμό των εισιτηρίων που κόβονται, αλλά και στις εισπράξεις.

Χαρακτηριστικό είναι πως το α” εξάμηνο του 2014 (Ιανουάριος-Ιούνιος) τον Λευκό Πύργο επισκέφτηκαν συνολικά 70.828 άτομα, με τους Ισραηλινούς και τους Ρώσους να δείχνουν

το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Με δεδομένο ότι η πλειονότητα των τουριστών βρίσκεται στην πόλη τους καλοκαιρινούς μήνες, ο αριθμός αυτός αναμένεται να εκτοξευτεί μέσα στο επόμενο εξάμηνο και στο τέλος του έτους να σπάσει νέο ρεκόρ.

Το 2013, τον Λευκό Πύργο επισκέφτηκαν 119.663 άτομα (α” εξάμηνο 56.633 και β” εξάμηνο 63.030), σημειώνοντας αύξηση της τάξεως σχεδόν 30%, ενώ το 2012 ο αριθμός των ατόμων που ανέβηκαν τους έξι ορόφους και θαύμασαν την ιστορία της πόλης ήταν 93.104.

Κάτοικοι της πόλης, αλλά και τουρίστες, Έλληνες και ξένοι, βλέπουν πλέον την πόρτα του μνημείου ανοιχτή από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το απόγευμα και βρίσκουν ευκαιρία να ξεναγηθούν στο μνημείο και να θαυμάσουν τη θέα από την κορυφή του.

Στον τελευταίο όροφο του αρχαιολογικού μνημείου, οι επισκέπτες από Ρουμανία, Ιταλία, Ισπανία, Αμερική, Καναδά, Ισραήλ, Ρωσία βρίσκουν την ευκαιρία να γράψουν ελεύθερα σ” ένα βιβλίο τα συναισθήματα και τις εντυπώσεις τους.

Ο Λευκός Πύργος, που χτίστηκε στα τέλη του 15ου αιώνα και έχει ύψος 33,90 μέτρα, είναι σύμβολο για την πόλη. Στην ιστορία αναφέρεται με διάφορες ονομασίες: «Πύργος του Λέοντος» τον 16ο αιώνα, «Φρούριο της Καλαμαρίας» τον 18 αιώνα, «Πύργος των Γενίτσαρων» και «Πύργος του Αίματος»»τον 19ο αιώνα, καθώς υπήρξε φυλακή και τόπος εκτέλεσης βαρυποινιτών. Η σημερινή του ονομασία επικράτησε το 1890, όταν ασβεστώθηκε από έναν κρατούμενο με αντάλλαγμα την ελευθερία του.

Keywords
Τυχαία Θέματα