«Πόλεμος» δηλώσεων για το Νόμπελ Ειρήνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ευρωπαϊκή “Ένωση τιμήθηκε την Παρασκευή με το Νόμπελ Ειρήνης για τον μακροχρόνιο ρόλο της στην ένωση της ηπείρου, ένα βραβείο το οποίο θεωρείται ηθική υποστήριξη προς την ΕΕ η οποία αγωνίζεται να επιλύσει την κρίση χρέους που αντιμετωπίζει.

Ωστόσο, παρά την μεγάλη ικανοποίηση της ηγεσίας της ΕΕ, που έσπευσε με επίσημες ανακοινώσεις αλλά και μέσω Twitter να χαιρετήσει την απόφαση της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ, το βραβείο Ειρήνης στην ΕΕ πυροδότησε έντονες συζητήσεις.

Πολλοί θεωρούν ότι η εν λόγω

απόφαση παραπέμπει σε άλλες αμφιλεγόμενες αποφάσεις όπως την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης, στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα το 2009 και στον Κινέζο ακτιβιστή Λιου Σιαομπό το 2010.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το κλίμα που επικράτησε  αμέσως μετά την ανακοίνωση του Νόμπελ και οι «καυτές» ερωτήσεις που τέθηκαν στον επικεφαλής της Επιτροπής Νομπέλ στο Οσλο, στον Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ.

«Τι θα σκεφτεί η Ελλάδα γι” αυτή την απόφαση;» ήταν μια από τις χαρακτηριστικές ερωτήσεις στην οποία ο κ. Γιάγκλαντ απάντησε λέγοντας ότι «όλες αυτές οι χώρες έχουν αποδείξει την επιθυμία τους να παραμείνουν στην ΕΕ, γεγονός που επιβεβαιώνει την αξία της»

Ο κ. Γιάγκλαντ εξήγησε ότι το Νομπέλ Ειρήνης δόθηκε στην ΕΕ λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζει σήμερα, τονίζοντας ότι ήταν μια κίνηση στήριξης της ΕΕ «σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή στην ιστορία της».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής Νομπέλ, το βραβείο δόθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση εν μέρει λόγω και των δυσκολιών που αντιμετωπίζει σήμερα η οικογένεια των 27. Ο κ. Γιάγκλαντ εξήγησε πως η επιτροπή θέλησε να στείλει στους Ευρωπαίους το μήνυμα ότι πρέπει «να εξασφαλίσουν όσα έχουν επιτύχει στην ήπειρο αυτή». Ηταν δηλαδή μια κίνηση στήριξης της ΕΕ σ” αυτήν την κρίσιμη στιγμή στην ιστορία της.

Άλλο ένα ειρωνικό σχόλιο προήλθε από το γνωστό Βρετανό, επικεφαλής του βρετανικού ευρωσκεπτικιστικού Κόμματος της Ανεξαρτησίας, Νάιτζελ Φάρατζ.

«Είναι ντροπή. Πιστεύω ότι το βραβείο Νομπέλ θα περιέλθει σε πλήρη ανυποληψία», δήλωσε ο Φάρατζ.

Ο Λεχ Βαλέσα, ο οποίος είχε τιμηθεί με Νόμπελ Ειρήνης το 1983, εξέφρασε την έκπληξή του και την απογοήτευσή του για την βράβευση σήμερα της ΕΕ με το ίδιο βραβείο.

«Έχω εκπλαγεί και απογοητευτεί», δήλωσε ο ιστορικός ηγέτης του συνδικάτου Αλληλεγγύη στην Πολωνία.

«Σίγουρα η ΕΕ προσπαθεί να αλλάξει την Ευρώπη και τον κόσμο με ειρηνικό τρόπο, αλλά εισπράττει το αντίτιμο γι” αυτό», την ώρα που οι ακτιβιστές δεσμεύονται στον αγώνα τους μόνον για να υπερασπιστούν μια ιδέα, σημείωσε, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων PAP.

Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της Πολωνίας, «υπάρχουν σε αυτόν τον κόσμο πολλές περιπτώσεις προσωπικής δέσμευσης».

Το Νόμπελ Ειρήνης 2012 δόθηκε σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία μετέτρεψε μια ήπειρο πολέμου σε μια ήπειρο ειρήνης, ανακοίνωσε η νορβηγική επιτροπή των Νόμπελ.

Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μάλκολμ Ρίφκιντ πρότεινε να μοιραστε

Keywords
Τυχαία Θέματα