Τι θα ζητήσει ο Σαμαράς από την Μέρκελ

Με τη βασική θέση ότι «η Ελλάδα δεν ζητά ούτε νέα χρήματα, ούτε νέα μνημόνια», ο πρωθυπουργός προσέρχεται σήμερα στις 13.30 (ώρα Ελλάδος) στην καγκελαρία για την κρίσιμη συνάντηση που θα έχει με την κυρία Ανγκ. Μέρκελ.

Ο κ. Σαμαράς,

ο οποίος θα συνοδεύεται από τους δύο στενότατους συνεργάτες του, κ. Λαζαρίδη και Παπασταύρου, είναι αποφασισμένος να επιμείνει στην ανάγκη να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα, προκειμένου να ολοκληρώσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με «όπλο» το πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά και συνολικά τα όσα έχουν γίνει τα δυόμισι τελευταία χρόνια σε δεκάδες τομείς, θα υπογραμμίσει ότι η Αθήνα μπορεί να τα καταφέρει χωρίς νέο πρόγραμμα, αρκεί να υπάρχει μια μικρή μετάθεση του στόχου για το 2015.

Θα τονίσει ότι δεν ζητά αναθεώρηση στόχων, όπως πιθανότατα θα συμβεί με άλλες χώρες-μέλη της Ευρωζώνης που τις χτυπά η ύφεση, αλλά μια μικρή παράταση στην πορεία υλοποίησής τους. Ακόμη, θα κάνει ειδική αναφορά στις δεσμεύσεις που εξήγγειλε από το βήμα της ΔΕΘ, λέγοντας ότι είναι φρόνιμο οι διορθωτικές αυτές κινήσεις να γίνουν με τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας και όχι μονομερώς. Θα σημειώσει, δε, ότι αυτές οι κινήσεις στο πεδίο της φορολογίας θα βοηθήσουν και τα δημόσια έσοδα, με δεδομένο ότι παλαιές οφειλές θα αρχίσουν -έστω σταδιακά- να αποπληρώνονται, ενώ θα τονίσει ότι ειδικά στο πετρέλαιο θέρμανσης η πολιτική της τρόικας δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Ξεχωριστό κεφάλαιο στη συζήτησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο θα αποτελέσει το ζήτημα του χρέους. Θα θυμίσει την απόφαση του Eurogroup τον Νοέμβριο του 2012 (και δη τη ρητή αναφορά ότι η Αθήνα αναλαμβάνει τα ελλείμματα και η τρόικα το χρέος) και θα τονίσει ότι από τις αποφάσεις αυτές εξαρτάται σε έναν σημαντικό βαθμό η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές και η οριστική έξοδός της από τη μνημονιακή εποχή.

Θα επιμείνει ότι η λύση θα πρέπει να ανακοινωθεί μέχρι το τέλος του έτους και πως αυτή δεν θα συνοδεύεται από άλλα μέτρα και σε κάθε περίπτωση ούτε από πιέσεις για μεταρρυθμίσεις ή αλλαγές.

Η σημερινή συνάντηση, πάντως, όπως βεβαιώνουν καλά ενημερωμένες πηγές, θα έχει έντονα πολιτικό χαρακτήρα, καθώς ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στην καγκελάριο όχι μόνο για τα οικονομικά στοιχεία, αλλά και για το πολιτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα.

Θα δώσει έμφαση στην κόπωση των μελών της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας αλλά και στην πίεση που ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση μέσω των εξαγγελιών για παροχές. Θα επισημάνει πως όλα όσα είχε προειδοποιήσει ότι θα συμβούν, στην περίπτωση που επικρατούσαν οι εμμονές της τρόικας σε θέματα που δεν αφορούν την πρόοδο της πραγματικής οικονομίας και την ανάπτυξη, συμβαίνουν ήδη και για τον λόγο αυτόν θα ζητήσει περισσότερο χρόνο, προκειμένου να υλοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα.

Επιφυλακτικότητα στην πρώτη συνάντηση

Το συννεφιασμένο Βερολίνο, μέσα στον Αύγουστο, ταιριάζει απόλυτα με το κλίμα στις ελληνο-γερμανικές σχέσεις εκείνη την περίοδο. Ο Αντ. Σαμαράς, νεοεκλεγμένος πρωθυπουργός, επισκέπτεται την καγκελάριο Μέρκελ και τη διαβεβαιώνει ότι η χώρα μας θα κερδίσει το χαμένο -λόγω των διπλών εκλογών- έδαφος. Από τις δηλώσεις των δύο ηγετών όλοι αντιλαμβάνονται ότι η καχυποψία και η επιφυλακτικότητα κυριαρχούν. Η Γερμανίδα καγκελάριος φροντίζει από τις πρώτες φράσεις της να εκφράσει τον προβληματισμό της. Παραπέμπει στην έκθεση της τρόικας και ζητεί την εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεων της Αθήνας. Ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει ότι «σύντομα όλοι οι στόχοι θα επιτευχθούν και θα εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις της χώρας στο ακέραιο».

Η αγωνία της δόσης στη φλεγόμενη Αθήνα

Στις 9 Οκτωβρίου του 2012 η Αθήνα «βρυχάται» κατά της Γερμανίδας καγκελαρίου. Χιλιάδες κόσμου πλημμυρίζουν το Σύνταγμα σε μια διαδήλωση από την οποία δεν λείπουν θλιβερές ακρότητες. Ωστόσο, στο σύνολό της η επίσκεψη αποτιμάται θετικά. Το ελληνικό πολιτικό προσωπικό ζει στην αγωνία της εκταμίευσης της δόσης των 31,5 δισ. Η Μέρκελ διασκεδάζει τις ανησυχίες της εκταμίευσης, αποδυναμώνει τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, διαβεβαιώνει για τη διάθεσή της να στηρίξει την ελληνική προσπάθεια, αλλά εμμένει στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής λιτότητας. Δύο χρόνια μετά, οι δόσεις εκταμιεύθηκαν, η Ελλάδα παρέμεινε στην κοινή νομισματική περιοχή, αλλά οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν, εκατέρωθεν, ζητούμενο.

Ο πάγος αρχίζει να σπάει…

Οι δύο ηγέτες συναντώνται ξανά με αφορμή την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο για το διεθνές συνέδριο της εφημερίδας Suddeutsche Zeitung. Το κλίμα στις σχέσεις τους είναι σαφώς καλύτερο από εκείνο της πρώτης συνάντησης. Ωστόσο, η Μέρκελ επιμένει στην ανάγκη προώθησης διαρθρωτικών αλλαγών: «Οι Ελληνες, για να έχουν ένα καλύτερο μέλλον στην Ελλάδα, χρειάζονται αυτές τις διαρθρωτικές αλλαγές, όπου ήδη τώρα βλέπουμε τις πρώτες επιτυχίες», λέει χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του ο Κ. Σαμαράς αναφέρεται για πρώτη φορά και δημόσια στο θέμα του χρέους, ζητώντας πιστή τήρηση των συμπεφωνημένων. «Τηρούμε τις υποχρεώσεις της συμφωνίας μας και πιστεύουμε ότι δουλειά του καθενός μας είναι να τηρεί τις συμφωνίες που συνάπτει», τονίζει.

Στήριξη στη σκιά της Ακρόπολης

Η Γερμανίδα καγκελάριος επισκέπτεται την Αθήνα και όλα δείχνουν ότι το κλίμα έχει σημαντικά αλλάξει στις σχέσεις των δύο χωρών. Από την επίσκεψη ξεχωρίζουν οι θετικές (και ουσιαστικές αυτή τη φορά) δηλώσεις των δύο, αλλά και η μετάβαση, πεζή, των Αντ. Σαμαρά και Ανγκ. Μερκελ από το Μέγαρο Μαξίμου στο προεδρικό μέγαρο. Η καχυποψία και η επιφυλακτικότητα φαίνεται ότι ανήκουν πια στο παρελθόν. Ο Ελληνας πρωθυπουργός εμφανίζεται σαφώς πιο αισιόδοξος και παρουσία της Ανγκ. Μέρκελ δηλώνει ότι «η Ελλάδα τα κατάφερε, είναι μια καινούργια μέρα σήμερα». Στο ίδιο μήκος κύματος «κινείται» και η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία για πρώτη φορά μιλά για σημαντική πρόοδο της Ελλάδας και για το ότι είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Keywords
Τυχαία Θέματα