28η Οκτωβρίου: Η παρέλαση στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα

Με τη στρατιωτική παρέλαση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος. Απόντες ήταν τόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος (σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις δηλώσεις

Τζιτζικώστα) όσο και οι εκπρόσωποι ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΔΗΜ.ΑΡ..

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης απουσιάσαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας να απευθύνει πρόσκληση σε βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Σημειώνεται, δε, ότι απόντες από την εξέδρα των επισήμων ήταν και οι εκπρόσωποι της ΧΑ.

Το παρόν έδωσε, αντίθετα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος, μάλιστα, κάθισε δίπλα στον Απόστολο Τζιτζικώστα παρά την έντονη διαφωνία που είχαν τις τελευταίες ημέρες.

Χωρίς παρατράγουδα η μαθητική παρέλαση στην Αθήνα

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν το μεσημέρι παρουσία του υπουργού Παιδείας, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου η μαθητική παρέλαση στην Αθήνα που

Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας παρέλασαν για πρώτη φορά μόνο οι σημαιοφόροι και οι παραστάτες από όλα τα σχολεία της Αθήνας.

Στην παρέλαση συμμετείχαν, επίσης, αθλητές των Special Olympics και πρόσκοποι.

Της παρέλασης προηγήθηκε δοξολογία στο ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και το Ελληνικό Κοινοβούλιο ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Ιωάννης Δριβελέγκας. Παρόντες ήταν επίσης ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, και ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.

«Η εποποιία του ’40 μας διδάσκει ότι οι Έλληνες κάτω και από τις πλέον αντίξοες συνθήκες μπορούμε να καταφέρουμε το ακατόρθωτο αρκεί να παραμείνουμε ενωμένοι και να έχουμε ομοψυχία. Σήμερα 73 χρόνια μετά χρειάζεται η ίδια ενότητα, η ίδια ομοψυχία για να ολοκληρώσουμε τη μεγάλη εθνική προσπάθεια και να βγούμε νικητές από τη βαθύτερη κρίση που γνώρισε η πατρίδα μας μετά τον πόλεμο. Γιατί πρέπει να παραδώσουμε στις νέες γενιές μια Ελλάδα μεταμνημονιακή, ανεξάρτητη, ισχυρή και ευημερούσα. Τους το οφείλουμε», δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

«Για να μην επαναλάβει τα τραγικά λάθη του παρελθόντος ένας λαός πρέπει να γνωρίζει την Ιστορία του και εδώ τον πρώτο λόγο τον έχουν οι δάσκαλοι και τα σχολεία για να διδάξουν στα παιδιά τι σημαίνει βία, διχασμός, φασισμός και πόλεμος», υπογράμμισε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.

Στην εξέδρα των επισήμων βρέθηκαν και περίπου 80 μαθητές των δύο ομογενειακών ελληνικών σχολείων του Λονδίνου, οι οποίοι ταξίδεψαν στην Αθήνα για εκπαιδευτική εκδρομή.

Για τους υπόλοιπους θεατές η περιοχή γύρω από την πλατεία Συντάγματος ήταν αποκλεισμένη και μπορούσαν να παρακολουθήσουν την παρέλαση μόνο από την οδό Πανεπιστημίου από το ύψος της Βουκουρεστίου και μετά.

Την ίδια ώρα διοικητικοί υπάλληλοι του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Μετσόβιου Πολυτεχνείου πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια κατά της διαθεσιμότητας κρατώντας μαύρες σημαίες.
Επίσης, μέλη του ΚΚΕ διοργάνωσαν στον πεζόδρομο της Κοραή τη δική τους εκδήλωση για την Εθνική Επέτειο, με ομιλίες και κατάθεση στεφάνων έξω από τα πρώην κρατητήρια της Γκεστάπο.

Keywords
Τυχαία Θέματα