Στο Παρίσι οι συναντήσεις με την Τρόικα

Σε «ουδέτερο έδαφος» μεταφέρεται πλέον η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την Τρόικα. Πηγές του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον φέρονται να επιβεβαίωσαν την πληροφορία ότι, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, το επόμενο ραντεβού του κυρίου Γκίκα Χαρδούβελη και των άλλων υπουργών που διαπραγματεύονται με την Τρόικα, κλείστηκε για τις 3-5 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι.

Το βασικό επιχείρημα μάλιστα που λέγεται πως προβάλλει η ελληνική πλευρά είναι ότι οι συναντήσεις με την Ομάδα Τόμσεν στην Αθήνα «δραματικοποιούνται» από τα ΜΜΕ και πως … οι Έλληνες υπουργοί πιέζονται, ενώ η αγορά και η κοινωνία δεν μπορούν να λειτουργήσουν όπως θα έπρεπε, όσο διαρκεί ο «μεγάλος» έλεγχος πριν την τελική έκθεση των ελεγκτών.

Αν και στην Αθήνα τηρούν προς το παρόν «σιγήν ιχθύος», είναι γνωστό πως μετά από 4 χρόνια η κυβέρνηση επιδίωκε την σταδιακή «απαγκίστρωση» της χώρας από τις επισκέψεις της Τρόικα. Θέλουν να μεταφέρουν την διαπραγμάτευση σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο, με τους προϊσταμένους των ελεγκτών σε Ουάσιγκτον, Βρυξέλλες και Φραγκφούρτη. Παράλληλα θέλουν να ξεχαστεί η εικόνα των υπαλλήλων των δανειστών να μπαινοβγαίνουν στο Μέγαρο Μαξίμου –και για αυτό δεν συνέβη ούτε μια φορά αυτό στην τελευταία επίσκεψή τους στην χώρα μας.

Κοινοτικές πηγές πάντως, αν και δεν επιβεβαίωναν το ραντεβού στο Παρίσι, δεν έδειχναν ενθουσιασμένοι από την αλλαγή σκηνικού που επιχειρείται στις διαβουλεύσεις με την Τρόικα. Η «μετακόμιση» της διαπραγματευτικής ομάδας της χώρας από την Αθήνα στο Παρίσι, δεν φαίνεται τόσο απλή υπόθεση, ούτε τόσο «αθώα» -ειδικά σε εποχές με έντονη της οσμή «εκλογών».

Πέραν των όποιων επικοινωνιακών, πολιτικών ή … ψυχολογικών σκοπιμοτήτων μπορεί κανείς να διακρίνει, το «πείραμα» καθιστά μάλλον δύσκολο την ταχεία εξέταση του ελληνικού Προγράμματος. Στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις που πραγματοποιούνταν στο υπουργείο Οικονομικών γινόταν πολύ δουλειά και συνήθως οι συμφωνίες έκλειναν την τελευταία στιγμή, με όση πρόοδο μπορούσε να επιτευχθεί «στο παρά ένα» πριν αναχωρήσει η Τρόικα.

Με τα νέα δεδομένα όμως, στις διακοπτόμενες και εξ αποστάσεως επαφές που θα έχουν πλέον κυβέρνηση και ελεγκτές, πρέπει να κλείσουν πολλά «παράλληλα» παζάρια, χωρίς να είναι άμεσα διαθέσιμοι πάντα οι δεκάδες επιτελείς των υπουργείων που χειρίζονται τα θέματα.

Κυβερνητικός παράγοντας σχολίαζε πως, με τα νέα δεδομένα, η διαπραγμάτευση μπορεί να συνεχίζεται ως …τον Νοέμβριο, μέχρι τότε δηλαδή που θα ολοκληρώνονται και τα στρες-τεστ των τραπεζών. Αν όμως στο διάστημα αυτό προκύψουν και εκλογές, τότε είναι προφανές ότι πάνε πιο πίσω η επόμενη δόση των 3,5 δισ. ευρώ αλλά και η διαπραγμάτευση για ελάφρυνση του χρέους –με όποια κυβέρνηση θα έχει προκύψει στην περίπτωση αυτή.

«Έχεις δει ποτέ στα 4 χρόνια με Μνημόνιο, να ολοκληρώνεται έλεγχος σε 30-40 μέρες;» έλεγε η ίδια πηγή, σχολιάζοντας αν μπορεί ο έλεγχος του Σεπτεμβρίου να έχει ολοκληρωθεί πριν τον Νοέμβριο.

Αλλά και οι ίδιοι οι ελεγκτές έχουν πει ανοικτά στον υπουργό Οικονομικών κύριο Χαρδούβελη, όταν διαπίστωσαν κατά την τελευταία επίσκεψή τους προ μηνός στην Αθήνα ότι το Μαξίμου θέλει … να τους διώξει μια ώρα αρχύτερα, ότι «μόνον όταν βρισκόμαστε στην Αθήνα δουλεύετε».

Η διαπίστωσή τους αυτή συνδέεται με τα μείζονα θέματα που έχουν να εξεταστούν στον τρέχοντα έλεγχο (ομαδικές απολύσεις, «κόκκινα δάνεια») αλλά και τις δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν ως το τέλος της χρονιάς (μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις κλπ). Αλλά έχουν και έναν λόγο παραπάνω να τα λένε αυτά, μετά τη μετεκλογική στροφή της κυβέρνησης –όπως αυτή εκφράστηκε με τις εξαγγελίες περί αλλαγής πολιτικής και την ανάδειξη πολλών «αντιφρονούντων» στελεχών σε υπουργούς της κυβέρνησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα