Πλήρης ημερών έφυγε ο Γιάννης Καραμήτσος

Σαν γνήσιος Υδραίος χαιρόταν τα υψωμένα κατάρτια και τις όμορφες εικόνες. Δόξασε τη θάλασσα της Ύδρας και έμαθε από νωρίς τα μυστικά της γράφοντας για αυτήν με οποιοδήποτε τρόπο μέσα από στήλες και χρονογραφήματα, αφιερώματα και ολόκληρα βιβλία. Κι είναι αλήθεια πώς ο Γιάννης Καραμήτσος έφυγε πλήρης ημερών τιμώντας τα πράγματα που για αυτόν είχαν αξία: τον τόπο καταγωγής του την Ύδρα, τα γράμματα, τους συνανθρώπους του και την οικογένειά του.

Από τους πρώτους δημοσιογράφους στη χώρα που καθιέρωσαν το ναυτιλιακό ρεπορτάζ αλλά και από τους παλαιούς ρέκτες

της γραφής που συνδύασαν το βιωματικό στοιχείο με την έρευνα, δεν έκανε σκόντα σε αυτά που αγαπούσε. Τα κείμενά του δίδαξαν φροντισμένη γραφή και ακονισμένη πένα από εκείνες τις γνήσιες και αμόλυντες, τις βουτηγμένες στη γνώση και την αλήθεια. Επιπλέον εκτός από τη θητεία στη δημοσιογραφία, την οποία τίμησε με το παραπάνω ο Γιάννης Καραμήτσος έδωσε το στίγμα του και στο χρονογράφημα άμεσα συνδεδεμένο με την έτερη «πατρίδα» του τον Πειραιά.

Ανήκοντας στην παλιά σχολή της «Αθηναϊκής» ο Γιάννης Καραμήτσος συνεργάστηκε επίσης με τις μεγαλύτερες εφημερίδες της εποχής όπως τη «Δημοκρατική Αλλαγή», τη «Μακεδονία», τον «Φιλελεύθερο», την «Εστία», το «Έθνος» ενώ υπήρξε συνεργάτης του πρακτορείου Ρόιτερς και του Ραδιοφώνου της ΕΡΤ. Για πολλά χρόνια επίσης εξέδιδε το περιοδικό της Ένωσης Πλοιάρχων. Ήταν από τα δείγματα εγγράμματων ανθρώπων που έδωσαν άλλη πνοή στη δημοσιογραφία έχοντας περατώσει τις σπουδές του στη Νομική και στο Πάντειο.

Περήφανος πατριώτης ο Γιάννης Καραμήτσος χώρεσε τις εμπειρίες του από τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής στο βιβλίο «Ημέρες του 42» περιγράφοντας τα δραματικά γεγονότα του παρελθόντος με τρόπο παραστατικό και άμεσο. Οι φίλοι του και συνάδελφοί του κάνουν λόγο για έναν άνθρωπο «περήφανο» όπως ο Βαγγέλης Λιάπης ο ο οποίος μίλησε για ένα «σωστό και πραγματικό φίλο».

Ο Λιάπης είναι που επέμενε ότι «Ύδρα και Καραμήτσος είναι θερμοί εραστές εδώ και χρόνια. Ζουν μαζί, αδιάκοπα μέσα σε περιοδικά, εφημερίδες, ραδιοφωνικές εκπομπές. Αμέτρητα δημοσιεύματα για την Ύδρα.
Σήμερα, η βιβλιογραφία της Ύδρας κοσμείται με τα βιβλία του: α) «Ύδρας λεξιλόγιον», σπουδαίο γλωσσολογικό εργαλείο, για να μη μπορεί να μπασταρδευτεί η ιστορία και η γλώσσα. β) «Η θάλασσα της θάλασσας», η «εκθαμβωτική» που του ενέπνευσε πλήθος δημοσιεύματα «Εαρ, χαρά, καρδιά, αέρας, αρμονία, ανάσα, ανάσταση». Ένας δοξαστικός ύμνος για την Ύδρα. γ) Ο Δήμος Υδραίων είναι εκδότης του βιβλίου του: «Ύδρα νήσος εντελής Δρυόπαν».

Επίσης, το 1999 κυκλοφόρησε ο δεύτερος τόμος του «Ύδρας Λεξιλόγιον», το 2001 εξεδόθη το «Ύδρας Αλφαβητάριον» και το 2003 «Το Ωραίο Ταξίδι».

Ανάμεσα σε αυτή την πολύτιμη ομήγυρη της Ύδρας ο Καραμήτσος ξεχώρισε ως προσωπικό του φίλο, τον εξάδελφο του και γνωστό ζωγράφο Παναγιώτη Τέτση, την εναργέστερη μορφή της παραστατικής ζωγραφικής αυτού του ευλογημένου τόπου. Την όμορφη γη της Ύδρας θα αγκαλιάσει ο Γιάννης Καραμήτσος ως τελευταία του κατοικία στην σημερινή τελετή που θα γίνει στον μητροπολιτικό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ύδρα, στη 1 το μεσημέρι.

πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα