Ξεκινούν σήμερα οι εγγραφές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Ξεκινούν σήμερα 15 Σεπτεμβρίου οι εγγραφές των φοιτητών στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας και ολοκληρώνονται στις 26 του μήνα.

Κατά την εγγραφή των εγγραφών στα ιδρύματα στα οποία πέτυχαν, δεν θα κάνουν αίτηση μετεγγραφής, όσοι ενδιαφέρονται ωστόσο θα δηλώσουν προτίμηση Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ που επιθυμούν να μετεγγραφούν. Η αίτηση θα γίνει μετά το τέλος των εγγραφών .

Η δήλωση προτίμησης γίνεται, προκειμένου το υπουργείο Παιδείας

να έχει μια εικόνα του αριθμού των πρωτοετών που δικαιούνται μετεγγραφή και σε ποια ΑΕΙ, πριν ξεκινήσουν οι αιτήσεις των μετεγγραφών, αν και είναι βέβαιο ότι τα Πανεπιστήμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης θα αποτελέσουν πόλο έλξης για περίπου 40.000 πρωτοετείς , όπως εκτιμά το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Για την εγγραφή τους οι επιτυχόντες ή το νομίμως εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο, καταθέτουν στη Γραμματεία της Σχολής ή του Τμήματος τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

-Αίτηση για εγγραφή.
-Τίτλο απόλυσης: ευκρινές φωτοαντίγραφο απολυτηρίου ή πτυχίου ή αποδεικτικού του σχολείου αποφοίτησης .
-Υπεύθυνη δήλωση στην οποία δηλώνεται ότι δεν είναι εγγεγραμμένοι σε άλλη Σχολή ή Τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα.
-Τέσσερις φωτογραφίες τύπου αστυνομικής ταυτότητας.
«Ο νόμος, πριν αναλάβω εγώ, έδωσε δικαίωμα μετεγγραφής σε όλους χωρίς κριτήρια, 4 Μαΐου. Κατά μία προσέγγιση που έκανε το Πανεπιστήμιο της Θράκης, ο κ. Ρέμελης, ο προηγούμενος Πρύτανης, δικαίωμα αποκτούν με βάση αυτό το νόμο που ισχύει, σας ξαναλέω, περίπου 40.000 φοιτητές. Πόσοι θα το ασκήσουν δεν ξέρουμε. Θα το ασκήσουν 10.000, 15.000, 20.000 φοιτητές; Τα νούμερα που μόλις είπα, οι αριθμοί που μόλις είπα είναι πάρα πολύ μεγάλοι. Με αυτά τα νούμερα δε μπορούμε να το ρυθμίσουμε για τη μία χρονιά, άρα δεν μπορούμε το πάμε και για τις προηγούμενες. Δε βγαίνει πέρα.» δήλωσε στο Mrga ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος.

«Αρχίζουν οι εγγραφές. Για να μετεγγραφείς πρέπει να εγγραφείς. Πρέπει πρώτα να εγγραφείς και στη συνέχεια να ζητήσεις τη μετεγγραφή σου. Είπαμε στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ και συμφώνησαν, ότι όταν πάει να γραφτεί ο φοιτητής, να δηλώνει αν προτίθεται να ζητήσει τη μετεγγραφή του και πού. Έτσι, μέχρι τις 26 που τελειώνει η προθεσμία της εγγραφής, θα έχουμε εικόνα πόσοι θα ζητήσουν και μέχρι την Πέμπτη, Παρασκευή που θα βγάλουμε και τις σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις, θα ξέρουμε περίπου, με αναλογία δηλαδή θα μπορούμε να προσεγγίσουμε τον τελικό αριθμό. Αν ο τελικός αριθμός είναι πολύ μεγάλος, δημιουργείται το πρόβλημα με τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης που θα δεχθούν τα κύματα. Λέγεται ότι θα δεχθούν και άλλου είδους πρόβλημα τα περιφερειακά γιατί από εκεί θα φύγουν οι φοιτητές, άρα θα απερημωθούν. Όμως μ’ ενημερώνει το Υπουργείο ότι φέτος προβλέφθηκε για τα περιφερειακά, 10% με 20% παραπάνω αριθμός εισακτέων. Οι υπολογισμοί που κάνει ας πούμε το Δημοκρίτειο, κατά την Πρυτανεία του, όχι κατά τη δική μου γνώμη και κατά το ΤΕΙ εκεί, της Θράκης, είναι ότι θα ζητήσει το 25% των φοιτητών τους μετεγγραφή. Αυτοί είναι οι αριθμοί που δίνουν οι ίδιοι. Αυτό δε σημαίνει απερήμωση του περιφερειακού. Άρα, ελπίζουμε ότι τα περιφερειακά σε σχέση με πέρυσι δε θα θιγούν και οι πόλεις. Γιατί σε δύο περιοχές της χώρας, τα Πανεπιστήμια παίζουν τεράστιο ρόλο και σε άλλα θέματα, αναφέρομαι στη συνοχή της τοπικής κοινωνίας. Για τη Θράκη το Δημοκρίτειο έπαιξε και το ρόλο της παραμονής των κατοίκων εκεί. Και δεν κάνω πλάκα», επεσήμανε.

Keywords
Τυχαία Θέματα