Το νέο Μνημόνιο φέρνει φόρους και ανατροπές σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

«Καύσωνας» από τις Βρυξέλλες χτυπά την Αθήνα με φόρους και ανατροπές σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Το νέο επικαιροποιημένο μνημόνιο προβλέπει διατήρηση της εισφοράς αλληλεγγύης έως το 2016, διευκόλυνση των ομαδικών

απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, 15.000 απολύσεις από το Δημόσιο, αλλά και «παράθυρο» διατήρησης του χαρατσιού στα ακίνητα μέσω ΔΕΗ.

Το νέο Μνημόνιο προβλέπει ότι η ειδική εισφορά αλληλεγγύης (1%-4% επί του εισοδήματος) θα εξακολουθήσει να εισπράττεται έως το 2017 (για εισοδήματα του 2016), ενώ ξεκαθαρίζει πως αν ο ενιαίος φόρος ακινήτων που θα αντικαταστήσει το «χαράτσι» δεν αποδώσει τα αναμενόμενα, τότε αυτό θα επανέλθει εντός του 2014.

Ο νέος φόρος θα πρέπει να συνεισφέρει 2,7 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό, ενώ αν μειωθεί ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων, όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση, τότε θα πρέπει να αποφέρει έσοδα 2,9 δισ. ευρώ.

Ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα επιβάλλεται ανά ακίνητο και όχι με βάση τη συνολική ακίνητη περιουσία και θα πρέπει να παρουσιασθεί στην τελική του μορφή το Σεπτέμβριο.

Το νέο Μνημόνιο αναφέρει πως οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων θα παραμείνουν αμετάβλητες το 2014, το 2015 θα γίνει αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης και το 2016 θα ακολουθήσει η πλήρης εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές.

Η κυβέρνηση δεσμεύεται να μην προχωρήσει σε νέες φορολογικές αμνηστίες, ενώ μέχρι το Σεπτέμβριο θα πρέπει να έχει προβλεφθεί η δυνατότητα απευθείας είσπραξης των φόρων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των υπόχρεων.

Για να λάβει τη δόση του Οκτωβρίου η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των εταιρειών ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ, σε αποπληρωμή των οφειλών του δημοσίου τομέα σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, στην αναθεώρηση του Κώδικα περί Δικηγόρων και στον προσδιορισμό των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων που θα υπαχθούν σε κινητικότητα.

Σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο 4.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα απολυθούν έως το Δεκέμβριο 2013, ενώ θα αυξηθούν στους 5.000 μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2014, στις 9 .000 μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2014, στις 14.000 απολύσεις μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 2014 και στις 15.000 απολύσεις μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2014.

Το Σεπτέμβριο θα πρέπει η κυβέρνηση να παρουσιάσει το σχέδιο προσλήψεων, το οποίο θα πρέπει να γίνει αποδεκτό από την τρόικα, και να δώσει τα απαραίτητα στοιχεία στο ΑΣΕΠ ώστε η διαδικασία να ολοκληρωθεί έγκαιρα.

Αναφέρεται επίσης ότι οι ελληνικές αρχές σχεδιάζουν αναθεώρηση του ρυθμιστικού πλαισίου των εργασιακών σχέσεων και γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στις ομαδικές απολύσεις.

Αν και δεν γίνεται αναφορά σε νέες μισθολογικές μειώσεις, τονίζεται η θέσπιση πιλοτικού συστήματος εφαρμογής Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, από τον Ιανουάριο του 2014.

Παραμένει η δέσμευση της κυβέρνησης να μειώσει τις εργοδοτικές εισφορές κατά 3,9% έως το 2016 με τη σχετική νομοθεσία να πρέπει να υιοθετηθεί ώς τον Νοέμβριο. Η τρόικα ζητά να είναι ουδέτερη δημοσιονομικά.

Μέχρι το Σεπτέμβριο θα επανεξετασθεί η οικονομική κατάσταση του ΟΑΕΕ, ενώ, ενώ προβλέπεται πως ο ενιαίος φορέας είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών που θα αναλάβει την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών 4,2 δισ. ευρώ θα πρέπει να στελεχωθεί με 600 άτομα έως το Δεκέμβριο.

Μάλιστα, θα πρέπει να προσδιοριστεί έως τον Αύγουστο ποιο μέρος αυτού του χρέους είναι ανεπίδεκτο είσπραξης.

Στις επικουρικές συντάξεις επισπεύδεται για τον Ιούνιο του 2014 η λειτουργία του σχετικού μηχανισμού, ο οποίος προγραμματίζονταν να αρχίσει να λειτουργεί το 2015.

Το νέο Μνημόνιο προβλέπει κυρώσεις για φορείς του Δημοσίου που δεν πετυχαίνουν τους στόχους του προϋπολογισμού. Έτσι, σε περιπτώσεις υπερβάσεων δαπανών θα παγώνουν οι επιχορηγήσεις μέχρι να διορθωθεί η πορεία.

Η κυβέρνηση καλείται να αποπληρώσει γρηγορότερα τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου. Μάλιστα ζητείται να εξασφαλιστεί η πληρωμή των εφάπαξ στο Δημόσιο που έχουν συσσωρευτεί έως το Δεκέμβριο του 2011.

Στο χώρο της υγείας θα πρέπει ο ΕΟΠΥΥ να εξασφαλίσει την περαιτέρω μείωση των ιατρών κατά 10% για το 2013.

Αναφορικά με την αυτόματη περικοπή πληρωμών όταν οι φαρμακευτικές δαπάνες υπερβαίνουν τις καθορισμένες η σχετική ρύθμιση από το υπουργείο Υγείας θα πρέπει να κατατεθεί ώς το Σεπτέμβριο.

Αν μάλιστα για οποιοδήποτε λόγο δεν λειτουργήσει το σύστημα θα υπάρχουν οριζόντιες περικοπές.

Έως τον Οκτώβριο θα ολοκληρωθεί και η σχετική νομοθεσία για να οριστούν οι οροφές δαπανών στον τομέα της υγείας με ορίζοντα τριετίας.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος, στην περαιτέρω βελτίωση της διακυβερνήσεως των τραπεζών και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στην ενίσχυση της διαδικασίας εκκαθαρίσεως των τραπεζών που έχουν εξυγιανθεί, αλλά και στην διευκόλυνση της διαχειρίσεως των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου θα πρέπει να παρουσιασθεί η πρόταση για την υιοθέτηση ενός συστήματος προσδιορισμού των αποδεκτών οικογενειακών δαπανών και των εισοδημάτων, που θα αποτελέσουν πιθανά τη βάση ενός νέο σχεδίου για τη ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ειδικότερα όσον αφορά στη Eurobank, η Ελλάδα δεσμεύεται με το νέο Μνημόνιο να προχωρήσει στη διάθεση σημαντικού μετοχικού ποσοστού σε ξένους στρατηγικούς επενδυτές έως τα τέλη Μαρτίου του 2014.

Παρεμβάσεις προβλέπονται στις υπηρεσίες και στο άνοιγμα επαγγελμάτων. Εκτός από τις αλλαγές στο δικηγορικό επάγγελμα, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το πλαίσιο αδειοδότησης για τεχνικά επαγγέλματα (χειριστές μηχανημάτων, ηλεκτρολόγοι, κα.)

Ομοίως με νόμο που θα ψηφισθεί έως το Σεπτέμβριο θα γίνει ο διαχωρισμός ΑΔΜΗΕ και ΔΕΗ, ενώ θα προχωρήσει το νομοθετικό πλαίσιο για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ.

Μειώνεται ο στόχος για τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις για το τρέχον έτος και αυξάνεται ισόποσα για το 2014.

Τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων για το 2013 μειώνονται στο 1,6 δισ. ευρώ από 2,6 δισ. ευρώ που ήταν ο προηγούμενος στόχος. Ωστόσο η απόκλιση αυτή αναμένεται να κλείσει στο 2014, αφού αυξάνεται στα 3,5 δισ. ευρώ το ποσό που πρέπει να επιτύχει ως έσοδα αποκρατικοποιήσεων η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ.

Πηγή: in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα