Σε εξέλιξη η συνάντηση Σαμαρά – Μέρκελ

Σε εξέλιξη είναι το γεύμα εργασίας του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Ο πρωθυπουργός πρόκειται να ζητήσει από τη Γερμανίδα ομόλογό του ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, είτε μέσω της μείωσης των επιτοκίων στα δάνεια στήριξης είτε μέσω επιμήκυνσης της αποπληρωμής τους, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής

εφημερίδας «Süddeutsche Zeitung».

Διαπραγματευτικό ατού του κ. Σαμαρά θα είναι το πρωτογενές πλεόνασμα.

Η εφημερίδα αναφέρει, ωστόσο, πως το μήνυμα που έχει εκ των προτέρων δώσει η Άνγκελα Μέρκελ είναι σαφές, σημειώνοντας πως ναι μεν έχουν συντελεστεί αλλαγές, αλλά «αυτό δεν σημαίνει πως έχουν γίνει όλα».

«Η Αθήνα ελπίζει σε χαμηλότερα επιτόκια ή σε μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής» γράφει η εφημερίδα αναφέροντας ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου το ελληνικό χρέος βρισκόταν στα 321,8 δισ. ευρώ ή στο 169% του ΑΕΠ, ενώ υπογραμμίζει ότι το Βερολίνο δεν προτίθεται να προχωρήσει σε μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, παρά τους δημόσιους επαίνους της Μέρκελ για τις ελληνικές προσπάθειες.



Πάντως, η συνάντηση των δύο ηγετών είναι ψηλά στα θέματα των γερμανικών ΜΜΕ.

Η ελληνική έκδοση της «Deutsche Welle» αναπαράγει το δημοσίευμα της «Handelsblatt» με τίτλο «Ο Σαμαράς αναζητεί στήριξη». Σύμφωνα με την εφημερίδα, η συνάντηση «επιβαρύνεται από τη διαμάχη της Ελλάδας με την τρόικα» και για τον λόγο αυτόν «ο πρωθυπουργός της Ελλάδας αναζητεί στήριξη στο Βερολίνο». «Το κλίμα των συνομιλιών με την τρόικα χαρακτηρίζεται στο μεταξύ από αμοιβαία δυσπιστία και εντεινόμενη απόγνωση» αναφέρει το δημοσίευμα, περιγράφοντας τα σημεία διαφωνιών των δύο πλευρών. «Πράγματι, οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα μπορούσαν να κρίνουν το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού της Αθήνας» εκτιμά η «Handelsblatt», υποστηρίζοντας ότι «αυτή θα είναι η προειδοποίηση που θα μεταφέρει ο Σαμαράς στη Μέρκελ την Παρασκευή».

«Στο Βερολίνο επικρατεί εκνευρισμός»

Η εφημερίδα εκτιμά ότι είναι «προβλέψιμη» η απάντηση της καγκελαρίου. «Θα εξάρει τις προσπάθειες των Ελλήνων, θα τονίσει ότι η γερμανική κυβέρνηση γνωρίζει τις μεγάλες θυσίες και θα ενθαρρύνει την κυβέρνηση των Αθηνών να επιδείξει αντοχή και να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Ο Σαμαράς δεν θα πρέπει να ελπίζει σε παραχωρήσεις» γράφει χαρακτηριστικά η «Handelsblatt». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μπορεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να τονίζει ότι η Άνγκελα Μέρκελ χαίρεται για την επίσκεψη του Σαμαρά, ωστόσο «στο Βερολίνο επικρατεί εκνευρισμός για τις διαρκείς καθυστερήσεις στις συνομιλίες με την τρόικα». «Και την ευθύνη για αυτό χρεώνει το Βερολίνο στην ελληνική κυβέρνηση και όχι στους ελεγκτές (της τρόικας)» καταλήγει το άρθρο.

«Θα πρέπει η οικονομική βοήθεια να είναι στην πρώτη θέση»

Στην ίδια εφημερίδα φιλοξενείται συνέντευξη με τον πρώην πρόεδρο της Γερμανίας Ρόμαν Χέρτσογκ με κεντρικό θέμα την Ευρώπη και την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη. Στο ερώτημα της «Handelsblatt» για το εάν η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη θα πρέπει να εκφράζεται με οικονομική βοήθεια ή με την απαίτηση για περισσότερη ευθύνη, ο Ρόμαν Χέρτσογκ απαντά ότι «μόνο τα οικονομικά εμβάσματα δεν επαρκούν. Υπάρχουν και άλλες μορφές βοήθειας. Για παράδειγμα, στο ζήτημα της μετανάστευσης Ελλήνων γιατρών, τους οποίους θα πρέπει να κρατήσει κανείς στη χώρα τους προσφέροντας οικονομική βοήθεια». «Επί της αρχής, θα πρέπει η οικονομική βοήθεια να είναι στην πρώτη θέση. Για τον λόγο αυτόν θα πρέπει τα χρήματα να κατανέμονται με τους κανόνες ενός νέου Σχεδίου Μάρσαλ. Ωστόσο, η ανθρώπινη συμπεριφορά είναι καθοριστική» τονίζει ο Γερμανός πρώην πρόεδρος.

«Οι οικονομικές αδυναμίες της Ελλάδας ήταν γνωστές»

Στην επισήμανση της εφημερίδας ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί τη στήριξη της Ευρωζώνης για πολλά χρόνια και ότι θα δοκιμασθεί η υπομονή των εταίρων της, ο Ρόμαν Χέρτσογκ παρατηρεί: «Το ότι η Ελλάδα δεν έχει την οικονομική ισχύ άλλων κρατών ήταν για πολλούς πολιτικούς εξ αρχής σαφές. Και όπως συμβαίνει συχνά, οι οικονομικές αδυναμίες ήταν γνωστές, ωστόσο δεν υπήρχαν προβλήματα στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή της θρησκείας. Αντίθετα, η γειτονική της Τουρκία είναι οικονομικά πολύ ισχυρότερη, αλλά τα άλλα ζητήματα δεν συνάδουν (με την Ευρώπη)». Τέλος, ο Γερμανός πρώην πρόεδρος απαντά στην υπενθύμιση της «Handelsblatt» ότι η Ελλάδα έχει το ατού να είναι η γενέτειρα της Δημοκρατίας, λέγοντας ότι: «Ως γενέτειρα χώρα της Δημοκρατίας θεωρώ την Ελβετία και την Αγγλία και όχι την Ελλάδα».

Πηγή:zougla.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα