1o Διεθνές Συνέδριο ΤΜΕΔΕ: Επανασχεδιάζοντας Έξυπνες και Ανθεκτικές Περιφέρειες

Οι τρόποι με τον οποίο μπορούν να σχεδιαστούν έξυπνές και ανθεκτικές περιφέρειες τέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης για τις “Βιώσιμες Πόλεις του Μέλλοντος”, κατά τη δεύτερη ημέρα του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου του ΤΜΕΔΕ με θέμα: «Redefining theFuture Horizons: Σχεδιάζοντας τις βιώσιμεςστρατηγικές του αύριο» που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Τράπεζας της Ελλάδος και του Τεχνικού Επιμελητηρίου 13 και14 Ιουνίου.

Οι

περιφέρειες και οι πόλεις του μέλλοντος πρέπει να είναι βιώσιμες οικονομικά, φιλικές στο περιβάλλον και κοινωνικά συμπεριληπτικές, με δικαιοσύνη, ανέφερε ο κ. Δημήτρης Πτωχός, ΠεριφερειάρχηςΠελοποννήσου. Έκανε λόγο για την υιοθέτηση καλών πρακτικών για πράσινες υποδομές,καλύτερους πολεοδομικούς και χωροταξικούς σχεδιασμούς, ενώ, όπως είπε, οι υποδομές πρέπει να επανασχεδιαστούν για να αντέξουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Ειδικότερα, ανέφερε ότι στον σχεδιασμό τους πρέπει να συμμετέχουν όλοι οι πολίτες, και να υπάρχει μία διαδικασία παρακολούθησης και αξιολόγησης. Βιώσιμες πρακτικές εφαρμόζονται στην Πελοπόννησοστους κλάδους του Τουρισμού, της πολιτιστικής κληρονομιάς στη διαχείριση υδάτων και στον πρωτογενή τομέα, με απώτερο στόχο την ουσιαστική αποκέντρωση και την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.

Όπως ανέφερε απ΄ την πλευρά του ο κ.Γιώργος Χατζημάρκος, Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, οι πολίτες είναι αυτοί που πρέπει να αλλάξουν τρόπο ζωής και συνήθειες, όπως στην περίπτωση της Αστυπάλαιας και της Τήλου, όπου πρόκειται για ένα νησί μηδενικών αποβλήτων. Στη Χάλκη δοκιμάσαμε για πρώτη φορά το Greco – island και στην Ρόδο εφαρμόσαμε το φιλόδοξο πρόγραμμα Rhodes Co-lab. «Έχουμε κάνειεξαιρετικά project χωρίςνα έχουν στοιχίσει στο κράτος ούτε ένα ευρώ», ανέφερε και πρόσθεσε ότι “εκεί που πρέπει πρωτίστως να δουλέψουμεείναι επάνω στις αντιλήψεις και στιςσυνήθειες που έχουμε διαμορφώσει ωςκοινωνία”.

“Ζητούμενο αποτελεί να δουλεύουμε και να εξοικειωνόμαστε με νέες τεχνολογίες προκειμένου να πετυχαίνουμε μείωση κινδύνου και φυσικών καταστροφών”, ανέφερε από την πλευρά το ο κ. ΦάνηςΣπανός, Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας.Ανέλυσε τις δράσεις που έχει αναλάβει η Περιφέρεια με τη χρήση της ψηφιοποίησης και της καινοτομίας, προκειμένου να θωρακιστεί το περιβάλλον και η κοινωνία, “έχοντας ανοιχτά μάτια και αυτιά προκειμένου να έχουν το καλύτερο αποτέλεσμα οι συμπολίτες μας”, όπωςανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ επεσήμανετην ανάγκη υιοθέτηση καλών πρακτικών από το εξωτερικό.

Η ψηφιακές πολιτικές είναι απόλυτα συνεδεμένες με την ανθεκτικότητα μίας πόλης τόνισε απ΄ την πλευρά του ο κ.Στέλιος Αγγελούδης δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Επεσήμανε την ανάγκη αποκέντρωσης πόρων και αρμοδιοτήτων με την εκπόνηση ενός αντίστοιχου στραγηγικού σχεδίου, καθώς οι χρηματοδοτικές ανάγκες της πόλης φθάνουν στα 500 εκατομμύρια για την οχύρωσή της. Όπως έκανε γνωστό, στη Θεσσαλονίκη έχει ξεκινήσει ήδη έναςτέτοιου είδους σχεδιασμός, που αφορά στην ενέργεια, τις μεταφορές, τα logistics,τα κτίρια, τον δημόσιο χώρο και το περιβάλλον, ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση του φαινομένου της θερμικής νησίδας, με ένα εκτεταμένο πρόγραμμα δενδροφύτευσης, μεταξύ άλλων.

Keywords
Αναζητήσεις
1o-diethnes-synedrio-tmede-epanaschediazontas-exypnes-kai-anthektikes-perifereies.htm
Τυχαία Θέματα