ALPHA BANK: Ολοκλήρωση της αξιολόγησης και συμφωνία για πιστωτική γραμμή, οι όροι για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

Για ανάπτυξη 0,7% της ελληνικής οικονομίας φέτος μετά από 6 συναπτά χρόνια ύφεσης και κορύφωσή της το 2011 με την ύφεση να αγγίζει το 8,9%, κάνει λόγο η Alpha Bank σε ανάλυσή της.

Βασικοί παράγοντες της ανάπτυξης είναι, σύμφωνα πάντα με την τράπεζα, η άνθηση του τουρισμού, η αναβίωση των δομικών έργων με την στήριξη της ΕΕ, η αυξανόμενη διαθεσιμότητα δανείων από τις πρόσφατα ανακεφαλαιοποιημένες ελληνικές τράπεζες,

καθώς και η υποχώρηση της αβεβαιότητας όπως αυτή αντανακλάται στην επιχειρηματική και την καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Παράλληλα, η τράπεζα εκτιμά πως η ανεργία θα αρχίσει σταδιακά να αποκλιμακώνεται υποχωρώντας στο 26,7% φέτος από 27,5% το 2013, ενώ κάνει λόγο για αποπληθωρισμό 1% το 2014.

Όπως επισημαίνει στην ανάλυσή της η Alpha Bank, η πλήρης ανάκτηση της πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές συνδέεται άρρηκτα με την επιτυχημένη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και τον ορισμό πιθανής γραμμής πίστωσης για το 2015 που θα οδηγήσουν σε περαιτέρω αποκλιμάκωση των ομολογιακών αποδόσεων ώστε να ευθυγραμμιστούν με τα θεμελιώδη της οικονομίας.

Οι προοπτικές ανάκαμψης της Ελλάδας ενισχύθηκαν περαιτέρω από τα θετικά αποτελέσματα των τραπεζικών stress tests που απέδειξαν την ευρωστία των ελληνικών τραπεζών, σημειώνει η Alpha Bank. Υπογραμμίζει δε, πως αυτό ανοίγει το δρόμο στο να αξιοποιηθούν τα 11,4 δις. ευρώ του ΤΧΣ για την προληπτική γραμμή πίστωσης εξασφαλίζοντας την ομαλή έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο.

Η πολυαναμενόμενη, μικρής κλίμακας ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα θα στηρίξει περαιτέρω την μεταρρυθμιστική προσπάθεια της χώρας, αναφέρει η Alpha Bank, αμβλύνοντας όπως λέει το πολιτικό ρίσκο ενόψει των προεδρικών εκλογών στις αρχές του επόμενου έτους.

Αναφερόμενη στην κατανάλωση, η τράπεζα παρατηρεί πως αυτή σταθεροποιήθηκε για τρίτο διαδοχικό τρίμηνο, κάνει λόγο για υγιή αύξηση των επενδύσεων εκτός κατασκευαστικού κλάδου, καθώς και για ουσιαστική ενίσχυση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα