Το συγκλονιστικό ρεπορτάζ των New York Times για το Ελληνικό χάος στην υγεία

Mε ένα γλαφυρό και αναλυτικό δημοσίευμα οι New York Times περιγράφουν την απελπιστική κατάσταση στο χώρο της υγείας στη χώρα μας.

“Ανάμεσα σε περικοπές, οι Έλληνες γιατροί δίνουν μήνυμα προς τους φτωχούς: Δεν είστε μόνοι” είναι ο τίτλος  δημοσιεύματος των New York Times.

«Ως επικεφαλής της μεγαλύτερης ογκολογικής κλινικής της Ελλάδας,

ο Δρ. Κώστας Συρίγος πίστευε ότι τα έχει δει όλα. Αλλά τίποτα δεν τον είχε προετοιμάσει για την Έλενα, μια άνεργη γυναίκα που είχε διαγνωσθεί με καρκίνο του μαστού ένα χρόνο πριν πάει να τον δει.

Μέχρι τότε, ο όγκος της είχε μεγαλώσει στις διαστάσεις ενός πορτοκαλιού και είχε σκίσει το δέρμα, αφήνοντας μια πληγή που σκούπιζε με χαρτοπετσέτες.

“Όταν την είδαμε, μείναμε άφωνοι”, λέει ο Δρ. Συρίγος, διευθυντής της ογκολογικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου “Σωτηρία”, στο κέντρο της Αθήνας. “Όλοι έκλαιγαν. Τέτοια πράγματα περιγράφονται σε εγχειρίδια, αλλά ποτέ δεν τα βλέπεις γιατί μέχρι τώρα, όποιος αρρώσταινε σ’ αυτή τη χώρα, είχε πάντα βοήθεια”.

Η ζωή στην Ελλάδα έχει ανατραπεί από τότε που η κρίση χρέους κυριάρχησε. Αλλά σε λίγους τομείς η αλλαγή ήταν τόσο εντυπωσιακή όσο στην υγεία. Μέχρι πρόσφατα, η Ελλάδα είχε ένα τυπικό ευρωπαϊκό σύστημα υγείας, με τους εργοδότες και τα άτομα να συνεισφέρουν σε ένα ταμείο, το οποίο με τη βοήθεια της κυβέρνησης, χρηματοδοτούσε καθολική φροντίδα.

Οι άνθρωποι που έχασαν τις δουλειές τους, λάμβαναν υγειονομική περίθαλψη και επιδόματα ανεργίας για ένα χρόνο, αλλά εξακολουθούσαν να αντιμετωπίζονται από τα νοσοκομεία, ακόμη και μετά τη λήξη τους.

Τα πράγματα άλλαξαν τον Ιούλιο του 2011, όταν η Ελλάδα υπέγραψε συμπληρωματική σύμβαση δανείου με τους διεθνείς δανειστές για να αποκρούσει την οικονομική κατάρρευση. Τώρα, όπως ορίζεται στη συμφωνία, εάν οι άνθρωποι δεν είναι σε θέση να πληρώσουν το τίμημα μετά τη λήξη των επιδομάτων, είναι μόνοι τους, πληρώνοντας όλα τα έξοδα από την τσέπη τους.

Περίπου το ήμισυ των 1,2 εκατομμυρίων μακροχρόνια άνεργων στην Ελλάδα, δεν έχουν ασφάλιση υγείας, ένας αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί απότομα σε μια χώρα με ποσοστό ανεργίας 25% και μια ετοιμοθάνατη οικονομία, δήλωσε ο Σάββας Ρομπόλης, διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας. Ένα νέο πακέτο 17,5 δισ. δολαρίων, περικοπών στον προϋπολογισμό και αυξήσεων φόρων, που συμφωνήθηκε την Τετάρτη με τους διεθνείς δανειστές της Ελλάδας, θα κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα, λένε οι περισσότεροι οικονομολόγοι.

Οι αλλαγές αναγκάζουν όλο και περισσότερους ανθρώπους να αναζητούν βοήθεια έξω από το παραδοσιακό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Η Έλενα, για παράδειγμα, αναφέρθηκε στον Δρ Συρίγο, από τους γιατρούς ενός κινήματος που δημιουργήθηκε για να φροντίσει τους ανασφάλιστους. “Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, να να είσαι άνεργος σημαίνει θάνατο”, λέει ο Δρ Συρίγος, ένας επιβλητικός άνδρα με μια αυστηρή συμπεριφορά που μαλακώνει όταν συζητάμε για τα δεινά των ασθενών με καρκίνο.

Η εξέλιξη είναι νέα για τους Έλληνες

Keywords
Τυχαία Θέματα