Στις 11 Απριλίου η έκδοση του ελληνικού ομολόγου

Συνάντηση περίπου μισής ώρας είχε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα. Ο κ. Στουρνάρας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου κράτησε κλειστά τα χαρτιά του ως προς το τι συζήτησαν σχετικά με την έκδοση ομολόγου.

Παρόλο που ερωτήθηκε εάν θα υπάρξει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας η έκδοση 3ετούς ή 5ετους

ύψους δύο έως τρία δισ. ευρώ, ο υπουργός Οικονομικών απέφυγε να απαντήσει και τόνισε ως σημαντικότερο όλων το γεγονός ότι οι επενδυτές αγκαλιάζουν με μεγάλη εμπιστοσύνη πια την ελληνική οικονομία. Πλέον το επιτόκιο κινείται στο 6,03% και αυτό είναι μία πάρα πολύ θετική εξέλιξη, πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

«Το θετικό είναι πως η Ελλάδα πια δεν γύρισε απλώς σελίδα ή κεφάλαιο, άλλαξε βιβλίο. Η διεθνής οικονομική κοινότητα περιβάλει την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία με πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη, τα spreads συνεχίζουν και πέφτουν, και αυτό είναι μια πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη». (Δείτε περισσότερα εδώ)

Το θέμα της εξόδου της χώρας στις αγορές ομόλογων απασχολεί σήμερα σύσσωμη την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα και από όλες τις οπτικές.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο είναι καθόλα έτοιμο, από την πλευρά του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους υπάρχει διαρροή πως ο μηχανισμός είναι “stand buy” και ήδη το τηλεγράφημα του Reuters έχει αναφερθεί στους αναδόχους της έκδοσης.

Εν’τωμεταξύ, πολύ σύντομα, ενδεχομένως και αύριο να γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις για τo χρονοδιάγραμμα έκδοσης του ελληνικού ομολόγου, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση αναμένει ο οίκος αξιολόγησης Moodys να ανακοινώσει την αναβάθμιση της χώρας

Την ίδια στιγμή ο Chris Adams, δημοσιογράφος των Financial Times γράφει στο λογαριασμό του στο Twitter ότι η 11η Απριλίου φημολογείται ως η ημέρα που η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές με την έκδοση του πρώτου ομολόγου της, μετά από τέσσερα χρόνια. (Δείτε σχετικά εδώ)

Ανασταλτικό παράγοντα, που ωστόσο μπορεί να επιταχύνει την απόφαση υπό την έννοια πως θα ανασκευαστούν οι εντυπώσεις, αποτελεί η πολιτική εμπλοκή με την υπόθεση Μπαλτάκου, ενώ η Nomura έσπευσε να ρίξει τους τόνους σημειώνοντας πως μένει να φανεί ο βαθμός στον οποίο τα όσα εκτυλίσσονται από χθες σε πολιτικό επίπεδο θα επηρεάσουν τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων, άλλα παράλληλα υποβιβάζει τη βαρύτητα του θέματος. Με τη σημείωση πως η Nomura δεν μιλά πολιτικά, αλλά απευθύνεται στους επαγγελματίες των αγορών.

Επίσης σημερινό ρεπορτάζ του Reuters ονοματίζει τους αναδόχους της έκδοσης και συγκεκριμένα αναφέρει πως θα είναι οι Deutsche Bank, Bank of America Merrill Lynch, JP Morgan και Goldman Sachs. Και το πρακτορείο προσθέτει ότι το ομόλογο θα είναι 5ετές και ύψους 2 δισ. ευρώ, ενώ θα εκδοθεί τον Απρίλιο.

Την ίδια στιγμή με αφορμή το τηλεγράφημα “βγήκαν τα μαχαίρια” μεταξύ των διεθνών οίκων (κάτι το οποίο βεβαίως συνηθίζεται) με τη Morgan Stanley να “χτυπά κάτω από την μέση” εκτιμώντας επιτόκιο για πενταετή εκδοσή στο 5,3%, όταν νωρίτερα οι Financial Times μετέφεραν απόψεις επαγγελματιών του χώρου που προσδιόριζαν την απόδοση (επιτόκιο) κατά πολύ χαμηλότερα και συγκεκριμένα στο 4,5%. Με την επισήμανση πως το όνομα της MS δεν αναφέρεται στην λίστα του Reuters.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν όταν επίσης σήμερα, η κατά κανόνα δύσπιστη Moody’s αναφορικά με την αναβάθμιση της οικονομίας της χώρας φαίνεται να κάμπτεται, μέσω του εβδομαδιαίου δελτίου που εκδίδει και στο οποίο χαρακτηρίζει ως «credit positive» την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου, τη συμφωνία με την τρόικα και την έγκριση από το Eurogroup της εκταμίευσης της επόμενης δόσης από το EFSF.

Σημειώνεται δε πως σύμφωνα με τα όσα γνωρίζει η αγορά για το χρονοδιάγραμμα της έκθεσης της Moody’s με το οποίο ενδέχεται να αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, μπορεί να δοθεί στην δημοσιότητα αύριο Παρασκευή και αν όντως υπάρξει αναβάθμιση κατά 3 εως 5 βαθμίδες, τότε ανοίγει πια ο δρόμος και επισήμως μια και ο οίκος είναι ο μόνος που επιμένει να κρατά την Ελλάδα σε βαθμολογία default.

Keywords
Τυχαία Θέματα