Το απόγευμα η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης

Τηλεδιάσκεψη για την αξιολόγηση του προγράμματος επαναγοράς του ελληνικού χρέους θα έχουν το απόγευμα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, προκειμένου να δώσουν, την Πέμπτη, το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 34,4 δισεκατομμυρίων ευρώ στη χώρα μας.

Το Eurogroup, σύμφωνα με το skai.gr,  αναμένεται να λάβει πολιτικές αποφάσεις εάν αποδειχτεί ότι τα κεφάλαια που απαιτούνται για το πρόγραμμα επαναγοράς είναι περισσότερα από αυτά

που έχουν προβλεφθεί.

Η διαδικασία επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων επαναλαμβάνεται έως τις 2 το μεσημέρι με στόχο, οι πρόσφορες να φθάσουν τα 30 δισ. ευρω. Σύμφωνα με πληροφορίες, την Παρασκευή, οι προσφορές ανέρχονταν στα 26 με 27 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σημειώνεται ότι από τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου, οπότε και το Eurogroup ανακοίνωνε την επαναγορά, έως και τα μέσα της περασμένης εβδομάδας -δηλαδή μέσα σε επτά συνεδριάσεις- οι τίτλοι του ελληνικού Δημοσίου κατέγραφαν κέρδη της τάξης του 15%. Το ελληνικό Δημόσιο και οι Eυρωπαίοι εταίροι, με τις συμβουλές των Deutsche Bank και Morgan Stanley και την πίεση των hedge funds -που ανέβαζαν τις τιμές στην αγορά με συναλλαγές αλλά και δηλώσεις τους- αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την αρχική μέση τιμή των 28,1 λεπτών ανά ευρώ για τα συνολικής αξίας 62 δισ. ομολόγα που κυκλοφορούν στην αγορά. Κάπως έτσι, η μέση ελάχιστη τιμή επαναγοράς διαμορφώθηκε στα 32,1 λεπτά, με μέση μέγιστη τα 34,1 λεπτά. Το premium αυτό (που αγγίζει το 17%) κρίθηκε αναγκαίο για να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή. Η κίνηση από τα 28,1 λεπτά στα 32,10 αντιστοιχεί σε άνοδο της τάξης του 14,2%.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία της επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων ολοκληρώνεται στις 2 το μεσημέρι.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θέτει ως όρο για την αποδέσμευση του μεριδίου τους στη δόση από την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας επαναγοράς. Οι Ευρωπαίοι ωστόσο έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα εγκρίνουν την καταβολή της δόσης.

Πάντως, ο γνωστός οικονομολόγος Ντάνιελ Γκρος, διευθυντής του Κέντρου Ερευνών Ευρωπαϊκής Πολιτικής (CEPS), στις Βρυξέλλες, εμφανίζεται ικανοποιημένος από τη συμφωνία: «Η απόφαση του Eurogroup είναι σημαντική όχι γιατί μειώνει τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ για την Ελλάδα, αλλά γιατί ελαφραίνει το βάρος των επιτοκίων. Μετά τη συμφωνία, η Ελλάδα θα χρειάζεται περίπου 4% του ΑΕΠ της ετησίως για να εξυπηρετήσει το χρέος της, λιγότερο δηλαδή απ’ όσο χρειάζονται άλλες χώρες της Ευρωζώνης», τονίζει ο κ. Γκρος στην «Κ». «Η συρρίκνωση όμως της ελληνικής οικονομίας θα σταματήσει μόλις αρχίσουν να αυξάνονται οι εξαγωγές και αναδιαρθρωθεί πλήρως το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας. Οι εξαγωγές είναι η μεγάλη απογοήτευση του ελληνικού δράματος, καθώς είναι η μοναδική περίπτωση χώρας σε πρόγραμμα προσαρμογής, όπου βρίσκονται σε χαμηλότερο επίπεδο από το υψηλό του 2007/08», προσθέτει ο κ. Γκρος.

«Υπάρχουν περιθώρια πρόσθετης συμμετοχής από διεθνείς και εγχώριους επενδυτές στο πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων», δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του επι

Keywords
Τυχαία Θέματα