Την περαιτέρω απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων εξετάζει η κυβέρνηση

Το ενδεχόμενο της περαιτέρω απελευθέρωσης του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων εξετάζει η κυβέρνηση.

Η πρόταση φαίνεται ότι εξετάζεται ως απάντηση στο επιχείρημα της τρόικας ότι το μοντέλο απελευθέρωσης στον τομέα των φαρμάκων στη Βρετανία είχε ως αποτέλεσμα την ευκολότερη πρόσβαση των πολιτών σε φάρμακα.

Ωστόσο, η λειτουργία 11.000 φαρμακείων στην Ελλάδα

ακυρώνει το επιχείρημα της ευκολότερης πρόσβασης. Έτσι, φαίνεται ότι ανοίγει εκ νέου το θέμα του ωραρίου.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Υγείας, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας μεταξύ των υπουργών Υγείας και Ανάπτυξης και εκπροσώπων της τρόικας για τα Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΥΣΥΦΑ), αναφέρθηκε ότι η απελευθέρωση τιμών θα προκαλέσει αρνητικές συνέπειες. Αλλωστε, οι τιμές των εν λόγω φαρμάκων στην Ελλάδα είναι ήδη οι χαμηλότερες στην Ευρώπη.

Τα ΜΥΣΥΦΑ περιλαμβάνουν στην πλειονότητά τους βιταμίνες, διαιτητικά προϊόντα και συμπληρώματα διατροφής τα οποία έχουν ήδη απελευθερωθεί.

Από την πλευρά του υπουργείου Υγείας ειπώθηκε ότι η απευλευθέρωση των υπολοίπων κατηγοριών φαρμάκων (οι πωλήσεις ανέρχονται σε περίπου 100 εκατομ. ευρώ) πρέπει να αποφευχθεί, κυρίως για λόγους δημόσιας ασφάλειας.

Μάλιστα, τονίστηκε ότι η επίκληση, από πλευράς της τρόικας, της Μεγάλης Βρετανίας, ως παράδειγμα απελευθέρωσης, με αποτέλεσμα την ευκολότερη πρόσβαση των πολιτών σε φάρμακα, δεν μπορεί να έχει εφαρμογή στην Ελλάδα. Η λειτουργία περίπου 11.000 φαρμακείων ακυρώνει το επιχείρημα της ευκολότερης πρόσβασης.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επικαλέστηκε την έκθεση του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με την οποία σε πολλές άλλες χώρες του Νότου όπου υπήρξε απελευθέρωση στις τιμές των ΜΥΣΥΦΑ, αυτά διατίθενται μέσω των φαρμακείων.

Να σημειωθεί ότι οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς με την τρόικα για το θέμα των φαρμάκων δεν έχουν ολοκληρωθεί. Νέα συνάντηση των δύο πλευρών έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη 4 Μαρτίου.

Η επιστολή των φαρμακοποιών προς τον πρωθυπουργό

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, έστειλαν ο πρόεδρος και ο γραμματέας οι εκπρόσωποι του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ.κ. Κωνσταντίνος Λουράντος και Γιάννης Δαγρές, καθώς και ο πρόεδρος του Συλλόγου Αχαϊας κ. Ανδρέας Σοφιανόπουλος.

«Σε μία αγορά που έχει στην κυριολεξία στερέψει, που η αγοραστική ικανότητα των πολιτών έχει σχεδόν μηδενιστεί και ούτε τα απαραίτητα δεν δύνανται να εξασφαλίσουν, έρχεται η τρόικα να μιλήσει για απελευθέρωση ωραρίων λειτουργίας φαρμακείων και απελευθέρωση των τιμών των φαρμάκων», τονίζουν.

Επίσης, χαρακτηρίζουν παράλογη την απαίτηση της τρόικας για απελευθέρωση των τιμών των ΜΥΣΥΦΑ, όταν είναι γνωστό ότι η Ελλάδα έχει τα φθηνότερα Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα.

«Εκ των ανωτέρω», σημειώνουν, «συνάγεται, ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι η ίδια η τρόικα και ως εκ τούτου, θα ήταν καλύτερο να φύγουν εκείνοι από την Ελλάδα, για να μη φύγουν οι Έλληνες από τη χώρα τους».

Keywords
Τυχαία Θέματα