Το στοίχημα με τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση- Ποιοί θα επωφεληθούν

Να περάσει «ατόφια» η μείωση κατά 10 μονάδες του ΦΠΑ στο λογαριασμό τού κάθε πελάτη, «ποντάρει» η κυβέρνηση, τίποτα δεν το εγγυάται όμως. Το μέτρο θα ισχύσει από 1ης Αυγούστου για τουλάχιστον 4 μήνες αλλά, εάν αποτύχει, μπαίνει «ταφόπλακα» σε κάθε άλλο εγχείρημα μείωσης φόρων, για όσο τουλάχιστον διαρκεί το Μνημόνιο.

Το όφελος από τη μείωση του ΦΠΑ πάντως είναι

κυρίως ψυχολογικό, αφού πρόκειται για την πρώτη «οριζόντια» μείωση φόρου εδώ και μια πενταετία. Θεωρητικά με τη μείωση του ΦΠΑ από 23% σε 13% θα έπρεπε μια τετραμελής οικογένεια που πλήρωνε πχ 50 ευρώ για τη βραδινή έξοδό της σε ταβέρνα, να πληρώσει τώρα 46 ευρώ, αλλά και αυτό ακόμα το μικρό κέρδος-»πουρμπουάρ» είναι αμφίβολο αν θα φανεί ικανό να κινήσει την αγορά.

Για να πείσει την Τρόικα πως θα υπάρξει όφελος στην τσέπη του καταναλωτή και τόνωση της καταναλωτικής ζήτησης ο πρωθυπουργός υπογράμμισε στη δήλωσή του πως «βασίστηκα πάνω στα όσα οι επιχειρηματικές οργανώσεις, τα Επιμελητήρια και χιλιάδες μαγαζάτορες μας έχουν διαβεβαιώσει με ένα στόμα: με τη μείωση στο 13% και οι επιχειρήσεις δεν θα κλείσουν, και νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν, και περισσότερα έσοδα θα πάρει το κράτος! Αυτό πιστεύω κι εγώ» τόνισε.

Στην πράξη όμως, χιλιάδες απλοί καταστηματάρχες έχουν σχεδόν προεξοφλήσει πως θα καρπωθούν οι ίδιοι τη μείωση, επειδή είχαν επιβαρυνθεί ήδη τις παλαιές αυξήσεις φόρων και σε μια προσπάθεια να μην κλείσουν: «έχουμε γίνει εισπράκτορες του κράτους» λένε πολλοί, θέλοντας να δείξουν πως δεν έχουν περιθώρια για θεαματικές μειώσεις τιμών.

Εκ των πραγμάτων, η μείωση ΦΠΑ αφορά τελικά μόνο τους έλληνες καταναλωτές ή και τους τουρίστες που θα κινηθούν εκτός των ξενοδοχείων που τους φιλοξενούν. Καθώς ο Ιούλιος τελειώνει, τα τουριστικά πακέτα έχουν ήδη κλείσει σε τιμές με ΦΠΑ 23% και μόνο λίγοι αργοπορημένοι επισκέπτες της χώρας μας ίσως επωφεληθούν.

Το στοίχημα πάντως τώρα για την κυβέρνηση και τους πολίτες είναι να μην μειωθούν τα έσοδα από φόρους στην εστίαση, ώστε εκ των υστέρων να μπορεί η κυβέρνηση –ό,τι και αν έχει συμβεί με το υπόλοιπο πρόγραμμα λιτότητος- να υποστηρίξει απέναντι στην Τρόικα πως «με τη μείωση φόρων το κράτος εισπράττει περισσότερα»! Μόνο έτσι μπορεί βάσιμα να ζητήσει και άλλες μειώσεις φόρων παντού, αλλοιώς αυτές «θάβονται» οριστικά για τα επόμενα χρόνια.

Πηγή: protothema

Keywords
Τυχαία Θέματα