Σάλτσμπουργκ: Η πόλη της μουσικής και των καλλιτεχνών

Το Σάλτσμπουργκ είναι μια πανέμορφη πόλη της δυτικής Αυστρίας, που είναι κτισμένη στις όχθες του ποταμού Σάλτσαχ. Αποτελεί την πιο τουριστική πόλη της Αυστρίας μετά τη Βιέννη, έχει βραβευθεί ως ένας από τους πέντε δημοφιλέστερους προορισμούς στην Ευρώπη και συγκαταλέγεται σε ένα από τα πέντε πιο αγαπημένα ευρωπαϊκά χειμερινά θέρετρα των Ελλήνων τουριστών. Οι γραφικοί δρόμοι του, οι όμορφες πλατείες του, η μπαρόκ αρχιτεκτονική του χαρακτηρίζουν την πόλη-μουσείο, η οποία έχει συμπεριληφθεί από την Unesco από το 1996, στον

κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Η πόλη απέκτησε μεγάλο πλούτο στα σύνορα της Βαυαρίας με το ορυκτό αλάτι (γερμανικά = salz), και λόγω του ότι προστατευόταν από το κάστρο(γερμανικά=burg) που φέρει το όνομα Hohensalzburg, η πανέμορφη αυτή πόλη πήρε το όνομα Salzburg. Η πόλη έγινε ιδιαίτερα γνωστή στο εξωτερικό μετά την προβολή της ταινίας «η Μελωδία της Ευτυχίας», όπου σήμερα όλα τα τουριστικά γραφεία της πόλης οργανώνουν εκδρομές στα σημεία που γυρίστηκε η ταινία, όπως το ανάκτορο Leopoldskron, οι κήποι Mirabell, ο καθεδρικός ναός Mondsee που βρίσκεται στην περιοχή των λιμνών κ.ά.

Τα αξιοθέατά του, πέραν της πόλης που θα σας γοητεύσει με τα στενά δρομάκια της και τα κιγκλιδώματα στα μπαλκόνια των σπιτιών της, είναι πολλά και αξίζει να τα επισκεφθείτε. Μπορείτε να ξεκινήσετε από τη νέα πόλη, στην ανατολική όχθη του Σάλτσαχ, από το ανάκτορο Μίραμπελ και τους κήπους του. Κατασκευάσθηκε το 1606 και ξανακτίστηκε μετά από μία καταστροφική πυργκαγιά το 1818. Σήμερα είναι η έδρα του Δημάρχου της πόλης και οι κήποι του είναι στολισμένοι με αγάλματα εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία και μαρμάρινα βάζα. Εκεί θα δείτε και από κοντά τον Καθεδρικό Ναό Dom με τις τρεις μπρούτζινες πύλες και την κολυμπήθρα που βαφτίστηκε ο Μότσαρτ. Επίσης εκεί βρίσκεται και ο ναός των Φραγκισκάνων μοναχών του 13ου αιώνα.

Συνεχίζοντας τον περίπατό σας στη δυτική όχθη του Σάλτσαχ, στην παλιά πόλη, στην πλατεία Mozartplatz, σας υποδέχεται το άγαλμα του Mozart, ενώ στο νούμερο 9 της πιο πολυσύχναστης οδού της πόλης Getreidegasse, βρίσκεστε στο σπίτι όπου γεννήθηκε και έζησε τα 17 πρώτα χρόνια της ζωής του. Εκτός από το μικρό βιολί που έπαιζε σε νηπιακή ηλικία, στο σπίτι-μουσείο υπάρχουν και πολλά προσωπικά και οικογενειακά αντικείμενα του Mozart. Οι θαυμαστές του θα επισκεφθούν και το Mozarts Wohnhaus στη νέα πόλη, την κατοικία που έζησε για εφτά χρόνια. Συνεχίζοντας τον περίπατο στην παλιά πόλη θα δείτε το Residenz, ένα τεράστιο κτιριακό συγκρότημα που περιλαμβάνει περίπου 180 δωμάτια και τρεις μεγάλες αυλές. Αποτελούσε την κατοικία των Αρχιεπισκόπων που κτίστηκε το 1596 και σήμερα χρησιμοποιείται για δεξιώσεις, διεθνή συνέδρια και φιλοξενεί έργα τέχνης ζωγράφων του 17ου αιώνα. Εξαιρετικά είναι και τα μουσεία της πόλης, όπως το μουσείο Salzburg, το μουσείο μοντέρνας τέχνης και το μουσείο φυσικής ιστορίας και τεχνολογίας.

Ανεβαίνοντας με το τελεφερίκ στο λόφο Festungsberg, θαυμάζοντας την εκπληκτική θέα της πόλης, βρίσκεται το 900 ετών φρούριο Hohensalzburg, όπου μπορείτε να περιηγηθείτε στα Βασιλικά διαμερίσματα, στο Μουσείο του Κάστρου, στην Αίθουσα Βασανιστηρίων και στο Μουσείο Κούκλας, για να καταλήξετε στους προμαχώνες, όπου μπορείτε να απολαύσετε ένα ζεστό ρόφημα και ένα υπέροχο πανόραμα των Άλπεων, του ποταμού Σάλτσαχ και τις στέγες των σπιτιών της πόλης.

Μακριά από τον πυρήνα της πόλης, σε μια καταπράσινη υπέροχη τοποθεσία, φτάνουμε στο επινλητικό παλάτι Hellbrunn. Οικοδομήθηκε το 1612 ως εξοχική κατοικία του αρχιεπισκόπου Markus Sittikus von Hohenems, το οποίο ξεχωρίζει για τους πανέμορφους κήπους του με τα συντριβάνια τους, όπου χρησιμοποιούσε ο αρχιεπίσκοπος για να καταβρέχει τους ανυποψίαστους καλεσμένους του και τις πλούσιες τοιχογραφίες του. Δίπλα στο χώρο του παλατιού βρίσκεται ο ζωολογικός κήπος της πόλης.

Το αλατωρυχείο Hallein, βορειοδυτικά του Σάτσμπουργκ, αξίζει σίγουρα λίγο από τον χρόνο σας. Οι επισκέπτες κατά την διάρκεια της ξενάγησης φορούν μία άσπρη φόρμα και η είσοδος πραγματοποιείται με ηλεκτρικό τρένο. Η κατάβαση στα διάφορα επίπεδά του γίνεται με μεγάλες ξύλινες τσουλήθρες , ενώ μεσολαβεί και ταξίδι με πλοίο στην υπόγεια λίμνη.

Το εμπορικό του κέντρο συνδιάζει το κλασικό με το μοντέρνο και διαθέτει πολλά ζαχαροπλαστεία, καταστήματα λαικής τέχνης, μαγαζιά με επώνυμα είδη, καφέ και εστιατόρια που εξειδικεύονται σε γεύσεις για τους λάτρεις των γκουρμέ φαγητών.

Τα κοντινά χωριά προσφέρονται για αποδράσεις με αλπικές εικόνες με αναρίθμητες λίμνες, ενώ για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ στην ευρύτερη περιφέρεια της πόλης λειτουργούν 51 χιονοδρομικά κέντρα.

Eπιμέλεια: Βίκυ Σάρδη

Για τα αεροπορικά εισιτήρια ή την διαμονή σας, σας προτείνουμε: smartbookings.gr. Για ομαδικά ταξίδια επισκεφθείτε την touristikapaketa.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα