Σύγκρουση στις ΗΠΑ για τον «ξαφνικό θάνατο» δημοσίων υπαλλήλων [εικόνες-βίντεο]

«Μία εβδομάδα “λουκέτου” θα κοστίσει πολλά δισ. δολάρια στην οικονομία μας», προειδοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος – Δήλωσε πρόθυμος να συνεργαστεί με Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς για να βρεθεί μία λύση

Σφοδρή επίθεση στους Ρεπουμπλικανούς εξαπέλυσε μέσα από το διάγγελμά του ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, θέλοντας να εξηγήσει στον αμερικανικό λαό για ποιο λόγο οι ΗΠΑ βρέθηκαν σε αυτό το οικονομικό αδιέξοδο.

«Εχθές τα μεσάνυχτα για πρώτη φορά σε 17 χρόνια οι Ρεπουμπλικανοί αποφάσισαν να βάλουν λουκέτο

στην κυβέρνηση, γιατί δεν τους άρεσε ένας νόμος. Αυτό το λουκέτο δεν έπρεπε να συμβεί, αλλά θέλω να πω στους Αμερικανούς γιατί έγινε», είπε στην αρχή της ομιλίας του ο Ομπάμα.

«Οι Ρεπουμπλικανοί αποφάσισαν να σταματήσουν την χρηματοδότηση της κυβέρνησης, έκαναν ιδεολογική σταυροφορία και το απαίτησαν απλώς για να κάνουν τη δουλειά τους», προσθεσε.

«Ξέρουμε ότι το 1996 το “κλείσιμο” έβλαψε την οικονομία μας. Οι υπηρεσίες από τις οποίες εξαρτόμαστε θα πρέπει να σταματήσουν να λειτουργούν», επισήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος. .

«Χιλιάδες υπαλλήλων θα πρέπει να μείνουν χωρίς δουλειά και χωρίς μισθό ακόμα και αν έχουν οικογένειες. Όσο διαρκέσει το λουκέτο τόσο περισσότερες οικογένειες θα πληγούν», υπογράμμισε.

«Ζητούμε από τους Ρεπουμπλικανούς να ανοίξουμε και πάλι την κυβέρνηση, πρέπει να καταλάβουν ότι δε μπορούν να μας κρατούν ομήρους», είπε ο Ομπάμα και δήλωσε πρόθυμος να συνεργαστεί με Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς για να βρεθεί μία λύση.

«Μία εβδομάδα “λουκέτου” θα κοστίσει πολλά δισ. δολάρια στην οικονομία μας», προειδοποίησε.

«Μην περιμένετε, μη καθυστερείτε, μην βάζετε την οικονομία και τους πολίτες σε αυτή τη διαδικασία. Είμαι έτοιμος να εργαστώ για όλα αυτά, να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας, να υπάρξει ανάπτυξη». Αυτό ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα που έστειλε προς τους Ρεπουμπλικάνους.

«Για πολλούς σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα γιατί πολλοί Αμερικανοί θα μπορούν να έχουν ιατρική ασφάλιση, για πρώτη φορά στη ζωή τους θα έχουν πρόσβαση οικονομικής ιατρικής κάλυψης. Για το 15% των Αμερικανών που δεν έχουν ασφάλεια ζωής, θα αποτελέσει σημαντική αλλαγή», είπε ακόμη ο Ομπάμα για το περίφημο «Obamacare», που αποτέλεσε την αφορμή για το οικονομικό αδιέξοδο της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος στη συνέχεια ανέφερε πολλά παραδείγματα ανθρώπων που έχουν διαγνωστεί με σοβαρές ασθένειες που μέχρι σήμερα δε μπορούσαν να καλύψουν τα έξοδά τους, ενώ με το «Obamacare» θα έχουν τη δυνατότητα να έχουν οικονομική ιατρική κάλυψη και κάλεσε τους Αμερικανούς να επισκεφθούν την επίσημη ιστοσελίδα healthcare.gov για να ενημερωθούν για κάθε λεπτομέρεια.

«Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο επισκέφθηκαν την ιστοσελίδα healthcare.gov μέχρι τις επτά το πρωί και αυτό δείχνει τι σημαίνει για τους Αμερικανούς τι σημαίνει το ζήτημα της ασφάλειας», είπε σχετικά.

«Αν έχεις καρκίνο έχεις πιθανότητα να ζήσεις πέντε χρόνια επιπλέον αν έχεις ιατρική ασφάλεια, από ό,τι αν δεν έχεις. Αυτή είναι η αξία του να έχεις ιατρική ασφάλιση. Κάθε χρόνο δεκάδες Αμερικανών πεθαίνουν επειδή δεν έχουν ιατρική κάλυψη και άλλοι φοβούνται ότι θα πτωχεύσουν αν αντιμετωπίσουν την ασθένειά τους», τόνισε ο Ομπάμα, υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο που προωθεί για την υγεία.

Ο Ομπάμα, βέβαια, μπορεί να δήλωσε πρόθυμος για συνεργασία, ωστόσο είπε ότι: «Δεν πρόκειται να ενδώσω στις παράλογες απαιτήσεις του Ρεπουμπλικανικού κόμματος».

«Δε θα επιτρέψω σε κανέναν να παρασύρει το καλό όνομα της Αμερικής στη λάσπη», υπογράμμισε, προειδοποιώντας ότι δε θα αφήσει την Αμερική να πτωχεύσει επειδή το Κογκρέσο έχει αποτύχει να κάνει αυτό που πρέπει να κάνει. Και ποιο είναι αυτό; «Να αυξήσει το ταβάνι του χρέους».

«Πιστεύω πως ό,τι καταφέραμε για τους πολίτες αποδεικνύει ότι ακόμα και αν υπάρχουν εμπόδια είμαστε μία χώρα που μπορεί να κάνει πολλά σπουδαία πράγματα μαζί», είπε κλείνοντας την ομιλία του.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι σε ερώτηση δημοσιογράφου «αν δεν διαπραγματευτείτε τότε πως θα βρεθεί λύση;», ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν απάντησε…

Το 90% των Αμερικανών επιρρίπτει ευθύνες στους Ρεπουμπλικανούς

Παράλληλα, οι περισσότεροι Αμερικανοί επιρρίπτουν ευθύνες για τους χειρισμούς των Ρεπουμπλικανών, υποστηρίζοντας ότι εκείνοι ευθύνονται για την κατάρρευση το λουκέτο στην κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που χαρακτηρίζουν «κακομαθημένα παιδιά» τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του CNN από την ORC International το συντριπτικό ποσοστό της τάξης του 90% διαφωνεί με τους Ρεπουμπλικανούς.

Όσο για τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Μπένερ και τον επικεφαλής των δημοκρατικών στην αμερικανική Γερουσία, Χάρι Ράϊντ, είναι ιδιαίτερα αντιδημοφιλής πλέον, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Μοναχά ένας στους τρεις Αμερικανούς έχουν θετική εντύπωση για τον Μπένερ και τρεις στους δέκα για τον Ράϊντ.

Γύρω στο 36% επιρρίπτει ευθύνες στον Ομπάμα και το 13% και στις δύο πλευρές, ενώ έξι στους δέκα διαφωνούν με την στάση των Ρεπουμπλικανών και πιστεύουν ότι θα ήταν περισσότερο σημαντικό να αποφευχθεί το λουκέτο της κυβέρνησης, από το να γίνουν αλλαγές στο σύστημα υγείας.

Οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες που πλήττονται είναι οι ακόλουθες:

1. Το υπουργείο Αμυνας θα… διαλυθεί κατά το ήμισυ . Περίπου το 50% των πολιτικών υπαλλήλων του Πενταγώνου, που είναι και ο μεγαλύτερος εργοδότης του δημόσιου τομέα, θα τεθούν σε άδεια άνευ αποδοχών. Οι στρατιωτικές μονάδες θα συνεχίσουν να λειτουργούν αλλά οι μάχιμοι θα πληρώνονται με καθυστέρηση.

2. Θα παγώσει ο εικαστικός τομέας της χώρας. Τα 368 πάρκα και μουσεία των ΗΠΑ θα βάλουν «λουκέτο» όπως και ο τεράστιος ζωολογικός κήπος στην Ουάσινγκτον.

3. Το 95% από τους συνολικά 16 χιλιάδες υπαλλήλους του Οργανισμού Περιβάλλοντος (EPA) ,που είναι υπεύθυνος για τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς και τη ρύπανση, θα… πάει σπίτι του.

Στην τελευταία δημοσιονομική κρίση, η οποία διήρκεσε συνολικά 4 εβδομάδες το 1995-1996, η επεξεργασία 500 χιλιάδων αιτήσεων θεώρησης και 200 χιλιάδων αιτήσεων για διαβατήρια, ανεστάλη.

5. Τα εθνικά Ινστιτούτα Υγείας θα παραμείνουν ερμητικά κλειστά για νέους ασθενείς που προορίζονται για πειραματικές θεραπείες. .

Το πρώτο «λουκέτο» στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ ήταν επί Κλίντον

Για δεύτερη φορά, μέσα σε 17 χρόνια, παγώνει η λειτουργία του ομοποσνδιακού κράτους στις ΗΠΑ.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε βάλει προσωρινό λουκέτο στις υπηρεσίες της για διάστημα περίπου τεσσάρων εβδομάδων το 1995-1996. Και τότε υπήρχε διαφωνία ανάμεσα στον Δημοκρατικό πρόεδρο , Μπιλ Κλίντον και το τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο για τη χρηματοδότηση της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος και της παιδείας στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό του 1996.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έβαλε «λουκέτο» μετά το βέτο του Κλίντον στις δαπάνες που ζήτησε το Κογκρέσο, στο οποίο είχαν την πλειοψηφία οι Ρεπουμπλικανοί. Τότε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έθεσε σε υποχρεωτική άδεια τους μη απαραίτητους εργαζόμενους στην κυβέρνηση και κατήργησε τις μη απαραίτητες υπηρεσίες από τις 14 Νοεμβρίου έως τις 19 Νοεμβρίου του 1995 και από τις 16 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους μέχρι τις 6 Ιανουαρίου του 1996.

Άνοδος στη Wall Street παρά το «κλείσιμο» της αμερικανικής κυβέρνησης

Οι μετοχές κράτησαν τα κέρδη τους την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης του μήνα και του τριμήνου, με όλους τους τομείς κλειδιά του S&P να «κλείνουν» σε θετικό πεδίο, ανεβασμένοι από τα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία της μεταποιητικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ την ώρα που και οι επενδυτές διαχωρίζουν τη θέση τους από την πρώτη μερική διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης από το 1996.

Keywords
Τυχαία Θέματα