Στα χέρια του FBI οι Anonymous-Δείτε τις φωτογραφίες τους που δόθηκαν στη δημοσιότητα

Σε μία σημαντική αποκάλυψη προέβη ο ειδικός πράκτορας του FBI Οστιν Μπέργκλας, υποστηρίζοντας ότι η υπηρεσία έχει στα χέρια της τους εγκέφαλους των Anonymous, επισημαίνοντας ότι οι διαδικτυακές επιθέσεις τους έχουν πλέον μειωθεί στο ελάχιστο.

Ξεκινώντας στα τέλη του 2010, οι Anonymous προσέλκυσαν το παγκόσμιο ενδιαφέρον μέσα από μια σειρά επιθέσεων εναντίον αμερικανικών επιχειρήσεων και κυβερνητικών

οργανισμών (κλοπές δεδομένων, κατάρρευση ιστοσελίδων κ.α.).

Ωστόσο, οι πρόσφατες συλλήψεις πέντε μελών της Lulz Security, μια ισχυρής ομάδας χάκερ, είχε «τεράστιο αποτρεπτικό αποτέλεσμα» στην ομάδα των Anonymous, σύμφωνα με τον Οστιν Μπέργκλας, βοηθό ειδικού πράκτορα και υπεύθυνου του κυβερνοχώρου του FBI στη Νέα Υόρκη.

«Ολα αυτά τα παιδιά που συνελήφθησαν αποδείχθηκε ότι ήταν σημαντικοί παράγοντες στο κίνημα των Anonymous», δήλωσε ο Μπέργκλας μιλώντας στη Huffington Post

Οι πρόσφατες συλλήψεις , όπως γράφει το iefimerida.gr, έγιναν με τη βοήθεια ενός βασικού πληροφοριοδότη, του Εκτορ Μονσεγκουρ, γνωστός και ως «Sabu», ο οποίος συνελήφθη και στη συνέχεια συνεργάστηκε με το FBI. Ο φόβος ότι ένας από τους δικούς τους τους κατέδωσε έσπειρε τη δυσπιστία και τη διχόνοια στην ομάδα των χάκερ, σύμφωνα με τον Μπέργκλας.

«Το κίνημα είναι ακόμα εκεί και ανεβάζει πράγματα στα social media, ωστόσο δε τους ακούτε τόσο πολύ πια. Δεν κάνουν μεγάλες επιχειρήσεις, ακριβώς επειδή έχουμε στα χέρια μας τους ισχυρότερους «παίκτες» τους», εξηγεί ο Μπέργκλας.

Ο πρώην αρχηγός του Στρατού, 41χρονος Μπέργκλας, διευθύνει το τμήμα του FBI Νέας Υόρκης που ασχολείται με τον κυβερνοχώρο. Το τμήμα αυτό χωρίζεται σε πέντε ομάδες αναλυτών. Μία μονάδα είναι επιφορτισμένη με το να περισυλλέγει ψηφιακές ενδείξεις από κινητά τηλέφωνα, φωτογραφικές μηχανές, υπολογιστές και tablets, με στόχο τη διερεύνηση ενός ευρέος φάσματος περιπτώσεων, από το οργανωμένο έγκλημα και την ηλεκτρονική πειρατεία μέχρι την παιδική πορνογραφία.

Οι άλλες τέσσερις ομάδες διαμοιράζουν την προσοχή τους στο έγκλημα στον κυβερνοχώρο με βάση τη χώρα προέλευσης των χάκερ. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι χάκερ επιτίθενται στις ΗΠΑ χρησιμοποιώντας υπολογιστές από το εξωτερικό, το FBI συνεργάζεται συχνά με τις αρχές ξενων χωρών. Μερικές φορές, οι ερευνητές βρίσκουν στοιχεία των χάκερ από πολλές διαφορετικές χώρες μέσα στο δίκτυο μιας εταιρείας των ΗΠΑ.

Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου έχουν γίνει ειδήμονες στο να κρύβουν τις διευθύνσεις IP τους – η σειρά των αριθμών που ανατίθενται σε μεμονωμένους υπολογιστές – για να αποκρύψουν τις θέσεις τους και να διαφύγουν το νόμο. Αλλά τελικά, ακόμη και οι πιο ικανοί hackers κάνουν λάθη, εξηγεί ο Μπεργκλας και αυτό ακριβώς το λάθος τους αναζητά.

Ο Εκτορ Μονσεγκούρ γνωστός και ως «Sabu», ο πληροφοριοδότης του FBI ο οποίος βοήθησε στις συλλήψεις των LulzSec, που φέρονται να αποτελούν βασικά μέλη των Anonymοus, έκανε το λάθος να αφήσει εκτεθειμένη τη διεύθυνση IP του. Ένα σφάλμα που επέτρεψε στους ερευνητές να εντοπίσουν τη θέση του σε ένα διαμέρισμα στο Lower East Side του Μανχάταν και τελικά να τον συλλάβουν.

Μερικοί από τους βασικούς χάκερ που συνελήφθησαν και φαίνεται πώς είναι εγκέφαλοι των Anonymus είναι οι:

Τζερεμι Χαμοντ
Γνωστός στο διαδίκτυο ως «Anarchaos», ομολόγησε την ενοχή του στις 28 Μαΐου για την παραβίαση του νόμου Ηλεκτρονικής Απάτης και κατάχρησης από την πλευρά του στο σπάσιμο του δικτύου της εταιρείας γεωπολιτικής ανάλυσης Stratfor Global Service Intelligence. Ο Χαμοντ παραδέχτηκε ότι συμμετείχε σε χακαρίσματα για λογαριασμό των Anonymous και της υποομάδας τους LulzSec: «Το έκανα γιατί πιστεύω ότι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν τι κάνουν οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες πίσω από κλειστές πόρτες. Εκανα ότι πίστευα σωστό».

Μερσέντες Ρίνι Χάφερ
επίσης γνωστή ως «Νο», είναι μέρος της «Paypal 14», μιας ομάδας χάκερ που συνελήφθη από το FBI το 2011 με την κατηγορία ότι συμμετείχαν σε κυβερνοεπίθεση εναντίον τουPayPal. Η Χαφερ και τα άλλα μέλη της Paypal 14 έχουν παραμείνει σε νομικό κενό για δύο χρόνια τώρα. Τον Μάιο άρχισαν διαπραγματεύσεις για μια διευθέτηση που θα μπορούσε να τους βγάλει από τη φυλακή.

Κρίστοφερ Ντόγιαν
Γνωστός στους κύκλους των Anonymοus ως «Commander X» συμμετείχε στις επιθέσεις εναντίον της Sony, της PayPal, της κυβέρνησης της Τυνησίας και της ιστοσελίδας της κομητείας της Santa Cruz, στην Καλιφόρνια. Συνελήφθη από τις ομοσπονδιακές αρχές και απειλείται με ποινή φυλάκισης 15 ετών, ωστόσο φυγοδίκησε και κατέφυγε στον Καναδά.

Μπάρετ Μπράουν
Σε αντίθεση με τα περισσότερα μέλη των Anonymous, ο δημοσιογράφος Μπάρετ Μπράουν δεν προσπάθησε ποτέ να παραμείνει ανώνυμος. Ο αυτοαποκαλούμενος «εκπρόσωπος» των χάκερ ακτιβιστών συνελήφθη τον Σεπτέμβριο του 2012 και κατηγορείται για διαδικτυακή απειλή, αντίποινα εναντίον ενός ομοσπονδιακού αξιωματικού και συνωμοσία για τη δημοσίευση προσωπικών στοιχείων ενός υπαλλήλου της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Ντμίτρι Γκούζνερ
γνωστός με το ψευδώνυμο «Aendy» συνελήφθη από το FBI όταν προσπαθησε να επιτεθεί ηλεκτρονικά στην Εκκλησία της Σαηεντολογίας και ήταν ο πρώτος χάκερ που συνελήφθη και είχε άμεση σχέση με τους Anonymous.

Εκτορ Χαβιέ Μονσεγκούρ
Γνωστός ως «Sabu», είναι το πιο μισητό μέλος της Anonymous. Αφού συνελήφθη από το FBI, πρόδωσε τους συναδέλφους του απο την υποομάδα των Anonymus, LulzSec, βοηθώντας το FBI να συγκεντρώσει στοιχεία για να τους συλλάβει. Ο Μονσεγκούρ αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο ποινής φυλάκισης μέχρι και 124 χρόνια, αν και η καταδίκη του έχει καθυστερήσει, ενώ ο ίδιος συνεχίζει τη συνεργασία με τους ομοσπονδιακούς πράκτορες.

Keywords
Τυχαία Θέματα