Θρήνος από νέα επίθεση στο Βόλγκογκραντ [εικόνες-βίντεο]

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε σε τρόλεϊ στη ρωσική πόλη Βόλγκογκραντ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ, το οποίο επικαλείται πηγές της αστυνομίας. Ωστόσο, η επίσημη ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Τρομοκρατίας κάνει λόγο για τουλάχιστον 10 νεκρούς και περίπου 27 τραυματίες, από τους οποίους οι δύο είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία που διεξάγει τις έρευνες ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με την προκαταρκτική έρευνα, ο εκρηκτικός

μηχανισμός κατά του τρόλεϊ πυροδοτήθηκε από άνδρα καμικάζι. Τμήματα του σώματος του βομβιστή περισυνελέγησαν και έχουν σταλεί στα εργαστήρια για γενετικές αναλύσεις.

Η έκρηξη σημειώθηκε μία ημέρα μετά την επίθεση αυτοκτονίας στον σιδηροδρομικό σταθμό του Βόλγκογκραντ από γυναίκα καμικάζι, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 17 ανθρώπους. Οι Αρχές συνδέουν τα δύο αιματηρά περιστατικά.

Λίγα λεπτά μετά την έκρηξη στο τρόλεϊ 15 διαδόθηκαν στο Twitter φήμες και για άλλες εκρήξεις, μία σε τραμ και άλλη μία σε ένα εργοστάσιο, οι οποίες απεδείχθησαν εντελώς ανακριβείς. Μάλιστα, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών προέβη σε κατηγορηματική διάψευση των φημών και συνέστησε ψυχραιμία στους πολίτες.

Σημειώνεται ότι οι Αρχές ήδη από τα πρώτα λεπτά του χθεσινού μακελειού έκαναν λόγο για τρομοκρατική ενέργεια που συνδέεται με τους επερχόμενους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι, οι οποίοι θα διεξαχθούν τον Φεβρουάριο. Άλλωστε, πριν από λίγους μήνες, ο ηγέτης των Τσετσένων ανταρτών Ντόκου Ουμάροφ καλούσε, με ανακοίνωσή του, τους συντρόφους του σε επιθέσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι.

Πάντως, ο πρόεδρος της Ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής Αλεξάντρ Ζούκοβ μιλώντας στο ITAR-TASS δήλωσε ότι «όσον αφορά στους Ολυμπιακούς στο Σότσι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα… Δεν θεωρώ ότι χρειάζεται να ληφθούν περαιτέρω μέτρα εξαιτίας των επιθέσεων στο Βόλγκογκραντ. Θεωρούμε με σιγουριά ότι όλα όσα μπορούν και πρέπει να γίνουν έχουν γίνει».

Σήμερα, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εκ νέου εντολή για ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας σε όλη τη ρωσική επικράτεια με αυξημένη προσοχή στο Βόλγκογκραντ. Αντίστοιχη εντολή είχε δώσει και χθες για την πόλη, λίγο μετά την επίθεση αυτοκτονίας στον σιδηροδρομικό σταθμό.

Προσοχή! Ακολουθούν σκληρές

Τρεις μαχητές νεκροί από πυρά των ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας

Οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν σήμερα τρεις μαχητές, οι οποίοι σχεδίαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια των διακοπών της Πρωτοχρονιάς, ανακοίνωση η Εθνική Επιτροπή Τρομοκρατίας.

Οι τρεις μαχητές, συμπεριλαμβανομένου και του αρχηγού της συμμορίας, αποκλείστηκαν και έπεσαν νεκροί από τα πυρά των ανδρών ασφαλείας στην επαρχία Kabardino-Balkar του Βορείου Καυκάσου. Όλοι τους ήταν στη λίστα των καταζητούμενων για εγκλήματα τρομοκρατίας, μεταξύ των οποίων και οι δολοφονίες δύο Σωφρονιστικών Υπαλλήλων.

Οι μαχητές σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια εφόδου στο σπίτι στο οποίο βρίσκονταν. Εκεί ήταν και μία γυναίκα με ένα μικρό κορίτσι, χωρίς ακόμη να έχει διευκρινιστεί από τις αρχές αν επρόκειτο για ομήρους ή συντρόφους των νεκρών μαχητών. Οι τρεις καταζητούμενοι αρνήθηκαν να παραδοθούν και έτσι, οι άνδρες της ρωσικής αστυνομίας τους πυροβόλησαν. Κατά την επιχείρηση τραυματίστηκαν ελαφρά δύο από τους Ρώσους αστυνομικούς.

Η ρωσική αστυνομία μετά τα δύο απανωτά χτυπήματα στο Βόλγκογκραντ έχει ενισχύσει τις εφόδους.

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

Δείτε εικόνες από την χθεσινή επίθεση
Τουλάχιστον 14 είναι οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους και περίπου 40 οι τραυματίες από έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε την Κυριακή σε σιδηροδρομικό σταθμό στη Νότια Ρωσία, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές, που εξέταζαν από την αρχή όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και εκείνο της τρομοκρατικής επίθεσης ενόψει των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που θα διεξαχθούν στο Σότσι τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με την Εθνική Αντιτρομοκρατική Επιτροπή, κύρια ύποπτη της έκρηξης είναι μια γυναίκα η οποία φέρεται ως καμικάζι και ζωσμένη με εκρηκτικά. Αρχικά, ο υπουργός Εσωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι το περιστατικό συνέβη στον κεντρικό σιδηρόδρομο του Βόλγκογκραντ, χωρίς να προβεί αμέσως σε λεπτομέρειες.

H Οξάνα Ασλάνοβα

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Russia Today, ως δράστης της επίθεσης ταυτοποιήθηκε η 26χρονη Οξάνα Ασλάνοβα από το Νταγκεστάν. H 26χρονη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχει παντρευτεί δύο φορές με μαχητές, οι οποίοι σκοτώθηκαν. Φέρεται, επίσης, να ήταν στενή φίλη της Νάιντα Ασιγιάλοβα, η οποία πραγματοποίησε παρόμοια επίθεση αυτοκτονίας στο Βόλγκογκραντ τον περασμένο Οκτώβριο.

Για αρκετή ώρα υπήρξε σύγχυση αναφορικά με τον αριθμό των νεκρών. Μέχρι και λίγο πριν τις 14.30 (ώρα Ελλάδος), η επίσημη ανακοίνωση των τοπικών αρχών, οι νεκροί είναι τουλάχιστον 14, ενώ τα μέσα ενημέρωσης ανέβαζαν τον αριθμό σε 18. Μάλιστα, τα τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν πως μεταξύ των νεκρών είναι κι ένα παιδί 9 ετών, καθώς κι ένας αστυνομικός. Ωστόσο, οι αρχές διευκρινίζουν ότι το παιδί συγκαταλέγεται μεταξύ των τραυματιών και όχι των νεκρών. Συνολικά τρεις είναι οι αστυνομικοί που έχουν υποστεί τραυματισμούς, ενώ η κατάσταση ενός εξ αυτών χαρακτηρίζεται κρίσιμη. Συνολικά οι τραυματίες που παραμένουν στο νοσοκομείο για περαιτέρω νοσηλεία είναι 34.

Ο αριθμός των νεκρών εικάζεται ότι θα ήταν πολύ μεγαλύτερος αν οι άνδρες ασφαλείας του σταθμού δεν είχαν εντοπίσει τη γυναίκα καμικάζι κατά τη διάρκεια ελέγχου σε ειδικό μηχάνημα εντοπισμού συσκευών και δεν την είχαν εμποδίσει να εισέλθει στην κυρίως αίθουσα αναμονής των επιβατών. Αυτό ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Ερευνών Βλαντιμίρ Μάρκιν.

Η έκρηξη σημειώθηκε 30 λεπτά πριν από την άφιξη αμαξοστοιχίας από τη Μόσχα.

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player
Βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή της έκρηξης

Προς το παρόν δεν έχει αναλάβει κάποια οργάνωση την ευθύνη για την επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό, ωστόσο αυτή σημειώνεται λίγους μήνες μετά την ανακοίνωση του ηγέτη των Τσετσένων ανταρτών Ντόκου Ουμάροφ, με την οποία καλούσε τους συντρόφους του σε επιθέσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την παροχή βοήθειας στους επιζώντες της έκρηξης και την ενίσχυση της ασφάλειας στο Βόλγκογκραντ. Την ίδια ώρα, στην πόλη κηρύχθηκε τριήμερο πένθος.

Παράλληλα, οι Ρωσικές Σιδηρογραμμές ανακοίνωσαν πως από την έκρηξη δεν θα επηρεαστούν κατά πολύ οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες, καθώς είναι δυνατή η χρησιμοποίηση βοηθητικών γραμμών για την αποφυγή ταλαιπωρίας των επιβατών.

Άμεσα οι Αρχές απέκλεισαν την είσοδο του σταθμού

Αποκλεισμένη η είσοδος του σταθμού, εμφανή τα συντρίμμια

Επισημαίνεται, πάντως, ότι στις επαρχίες της Νότιας Ρωσίας έχουν πολλές φορές σημειωθεί επιθέσεις ισλαμιστών ανταρτών, εξαιτίας των δύο πολέμων στην Τσετσενία. Στις 21 Οκτωβρίου μια άλλη γυναίκα καμικάζι ανατινάχθηκε μέσα σε λεωφορείο, και πάλι στο Βόλγκογκραντ. Κατά την εν λόγω επίθεση αυτοκτονίας έχασαν τη ζωή τους επτά άτομα.

Την Παρασκευή τρία άτομα σκοτώθηκαν στην πόλη Πιατιγκρόρσκ στον Βόρειο Καύκασο, όταν ένα αυτοκίνητο εξερράγη.

Πανικός επικράτησε μετά την επίθεση

Ασθενοφόρα έσπευσαν στο σημείο της έκρηξης

Τα πρώτα λεπτά μετά την έκρηξη

Το σημείο της έκρηξης στον χάρτη
Keywords
Τυχαία Θέματα