8 στους 10 Έλληνες θεωρούν ότι η ΕΕ έχει αντίκτυπο στην καθημερινή τους ζωή
Οκτώ στους δέκα Έλληνες θεωρούν ότι η ΕΕ έχει αντίκτυπο στην καθημερινή τους ζωή και επτά στους δέκα ότι η χώρα ωφελήθηκε από την ένταξη στην ΕΕ, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση «Ευρωβαρόμετρο», ενόψει των ευρωεκλογών που θα διεξαχθούν από την 6η ως την 9η Ιουνίου.
Το 73% των ευρωπαίων πολιτών ισχυρίζονται ότι οι ενέργειες της ΕΕ έχουν αντίκτυπο στην καθημερινή τους ζωή, ενώ το 20% δηλώνει πως έχουν πολύ υψηλό αντίκτυπο.
Ωστόσο, οι Έλληνες εμφανίζονται απαισιόδοξοι σε σχέση με την εξέλιξη του βιοτικού επιπέδου τους τα επόμενα πέντε χρόνια. Το 48% των Ελλήνων (32% στην ΕΕ) πιστεύει ότι το βιοτικό επίπεδό του θα μειωθεί, το 35% ότι δεν θα αλλάξει (49% στην ΕΕ) και μόνο το 13% ότι το βιοτικό επίπεδο θα βελτιωθεί (15% στην ΕΕ).
Επίσης, οι Έλληνες (74%), οι Γάλλοι (69%) και οι Κύπριοι (63%) είναι αυτοί που σε μεγαλύτερο ποσοστό στην ΕΕ δηλώνουν ότι το βιοτικό τους επίπεδο τα τελευταία πέντε χρόνια επιδεινώθηκε. Κατά μέσο όρο το 45% των πολιτών στην ΕΕ δηλώνουν ότι επιδεινώθηκε το βιοτικό τους επίπεδο και το 49% ότι παρέμεινε αμετάβλητο.
Για το μέλλον της ΕΕ «αισιόδοξο» δηλώνει το 53% των Ελλήνων και το 61% των ευρωπαίων, ενώ «απαισιόδοξο» το 43% των Ελλήνων και το 35% των Ευρωπαίων. Οι πλέον απαισιόδοξοι για το μέλλον της ΕΕ εμφανίζονται οι Γάλλοι (52%).
Στην ερώτηση «τι εικόνα έχετε για την ΕΕ;», το 39% των Ελλήνων, έναντι 47% των ευρωπαίων απαντούν «θετική». «Ουδέτερη», απαντά το 41% των Ελλήνων, έναντι 36% των ευρωπαίων και «αρνητική» το 20% των Ελλήνων και το 17% των ευρωπαίων.
Επίσης, το 38% των Ελλήνων και το 40% των ευρωπαίων θεωρεί ότι ο ρόλος της ΕΕ τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πιο σημαντικός στον κόσμο, ενώ το 43% των Ελλήνων και το 35% των ευρωπαίων θεωρεί ότι παρέμεινε ο ίδιος. Στους αντίποδες, το 18% των Ελλήνων και το 22% των ευρωπαίων θεωρεί ότι ο ρόλος της ΕΕ στον κόσμο έγινε λιγότερο σημαντικός.
Με το βλέμμα στο μέλλον, οι πολίτες της ΕΕ θέτουν την άμυνα και την ασφάλεια (37%) ως πρώτες προτεραιότητες για την ενίσχυση της θέσης της ΕΕ στην παγκόσμια σκηνή, ενώ ακολουθούν τα ενεργειακά ζητήματα αφενός και η επισιτιστική ασφάλεια και η γεωργία αφετέρου (και οι δύο κατηγορίες με ποσοστό 30%). Οι ερωτηθέντες στην Ελλάδα κατατάσσουν ως προτεραιότητες την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της οικονομίας και της βιομηχανίας της ΕΕ (38%), την επισιτιστική ασφάλεια και τη γεωργία (36%) και την ενέργεια (35%).
Οι Ευρωπαίοι πολίτες θα ήθελαν να δουν στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (33%) καθώς και την υποστήριξη της δημόσιας υγείας (32%). Η στήριξη της οικονομίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καθώς και η άμυνα και η ασφάλεια της ΕΕ βρίσκονται με το ίδιο ποσοστό (31%) στην τρίτη θέση. Η σημασία που δίνουν οι ευρωπαίοι πολίτες στην άμυνα και την ασφάλεια της ΕΕ έχει αυξηθεί κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου, κυρίως λόγω του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Αναφέρεται πλέον ως πρώτη προεκλογική προτεραιότητα σε εννέα χώρες, με τα υψηλότερα αποτελέσματα στη Δανία (56%), στη Φινλανδία (55%) και στη Λιθουανία (53%).
Για τους Έλληνες, στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας θα έπρεπε να είναι η δημόσια υγεία (56%), η στήριξη της οικονομίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (55%) και η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (55%).
Αυξημένο ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές
To 60% των ευρωπαίων (+11 μονάδες σε σύγκριση με το Μάρτιο του 2019) και το 56% των Ελλήνων δηλώνει ότι ενδιαφέρεται να ψηφίσει στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.
Στην ερώτηση «πόσο πιθανό θα ήταν να ψηφίσεις αν οι ευρωεκλογές διεξάγονταν την επόμενη εβδομάδα;», σε κλίμακα από το 1 ως το 10, το 71% των ευρωπαίων και το 76% των Ελλήνων ερωτηθέντων δήλωσε πως θα ψήφιζε.
Το 81% των Ευρωπαίων, έναντι 78% των Ελλήνων, πιστεύει ότι η προσέλευση στις κάλπες είναι ακόμη πιο σημαντική δεδομένης της γεωπολιτικής κατάστασης.
Με την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο να φτάνει στο τέλος της, το 81% των πολιτών της ΕΕ, έναντι 77% στην Ελλάδα έχει θετική ή ουδέτερη εικόνα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ μόνο το 18% στην ΕΕ λέει πως έχει αρνητική εικόνα. Επιπλέον, το 56% των ευρωπαίων, έναντι 73% των Ελλήνων, θα ήθελε το ΕΚ να διαδραματίσει πιο σημαντικό ρόλο.
Το Ευρωβαρόμετρο πραγματοποιήθηκε από τον ερευνητικό ινστιτούτο Verian (το πρώην Kantar) μεταξύ 7ης Φεβρουαρίου και 3ης Μαρτίου 2024 στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Η έρευνα διεξήχθη με προσωπικές συνεντεύξεις και συνεντεύξεις μέσω βιντεοδιάσκεψης. Συνολικά, έγιναν 26.411 συνεντεύξεις. Τα αποτελέσματα σταθμίστηκαν ανάλογα με το μέγεθος πληθυσμού κάθε χώρας.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Η Celestyal παρουσιάζει τις νέες θεραπείες spa στο πλαίσιο της εμπειρίας «Sozo Experience»
- Δένδιας: Δρομολογείται η δημιουργία αντιαεροπορικού αντι-drone θόλου αλά Ισραήλ
- Οι ΗΠΑ ενισχύουν τις κυρώσεις στο Ιράν
- Μητσοτάκης: Νέο ταμείο 2 δισ. για την απανθρακοποίηση των ελληνικών νησιών
- Ποιες τράπεζες περνούν το κατώφλι του Ηρακλή ΙΙΙ
- Παρέμβαση Αλ. Τσίπρα για Εθνικά, με καρφιά: Η αναβλητικότητα είναι καλή μόνο για να χτίζει πολιτικές καριέρες
- 8th Naftemporiki Shipping Conference: Critical decisions
- Τουρισμός: Ποιες αγορές «ψηφίζουν» Αθήνα
- Φορολογικές δηλώσεις: Ερχεται παράταση από τα... αποδυτήρια
- Μητσοτάκης: Ειδικό ταμείο 2 δισ. ευρώ για την απανθρακοποίηση των ελληνικών νησιών
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- Σημαντικά προβλήματα λόγω κακοκαιρίας αντιμετωπίζει το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι
- 8 στους 10 Έλληνες θεωρούν ότι η ΕΕ έχει αντίκτυπο στην καθημερινή τους ζωή
- «Γκρίζες ζώνες» και αδιαφάνεια εντοπίζει έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις πρακτικές λόμπινγκ στα θεσμικά όργανα της ΕΕ
- Μητσοτάκης: Νέο ταμείο 2 δισ. για την απανθρακοποίηση των ελληνικών νησιών
- Κασσελάκης: Δεν νοείται ελληνοτουρκικός διάλογος χωρίς το Κυπριακό
- Οι ΗΠΑ ενισχύουν τις κυρώσεις στο Ιράν
- Τελευταία Νέα BankWars
- 8 στους 10 Έλληνες θεωρούν ότι η ΕΕ έχει αντίκτυπο στην καθημερινή τους ζωή
- «Γκρίζες ζώνες» και αδιαφάνεια εντοπίζει έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις πρακτικές λόμπινγκ στα θεσμικά όργανα της ΕΕ
- Σημαντικά προβλήματα λόγω κακοκαιρίας αντιμετωπίζει το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι
- Οι ΗΠΑ ενισχύουν τις κυρώσεις στο Ιράν
- Κασσελάκης: Δεν νοείται ελληνοτουρκικός διάλογος χωρίς το Κυπριακό
- Μητσοτάκης: Νέο ταμείο 2 δισ. για την απανθρακοποίηση των ελληνικών νησιών
- Μικρές μεταβολές στη Wall Street την Τρίτη
- Τζερόμ Πάουελ: Η FED χρειάζεται περισσότερο χρόνο πριν μπορέσει να μειώσει τα επιτόκια
- Μικρές μεταβολές στο πετρέλαιο, χρυσός στα 2.404 δολάρια
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Κακάο: Σε επίπεδα ρεκόρ οι τιμές, δύσκολες οι εκτιμήσεις για την παγκόσμια κατανάλωση (πίνακες)
- Πλημμύρες στο Ντουμπάι: Η Emirates ανέστειλε το τσεκ-ιν των επιβατών που αναχωρούν από το DBX
- «Λυκομήτρος Α.Ε.»: Big deal με τη Moreld Ocean Wind για υπεράκτια αιολικά στην Ευρώπη (pics)
- Δώρο Πάσχα 2024: Πού και πώς θα το υπολογίσετε online
- Μητσοτάκης: Ανοιγμα στα δεξιά με την υποψηφιότητα Μπελέρη στις ευρωεκλογές
- Η Superdry σε μπελάδες: Γιατι εγκαταλείπει το Χρηματιστήριο του Λονδίνου
- Τσίπρας: Δεν οικοδομείται ειρήνη με αφηρημένες δεσμεύσεις ούτε μονόπλευρες λύσεις
- DOTSOFT A.E.: Xρονιά έντονης ανάπτυξης και το 2023 με +115% στα έσοδα και +85% στο EBITDA
- Προσοχή: Απαγορεύεται το κάπνισμα σε απόσταση 5 μέτρων από άλλους
- Επίδομα μητρότητας: Ξεκινούν οι αιτήσεις από μη μισθωτές