Θετικά μηνύματα για την Ελλάδα στο Eurogroup

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συζήτηση για την ελληνική οικονομία στη συνεδρίαση του eurogroup.

Σύμφωνα με πληροφορίες από ανώτερη πηγή του υπουργείου Οικονομικών, η συζήτηση διεξήχθη σε εξαιρετικό κλίμα, κάτι που θα αποτυπωθεί και στην ανακοίνωση του Οργάνου, η οποία αναμένεται αργότερα.

Παράλληλα, κοινοτικές πηγές ανέφεραν ότι η τελική έκθεση της τρόικας για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, αναμένεται να είναι έτοιμη λίγο πριν από το Πάσχα.

Η Ελλάδα

θα βρίσκεται στο επίκεντρο του οικονομικού ενδιαφέροντος, καθώς στην Αθήνα θα βρεθούν οι υπουργoί Οικονομικών της Ευρώπης και κεντρικοί τραπεζίτες, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, υποδεχόμενος τους ομολόγους του στο Ζάππειο, ενώ εξέφρασε την ελπίδα πως σήμερα θα αναγνωριστούν οι προσπάθειες του ελληνικού λαού.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο επίτροπος επί των Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, δήλωσε ότι από την ελληνική Βουλή ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις και πως θα υπάρξει πολιτική υιοθέτηση της συμφωνίας, μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, που επετεύχθη σε τεχνικό επίπεδο. Αναφορικά δε, με τις επίσημες αποφάσεις από το eurogroup σχετικά με τη δόση, ο κ. Ρεν ανέφερε ότι αυτές θα ληφθούν εν καιρώ.

Σε θετικό μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του eurogroup, Γερούν Ντάισεμπλουμ, επισημαίνοντας ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα ακούσουν την τρόικα και πως «ελπίζουμε να έχουμε θετικό αποτέλεσμα». Πρόσθεσε δε χαρακτηριστικά, πως «είναι ωραία που είμαι στην Ελλάδα, η οποία ανακάμπτει, ενώ παρουσιάζει πρωτογενές πλεόνασμα».

Ερωτηθείς ο ίδιος «πότε θα αρχίσει η συζήτηση για τη νέα διευθέτηση του ελληνικού χρέους;» απάντησε ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί στη βάση των στοιχείων της Eurostat για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013 και συμπλήρωσε ότι «θα επιστρέψουμε στη συζήτηση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ή και μετά».

Από την πλευρά του, ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Μίκαελ Σπιντελέγκερ δήλωσε ότι προς το παρόν «δεν αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο και ελπίζω ότι αυτό θα ισχύει (και στο μέλλον)».

Σημειώνεται, ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η δόση των 8,3 δισ. ευρώ από την Ευρώπη, θα κατανέμεται σε τρεις υποδόσεις: Μια ύψους 6,3 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, μια ύψους 1 δισ. ευρώ τον Ιούνιο και μία ύψους 1 δισ. ευρώ τον Ιούλιο.

Οι προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση των συγκεκριμένων ποσών, έχουν ως εξής:

- Για την πρώτη δόση: Πλήρης εφαρμογή των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου.

- Για τη δεύτερη δόση: Κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων, θέσπιση πλαισίου για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στο Δημόσιο, νέο πρόγραμμα είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, μείωση περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών και εξασφάλιση πρόσβασης των ανασφάλιστων πολιτών σε υπηρεσίες υγείας.

- Για την τρίτη δόση: Ενοποίηση όλων των επικουρικών ταμείων του Δημοσίου και συγχώνευση με το Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο του ιδιωτικού τομέα, αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ με παράλληλη εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου προς την επιχείρηση και νέο πλαίσιο χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων με έλεγχο του «πόθεν έσχες».

Τμήμα της πρόσφατης συμφωνίας με την τρόικα, αποτελούν, εξάλλου, η νέα αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, η θέσπιση νέου μισθολογίου στο Δημόσιο με αξιολόγηση των υπαλλήλων, η επανεξέταση του πρόσφατου πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις και η προώθηση μιας νέας εργαλειοθήκης (από τον ΟΟΣΑ ή άλλον ανάλογου κύρους διεθνή οργανισμό) για το χονδρεμπόριο, τις τηλεπικοινωνίες, το ηλεκτρονικό εμπόριο και τη μεταποίηση.

Στο επίκεντρο του Ecofin τα κοινωνικά προβλήματα

Θέματα που συνδέονται με τα κοινωνικά προβλήματα της Ευρώπης και τις επιπτώσεις τους στην ανάπτυξη, θα συζητηθούν πρωτίστως στο σημερινό και αυριανό Ecofin που γίνεται στο Ζάππειο, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Ecofin Γιάννης Στουρνάρας, πριν από την έναρξη του άτυπου eurogroup.

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι έχει ζητηθεί από το Bruegel (οικονομικό think tank με έδρα τις Βρυξέλλες) να καταρτίσει ένα κείμενο έρευνας, το οποίο θα συζητηθεί σήμερα κατά τη διάρκεια του γεύματος.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης εργασιών του Ecofin, τρία θέματα θα συζητηθούν, είπε ο υπουργός:

-Οι οικονομικές προβλέψεις, οι αναπτυξιακές προοπτικές και η οικονομική σταθερότητα στην ΕΕ.

- Η χρηματοδότηση της οικονομίας η οποία βασίζεται σε κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στην ανακοίνωσή της, που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα και αφορά τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Αυτή η ανακοίνωση βασίζεται σε συστάσεις της έκθεσης της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου, οι εκπρόσωποι της οποίας, επίσης, θα συμμετάσχουν στη συζήτηση.

- Η προετοιμασία της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, καθώς και της εαρινής Συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας G20.

Στη δεύτερη συνεδρίαση εργασίας του Ecofin, αύριο, θα συζητηθούν η αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα και η τραπεζική ένωση.

Η ελληνική Προεδρία πέτυχε πολιτική συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης Τραπεζών. Αυτή η συμφωνία επιβεβαιώθηκε από τους μόνιμους αντιπροσώπους της ΕΕ στις 27/03/2014 και επιτρέπει στο Κοινοβούλιο να ψηφίσει αυτήν τη νομοθετική πρόταση στην Ολομέλειά του πριν λήξει η τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδος, έτσι ώστε ο Κανονισμός να μπορέσει στη συνέχεια να υιοθετηθεί επίσημα από το Συμβούλιο. «Με δεδομένες αυτές τις θετικές εξελίξεις προσβλέπουμε σε μία εποικοδομητική συζήτηση όσον αφορά την εφαρμογή του Κανονισμού για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης των Τραπεζών» είπε ο υπουργός.

Στην ατζέντα των συζητήσεων βρίσκεται και η συνεχιζόμενη διαδικασία εφαρμογής του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας Τραπεζών (SSM). Οι συζητήσεις θα λάβουν χώρα μετά την παρουσίαση της επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου του SSM. Ο κ. Στουρνάρας έκανε αναφορά και στη διοργάνωση της 13ης κοινής συνάντησης Ecofin/FEMIP (Μηχανισμός Ευρωμεσογειακών Επενδύσεων και Εταιρικής Σχέσης), που αποτελεί συνδιοργάνωση της ελληνικής Προεδρίας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Οι υπουργοί του Ecofin και οι υπουργοί των χωρών εταίρων της Μεσογείου θα ανταλλάξουν απόψεις για τις «προκλήσεις και τη μόχλευση της αειφόρου ανάπτυξης» καθώς και για τη σπουδαιότητα των επενδύσεων στην περιοχή της Μεσογείου.

Η στρατηγική της ΕΤΕπ για τη Μεσόγειο με ορίζοντα το 2020 θα αποτελέσει επίσης θέμα συζήτησης. Η ενίσχυση της ανάπτυξης και η δημιουργία θέσεων εργασίας ειδικά για τους νέους αποτελεί κοινό στόχο και της ΕΕ και της Μεσογείου, τόνισε ο υπουργός.

Keywords
Τυχαία Θέματα