2+1 ελληνικές startups σε “γενναίο” γύρο χρηματοδότησης

11:27 9/1/2013 - Πηγή: BankWars

Oι Άγγλοι, στην καθημερινότητά τους χρησιμοποιούν, ανά περίπτωση την χαρακτηριστική ιδιωματική φράση “No news is good news”.

Στην περίπτωση των τελευταίων τεκταινόμενων στην ελληνική startup σκηνή, η παραπάνω φράση φαίνεται να μην βρίσκει έδαφος. Όπερ σημαίνει, ότι τα τελευταία νέα από το χώρο της νεοφυούς επιχειρηματικότητας είναι..καλά.

Λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του Techcrunch

στην Αθήνα το σχετικό άρθρο που δημοσιεύθηκε χθες στο διεθνές τεχνολογικό μπλογκ από τον συντάκτη του Mike Butcher έφερε τον τίτλο «Η αναγέννηση του ελληνικού startup οικοσυστήματος».

O παραπάνω γλαφυρός τίτλος του άρθρου εκφράζει τον ενθουσιασμό του συντάκτη του για την μεγάλη προσέλευση και το ενδιαφέρον του κόσμου σε σύγκριση με την προηγούμενη επίσκεψη του Techcrunch στην Αθήνα τεσσεράμισι χρόνια πριν «κλείνοντας ταυτόχρονα το μάτι» στο ίδιο το περιεχόμενό του: Μπορούμε να κάνουμε λόγο για αναγέννηση του ελληνικού startup οικοσυστήματος; Η απάντηση, σύμφωνα με τον Butcher, θα δοθεί μόνο σε βάθος χρόνου.

Ιδιαίτερη μνεία όμως έγινε σε ξεχωριστό άρθρο στο Techcrunch γύρω από την χρηματοδότηση των ελληνικών startups WorkableHR και Incrediblue από το Openfund II με τα ποσά των €600,000 και €100,000 αντίστοιχα. Η ανακοίνωση αυτή έγινε στο πλαίσιο του Techcrunch Meetup, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, την περασμένη Παρασκευή.

Σημειώνεται ότι το Openfund II είναι ένα από τα επενδυτικά σχήματα venture capital (για τα υπόλοιπα διαβάστε σχετικό άρθρο εδώ) που δημιουργήθηκαν με την επενδυτική συμμετοχή του EIF (European Investment Fund- Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων) στο πλαίσιο του προγράμματος Jeremie και τα οποία εστιάζουν μόνο σε ελληνικές καινοτόμες εταιρείες τεχνολογίας. Πέντε χρόνια πριν, οι Γιώργος Κασσελάκης και Γιώργος Τζιραλής δημιούργησαν το Openfund ένα επενδυτικό σχήμα για χρηματοδότηση νέων και καινοτόμων εταιρειών τεχνολογίας στην Ευρώπη με διαθέσιμο κεφάλαιο συνολικού ύψους 500.000 ευρώ. Τα ποσά χρηματοδότησης κινούνταν μεταξύ 20.000-50.000 ευρώ με συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο των χρηματοδοτούμενων startups σε ποσοστό 15%. Κατατέθηκαν 300 προτάσεις, έγιναν δεκτές 8 και παραμένουν εν ισχύ και εν ζωή συνολικά 4 ( Taxibeat, youscan, Fascinating.com. StockPodium). Η αρχική ομάδα του Openfund εμπλουτίστηκε και με άλλα τρία άτομα (Νίκος Φράγκος, Κωνσταντίνος Πατέρας, Αρίστος Δοξιάδης) οδηγώντας στην δημιουργία του Openfund II. To ανανεωμένο, σε σχέση με το αρχικό επενδυτικό σχήμα, fund περιλαμβάνει 11 επενδυτές, 50 μέντορες που θα συνδράμουν τους νέους επιχειρηματίες κι ένα ποσό της τάξεως των 10 εκατομμυρίων ευρώ με στόχο να επενδυθούν σε καινοτόμες, εξωστρεφείς εταιρείες τεχνολογίας.

To Openfund II λειτουργεί σε δύο άξονες ανάλογα με το στάδιο που βρίσκεται μια startup: α) το pre-seed στάδιο(σημειώνεται ότι οι αιτήσεις γι΄αυτό το στάδιο διαρκούν μέχρι τέλη Ιανουαρίου) ξεκινώντας με επενδύσεις της τάξεως των 50.000 ευρώ με συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο των χρηματοδοτούμενων startups σε ποσοστό 10% με στόχο να μετατραπεί μια αρχική επιχειρηματική ιδέα σε προϊόν (και άλλα 50.000 ευρώ με συμμετοχή του fund σε ποσοστό 5% σε επόμενο στάδιο) και β) το seed στάδιο με επενδύσεις έως 500.000 ευρώ σε εταιρείες με έτοιμο προϊόν, για να αναπτύξουν την αγορά τους και την επιχείρηση.

Οι πρώτες λοιπόν γενναίες χρηματοδοτήσεις έγιναν και το νέο έτος μπήκε με το δεξί για τις ελληνικές startups WorkableHR και Incrediblue.

H startup WorkableHR ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2012 από τους Νίκου Μωραϊτάκη και Σπύρο Μαγιάτη με στόχο να βοηθήσει με σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία τις επιχειρήσεις στην διαδικασία επιλογής των κατάλληλων υποψηφίων για πρόσληψη.

To Incrediblue είναι μια πλατφόρμα που προσφέρει όλα τα εργαλεία που χρειάζεται ένας ιδιοκτήτης σκάφους για να επικοινωνήσει με έναν δυνητικό πελάτη αλλά και αντίστροφα: ο δυνητικός πελάτης ανάλογα με τις προτιμήσεις του, την «τσέπη» του και βλέποντας την βαθμολογία άλλων χρηστών για ιδιοκτήτες σκαφών μπορεί να βρει εύκολα και απλά αυτό που ψάχνει.(για περισσότερα διαβάστε σχετικό μας άρθρο).

Στα καλά νέα έρχεται να προστεθεί και η είδηση μιας σημαντικής χρηματοδότησης της startup Schoox με το ποσό του 1.000.000 δολλαρίων.

Ιδρυτές της Schoox είναι δύο Έλληνες, ο Άγγελος Αγγέλου, γνωστός οικονομολόγος στο Όστιν του Τέξας και ο Λευτέρης Ντουάνογλου, πρώην στέλεχος στην Open Technology Services SA, ελληνική εταιρεία πληροφορικής.

Η Schoox έχει έδρα στο Όστιν του Τέξας και αποτελεί ουσιαστικά μια διαδικτυακή πλατφόρμα αυτοεκπαίδευσης και εκμάθησης. Μέσω της παρακολούθησης online μαθημάτων ο χρήστης μπορεί να δημιουργήσει ένα δυνατό βιογραφικό και να αποκτήσει χρήσιμες γνώσεις και δεξιότητες. Από την άλλη πλευρά, ειδικοί, εταιρείες αλλά και εκπαιδευτικά ιδρύματα μπορούν να παρέχουν, έναντι αμοιβής τον δικό τους κύκλο μαθημάτων και να δημιουργήσουν την δική τους εκπαιδευτική κοινότητα μέσα στο Schoox.

Το 2013 φαίνεται λοιπόν, να μπαίνει με το δεξί για τις ελληνικές startups. Ελπίζουμε και σε συνέχεια των καλών “μαντάτων”.

Της Ελένης Νάτση

Keywords
Αναζητήσεις
δοξιάδη fund
Τυχαία Θέματα