10 συμβουλές για start-ups

Κατά το πρότυπο του γνωστού  ελληνικού μύθου, όσοι ξεκινούν μια start-up μοιάζουν στον Θησέα: «ερωτεύονται» μια ιδέα (την Αριάδνη τους) και προσπαθούν να βρουν με τον μίτο αυτής της ιδέας, τον δρόμο τους στον «λαβύρινθο» του επιχειρείν.

Σε προηγούμενό μας άρθρο που αποσαφήνιζε την έννοια του start-up, αναφέραμε ότι τα start-ups έχουν μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας.

Άραγε, υπάρχει ένα «road map», ένα συγκεκριμένο σύνολο κανόνων που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος που ξεκινά ένα start-up εγχείρημα;

Η απάντηση είναι όχι. Μπορεί να ακούσει όμως ορισμένες συμβουλές/πληροφορίες από ανθρώπους που πέτυχαν ακολουθώντας αυτό το μονοπάτι.

Δια στόματος λοιπόν δυο πετυχημένων επιχειρηματιών, του Δημήτρη Γλέζου, ιδρυτή της Transifex,  ( εδώ) και του Γιώργου Κουτσογιαννόπουλου, συνιδρυτή και Διευθύνοντα Συμβούλου της Helic (σχετικό άρθρο), παραθέτουμε 10 συμβουλές για φέρελπεις νέους επιχειρηματίες:

Σκέψου μια ιδέα εξαρχής εξωστρεφή: Στόχος πρέπει να είναι η παγκόσμια αγορά και μόνο. Λογικό, αν σκεφθεί κανείς την συρρίκνωση της ελληνικής αγοράς. Ανάλογα με την ιδέα σου και τον κλάδο της οικονομίας που στοχεύει το παραγόμενο προϊόν/ υπηρεσία οργάνωσε τα κατάλληλα ταξίδια στο εξωτερικό στο κέντρο βάρους της αγοράς σου. Απαραίτητο βήμα για να «οσφριστείς» τον ανταγωνισμό.Ο χρόνος ενασχόλησης μ’ ένα startup είναι «συμπιεσμένος»: Οφείλεις να είσαι σε εγρήγορση, απόλυτα αφοσιωμένος και να έχεις κάνει εναν minimum οικονομικό πρόγραμμα για να τα βγάλεις πέρα ενόσω «δουλεύεις» την ιδέα σου για τουλάχιστον 9-12 μήνες.Περισσότερο ίσως από την ιδέα, σημασία έχει η ομάδα. Η συνοχή της και η αντοχή στις κρίσεις θα καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα. Πέρα από τον ψυχολογικό παράγοντα που παίζει καθοριστικό ρόλο, σημασία έχει τα μέλη μιας ομάδας να έχουν συμπληρωματικές ικανότητες: σχηματικά θα λέγαμε ότι  χρειάζεται ένα άτομο με τεχνικές γνώσεις, ένα άτομο με συγκεκριμένο επιχειρηματικό όραμα, και φυσικά ένας μάνατζερ που θα αναλάβει να ρεαλιστικοποιήσει το όραμα της ομάδας. Επιπλέον, πολύ σημαντική είναι και η επιλογή του κατάλληλου (πάλι με συμπληρωματικές ικανότητες σε σχέση με τον ιδρυτή) συνιδρυτή (co-founder). Για του λόγου το αληθές, στην Αμερική, και συγκεκριμένα στην Σίλικον Βάλεϊ γίνονται ειδικές εκδηλώσεις, όπου μπορείς να βρεις τον κατάλληλο συνιδρυτή/συμπορευτή  στο επιχειρηματικό σου όραμα.Σωστοί σύμβουλοι: H γνώση τους είναι η δύναμή σου. Σημαντικό είναι να προέρχονται από τον κλάδο που δραστηροποιείσαι επιχειρηματικά (για παράδειγμα πρώην CEO, διευθύνοντες σύμβουλοι) ώστε να έχουν γνώση και πάνω απ όλα εμπειρία των τεκταινόμενων στο συγκεκριμένο χώρο.Η εύρεση των υποψήφιων πελατών πρέπει να γίνεται από την αρχή. Αυτοί θα σχηματοποιήσουν το προϊόν/ υπηρεσία όπως πρέπει τελικά να είναι. Σημαντικό επίσης είναι να είσαι ειλικρινής με το προϊόν σου, για να δημιουργήσεις πραγματικές σχέσεις εμπιστοσύνης με το κοινό σου.«Εχθρός του καλού είναι το τέλειο». Απόφυγε να είσαι τελειομανής. Αντιθέτως δοκίμαζε συνεχώς, τόλμα, άδραξε τις ευκαιρίες την κρίσιμη
Keywords
Τυχαία Θέματα