Τι είδε το Bloomberg σε κλαμπ των βορείων προαστίων για τη φοροδιαφυγή

Στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την παραοικονομία, με άξονα τους ξαφνικούς ελέγχους της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων στα νυχτερινά μαγαζιά αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. Παράλληλα φιλοξενεί και μαρτυρίες στελεχών της φορολογικής διοίκησης.

Ως παράδειγμα δίνει τα όσα εκτυλίσσονται, μπροστά στα μάτια δημοσιογράφου του πρακτορείου, σε κλαμπ των Βορείων Προαστίων, όπου μαζεύεται η ελίτ της Αθήνας.

Δύο άνδρες με κουστούμι στριμώχνονται μέσα στο πλήθος και αναζητούν την ταμειακή μηχανή. Ο υπεύθυνος αναστενάζει: «Είναι το ΣΔΟΕ». Νωρίτερα, οι ελεγκτές είχαν επισκεφθεί ένα άλλο μπαρ της γειτονιάς, και ο ιδιοκτήτης «ζορίστηκε» επί μία ώρα στο υπόγειο γραφείο του, τηλεφωνώντας στην αδελφή του για να τον βοηθήσει να βρει τα βιβλία που αποδείκνυαν ότι δεν κλέβει το κράτος.

Αναφορά γίνεται και στους ελέγχους σε καφετέριες στο κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας. Ο δημοσιογράφος τονίζει ότι πάνω στα τραπέζια δεν υπήρχε καμία απόδειξη, συμπεραίνοντας έτσι ότι οι παραγγελίες δεν είχαν περάσει από την ταμειακή μηχανή.

Το δημοσίευμα φιλοξενεί και δηλώσεις ιδιοκτήτη μπαρ στο κέντρο της Αθήνας, ο οποίος παραδέχεται ότι φοροδιαφεύγει, γιατί διαφορετικά, όπως λέει, θα αναγκαστεί να κλείσει την επιχείρησή του. Υποστηρίζει ότι ο προηγούμενος ιδιοκτήτες του καταστήματος «έκρυβε» πολύ περισσότερα από τον ίδιο, ενώ αποκαλύπτει ότι στη γειτονιά πέφτει σύρμα, όταν κυκλοφορούν ελεγκτές, προκειμένου οι καταστηματάρχες να λαμβάνουν τα μέτρα τους.

Το πρακτορείο χαρακτηρίζει διαχρονικό το πρόβλημα της φοροδιαφυγής στη χώρα μας, επισημαίνοντας μάλιστα ότι χρονολογείται ακόμη από τα χρόνια της τουρκοκρατίας. Είναι κουλτούρα στην Ελλάδα, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Το Bloomberg θεωρεί πως η παραοικονομία διαμορφώνεται στο 24% του ΑΕΠ, ποσοστό εξαιρετικά υψηλό σε σχέση με το αντίστοιχο του μέσου όρου στην ΕΕ (15%). Την ίδια στιγμή η «μαύρη» εργασία ανέρχεται κατά μέσον όρο στο 25%.

Επιπλέον, φιλοξενούνται δηλώσεις του γγ Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη ο οποίος τόνισε ότι τα δημόσια έσοδα αυξάνονται φέτος χάρη σε βελτιώσεις στα πληροφοριακά συστήματα, την καλύτερη εκπαίδευση του προσωπικού και σε έναν πιο κεντρικό έλεγχο πάνω σε τοπικές εφορίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα