Πόλεμος στο ΠΑΣΟΚ: Χριστοδουλάκης: Φταίει ο Παπανδρέου- Σαχινίδης: Ευθύνονται Σημίτης και Καραμανλής [Live]

Επικριτικός για την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον Γιώργο Παπανδρέου ήταν ο πρώην υπουργός Οικονομικών των κυβερνήσεων του Κώστα Σημίτη, Νίκος Χριστοδουλάκης. Ο κ. Χριστοδουλάκης μιλώντας στο Συμπόσιο που οργανώνει το ΙΣΤΑΜΕ για τα 39 χρόνια του ΠΑΣΟΚ είπε σχολιάζοντας τη συμμετοχή

του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Τρόικα πως η τότε κυβέρνηση βρήκε πολύ βολική την ανάμειξή του ίσως γιατί πίστευε ότι θα του φόρτωνε την ευθύνη λήψης δυσάρεστων μέτρων που εκείνη δεν τολμούσε να πάρει για να μην έρθει σε αντίθεση με το «λεφτά υπάρχουν».

Επίσης ο κ. Χριστοδουλάκης χαρακτήρισε «ανεκδιήγητο» το δημοψήφισμα που πρότεινε ο Γιώργος Παπανδρέου και πως ο σχηματισμός της κυβέρνησης Παπαδήμου διέσωσε τη χώρα. Επίσης υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα που υπογράφηκε από την ελληνική κυβέρνηση το 2010 οδηγεί την ελληνική οικονομία σε ύφεση και πάλι ύφεση με αποτέλεσμα η ελληνική οικονομία να έχει συρικνωθεί κατά 25%.

Στον κ. Χριστοδουλάκη ανέλαβε να απαντήσει ο Φίλιππος Σαχινίδης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των κυβερνήσεων Παπανδρέου. Ο κ. Σαχινίδης υπενθύμισε πως ύφεση προυπήρχε των μνημονίων και με δεικτικό τρόπο απαντώντας στον προηγούμενο ομιλητή είπε πως δεν έχει ακούσει καμία πρόταση για το πώς θα μειωνόταν το πρωτοφανές – όπως είπε – πρωτογενές έλλειμμα των 25 δισ.

Ο κ. Σαχινίδης άσκησε με τη σειρά του κριτική στην κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη, αλλά και του Κώστα Καραμανλή. Συγκεκριμένα είπε ότι από την μέρα ένταξης στην ΟΝΕ η Ελλάδα έχασε σε ανταγωνιστηκότητα και αυτό επειδή οι προσπάθεια για μεταρρυθμίσεις δεν συνεχίστηκε με την ένταση της περιόδου που η χώρα προετοιμαζόταν για την ένταξή της στην ΟΝΕ. Η χώρα έχασε χρόνο μεταθέτοντας μεταρρυθμίσεις στο μέλλον, είπε ο κ. Σαχινίδης.

Μετά την παρέμβαση του κ. Σαχινίδη, ο κ. Χριστοδουλάκης σε δεύτερη παρέμβασή του, ανταπάντησε με δύο παραδείγματα στην πρόκληση του συνομιλητή του για εναλακτικές προτάσεις διαχείρησης της κρίσης. Ο κ. Χριστοδουλάκης έφερε ως παράδειγμα την Ισπανία, όπου αρνήθηκε τη συμμετοχή του ΔΝΤ και που χωρίς αυτό εφαρμόζονται μεταρρυθμίσεις. Επίσης αναφέρθηκε στην Ιρλανδία του 2009, όπου με σφιχτό προυπολογισσμό επιτεύχθει η αναδιοργάνωση του κράτους, χωρίς τη συμμετοχή, επίσης, του ΔΝΤ. Σε αντίθεση με αυτές τις χώρες, είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ στο τέλος του 2009 έλεγε ότι το προεκλογικό πρόγραμμά του θα υλοποιηθεί.

Λίγο πριν στην ομιλία του ο κ. Χριστοδουλάκης κατέκρινε την εμμονή όσων υπερασπίζονται το μνημόνιο γιατί αυτός είναι » ο βέβαιος τρόπος να δώσουν τα κλειδιά σε αυτούς που λένε ότι θα το ακυρώσουν».

Πρότεινε επίσης τη συντεταγμένη απαλλαγή από το μνημόνιο, χωρίς ξένη υπαγόρευση. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών είπε ότι στο μέλλον τα χρήματα που θα παίρνουμε από την Τρόικα, θα τα δίνουμε στην Τρόικα. Εκτίμησε επίσης ότι το ελληνικό κράτος μπορεί να αναλλάβει τα έξοδα λειτουργίας του δεδομένου του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Συμπυκνώνοντας σε ένα σύνθημα όσα χρειάζεται να γίνουν στη χώρα είπε: περισσότερη και καλύτερη αγορά, λιγότερο και καλύτερο κράτος.

Τέλος σημείωσε την ανάγκη ενός μεγάλου εθνικού συνασπισμού και την Ευρώπη σε ρόλο συμμάχου και όχι τημωρού.

Για τον κ. Σαχινίδη η χώρα από εδώ και πέρα έχει δύο επιλογές, ή ένα ακόμα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής ή μερική άντληση δανείων από τις αγορές. Είπε πως τις «μεγάλες αλλαγές» τις διετίας 2010 και 2011 τις στήριξε μόνο η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Επίσης σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να προσδιορίσει το ΠΑΣΟΚ με ποιους μπορεί να συμμαχίσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα