Στα «χαρακώματα» εκπαιδευτικοί και Υπουργείο Παιδείας-Θρίλερ με τις Πανελλαδικές

Σε θέση «μάχης» βρίσκονται χιλιάδες εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι αντιδρούν στην αύξηση των ωρών διδασκαλίας από την επόμενη σχολική χρονιά, και απειλούν με κινητοποιήσεις μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος έκανε το πρώτο βήμα να τους κάλεσε στο γραφείο του την ερχόμενη εβδομάδα, σε μία προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι.

Η αύξηση του εβδομαδιαίου διδακτικού ωραρίου

των εκπαιδευτικών κατά δύο ώρες, αλλά και των λίγων προσλήψεων αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών έχει βγάλει τους καθηγητές στα… κάγκελα. Παράλληλα, πολλά λύκεια της χώρας αντιμετωπίζουν ήδη έλλειψη καθηγητών, ενώ αντιδράσεις υπάρχουν και για την προωθούμενη αξιολόγηση, αλλά και τις καταργήσεις σχολικών μονάδων.

Οι μνημονιακές περικοπές έχουν αναμφίβολα δημιουργήσει έκρυθμη κατάσταση στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με τον υπουργό Παιδείας σε μια προσπάθεια να προλάβει δυσάρεστες για την κυβέρνηση καταστάσεις να καλεί την ΟΛΜΕ στο γραφείο του το απόγευμα της Τετάρτης 8 Μαΐου, μία μόλις ημέρα πριν τη γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας όπου και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος , όπως γράφει το newpost.gr, θα ενημερώσει τους εκπαιδευτικούς για τις λεπτομέρειες της εφαρμογής της ρύθμισης και θα προσπαθήσει να τους πείσει να μην προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.

Συμφωνούν στις κινητοποιήσεις – Διαφωνούν στον τρόπο λήψης των αποφάσεων

Σε κάθε περίπτωση, και παρά τις επιμέρους διαφορές, οι καθηγητές της ΟΛΜΕ στην περασμένη γενική τους συνέλευση φαίνεται να συμφώνησαν σε ένα πράγμα: Στην πραγματοποίηση κινητοποιήσεων μέσα στις πανελλαδικές.

Ωστόσο η διαφωνία έγκειται τόσο στη χρονική διάρκεια, όσο και σε διαδικαστικά ζητήματα όπως το πως θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις, με τη ΔΑΚΕ (που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία) να προτείνει απόφαση μέσω κάλπης, ενδεχόμενο το οποίο απορρίπτουν οι συνδικαλιστές των Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων (πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ).

Παράλληλα, και παρά τις φωνές για πενθήμερες επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις, υπάρχουν και αυτοί που προτείνουν μικρότερης διάρκειας απεργίες όπως το ΠΑΜΕ (ζητά 48ωρη απεργία).

Τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την Πέμπτη, ωστόσο υπάρχει μία αρκετά μεγάλη μερίδα εκπαιδευτικών, η οποία δεν φαίνεται να συναινεί στο ενδεχόμενο κινητοποιήσεων οι οποίες θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων, πόσο μάλλον όταν ενδεχόμενη αναβολή θα μπορούσε να προσθέσει περισσότερο άγχος στους υποψήφιους.

Αυτή η ολοένα και αυξανόμενη ένταση δημιουργεί και τους ανάλογους πονοκεφάλους στο υπουργείο Παιδείας, με τον κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο να δίνει μια μάχη με τον χρόνο ώστε να βρεθεί λύση στα προβλήματα των εκπαιδευτικών και να μην «τιναχθούν» οι πανελλαδικές στον αέρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα