Στον «αέρα» το Τεχνικό Επιμελητήριο λόγω οικονομικών προβλημάτων

Ανάμεσα σε «Συμπληγάδες» βρίσκεται το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ) -που πρόσφατα είχε αναστείλει προειδοποιητικά, για δύο ημέρες, τη λειτουργία του – εξαιτίας παραγόντων όπως οι συσσωρευμένες οικονομικές οφειλές προς συνεργάτες και προμηθευτές, το «μπαράζ» διαγραφών μηχανικών – μελών του και οι μειωμένες εγγραφές νέων.

Τα οικονομικά προβλήματα έχουν ως αφετηρία τη μη έγκριση του προϋπολογισμού του κεντρικού ΤΕΕ, μετά την κατάργηση της εισφοράς του 2%, ήτοι

της παρακράτησης του 2% της αμοιβής των μηχανικών από κάθε μελέτη -επίβλεψη υπέρ του ΤΕΕ, πλέον των όσων παρακρατούνταν για τις πολυτεχνικές σχολές και το ασφαλιστικό ταμείο (που δημιούργησε έλλειμμα 8,5 εκατ. στον προϋπολογισμό του, με αποτέλεσμα αυτός να μην εγκρίνεται ως ελλειμματικός).

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την απροθυμία εγγραφής νέων μελών και τις διαγραφές, δημιουργεί έναν δυσεπίλυτο οικονομικό «γρίφο» για το Τμήμα Κ. Μακεδονίας, αλλά και για το ΤΕΕ γενικότερα, σε μια περίοδο που η ανεργία των μηχανικών «απογειώνεται», εξαιτίας παραγόντων όπως η καθίζηση του κλάδου των κατασκευών (που πλέον έχει υποχωρήσει κάτω από το 10% της περιόδου ανάπτυξης).

Τα εν λόγω στοιχεία παρουσίασε ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Τάσος Κονακλίδης, σε συνέντευξη Τύπου, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι, αν και το ΤΕΕ βρίσκεται σήμερα στον «αέρα», «βούληση των μηχανικών είναι το ΤΕΕ να μην κλείσει, είτε το θέλει είτε όχι η κυβέρνηση».

Στο μεταξύ, περιθώρια αισιοδοξίας για αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων δημιουργεί η άτυπη συνάντηση, που είχαν το περασμένο Σάββατο με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Σταύρο Καλαφάτη, οι πρόεδροι του ΤΕΕ, Χρήστος Σπίρτζης και του ΤΕΕ/ΤΚΜ. Ο κ. Κονακλίδης δήλωσε ότι, μετά τη συνάντηση, θεωρεί πως «βρίσκεται σε καλό δρόμο η απόδοση, στο ΤΕΕ, των χρημάτων από τα αυθαίρετα και τις ενεργειακές επιθεωρήσεις».

Συρρίκνωση εγγραφών, αύξηση διαγραφών, «απογείωση» εισφορών

Εν αναμονή των εξελίξεων, πάντως, ο κ. Κονακλίδης επισήμανε ότι παρατηρείται έντονα το φαινόμενο της απροθυμίας εγγραφής των μηχανικών, ιδίων των νέων, στο ΤΕΕ και συνεπώς στο ΤΣΜΕΔΕ.

Οι εγγραφές στο κεντρικό ΤΕΕ υποχώρησαν πέρυσι στις 2220, έναντι 4225 το 2009, ενώ στο Τμήμα Κ.Μακεδονίας μειώθηκαν το 2012 στις 367 από 737 το 2009 και 569 το 2011. Την ίδια στιγμή, οι αιτήσεις διαγραφής, που κατατέθηκαν στο ΤΕΕ/ΤΚΜ στο πεντάμηνο 2013 έφτασαν ήδη τις 68, ενώ στο σύνολο του 2012 δεν είχαν ξεπεράσει τις 57.

Ο κ. Κονακλίδης ανέφερε ακόμη πως σε περίπου έναν χρόνο από σήμερα οι ασφαλιστικές εισφορές (για τους μετά την 1η Ιανουαρίου 1993 ασφαλισμένους στο ΤΣΜΕΔΕ), θα αυξηθούν κατά 48,8%, σε σχέση με τα παλιά ισχύοντα και αυτοί δεν θα μπορούν να τις πληρώνουν. Πρόσθεσε ότι ο δείκτης εισπραξιμότητας των εισφορών παρουσιάζει διαρκώς πτωτική τάση καταλήγοντας στο επίπεδο του 64% για το 2012.

«Όλοι προσπαθούν να βγουν στη σύνταξη!»

Υπογράμμισε δε, ότι πριν από την κρίση η αναλογία στο ΤΣΜΕΔΕ ήταν επτά ενεργοί μηχανικοί προς έναν συνταξιούχο. Σύντομα, υποστήριξε, η συγκεκριμένη αναλογία θα ανατραπεί σε δύο προς ένα! «Όλοι προσπαθούν να βγουν στη σύνταξη» τόνισε και πρόσθεσε ότι οι νέοι μηχανικοί δεν επιθυμούν την εγγραφή τους στο ΤΕΕ, προκειμένου να αποφύγουν την φορολόγηση από την απόκτηση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος και την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών.

Οι προτάσεις

Κατά τον κ. Κονακλίδη, εφικτές λύσεις για την υπέρβαση των προβλημάτων υπάρχουν και είναι αδιανόητο το αρμόδιο υπουργείο να έχει στα «χέρια» του επί πέντε μήνες τον προϋπολογισμό και να μην έχει δώσει απαντήσεις για την εξεύρεση μιας φόρμουλας.

Το ΤΕΕ/ΤΚΜ έχει προτείνει – μεταξύ άλλων – τα εξής: χορήγηση στο ΤΕΕ του Γενικού Μητρώου (ΓΕ.ΜΗ), πιστοποίηση των τεχνικών επαγγελμάτων από το ΤΕΕ, χορήγηση δυνατότητας στο ΤΕΕ για αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων και θεσμοθέτηση ανταποδοτικού πόρου στις εφαρμογές, στα αυθαίρετα, ενεργειακούς επιθεωρητές και ελεγκτές δόμησης.

Έμφαση έδωσε ο κ. Κονακλίδης στην ανάγκη αλλαγής του θεσμικού πλαισίου του ΤΕΕ. Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι πρέπει να προχωρήσει η αναδιάρθρωση των 17 περιφερειακών τμημάτων

Keywords
Τυχαία Θέματα