ALPHA BANK: Παγιδευμένη στην αβεβαιότητα η οικονομία

17:24 8/5/2015 - Πηγή: BankWars
H Alpha Bank διαπιστώνει στην εβδομαδιαία ανάλυσή της πως η πραγματική οικονομία αδυνατεί να ανακάμψει ουσιωδώς, επισημαίνοντας ότι επιτείνει τη δημοσιονομική αδυναμία της χώρας καθιστώντας ακόμη δυσχερέστερη την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της.H διαρκώς παρατεινόμενη αβεβαιότητα για την έκβαση των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβερνήσεως με τους θεσμούς, καθώς και η διαφαινόμενη έλλειψη ρευστότητας του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, οδήγησε στην επιδείνωση του οικονομικού κλίματος,
όπως αποτυπώνεται στην καθοδική πορεία τόσο του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης όσο και του δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών.

Παράλληλα, η αποδυνάμωση της πραγματικής οικονομίας επιτείνει τη δημοσιονομική αδυναμία της χώρας καθιστώντας ακόμη δυσχερέστερη την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της. Τούτο δύναται να οδηγήσει σε ανάγκη μέτρων, ιδιαίτερα φορολογικών, που θα έχουν περαιτέρω συσταλτικά αποτελέσματα επί της πραγματικής οικονομίας.

Οι ανησυχίες αυτές επιβεβαιώνονται από τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αναθεωρεί σε μεγάλο βαθμό επί τα χείρω τις χειμερινές προβλέψεις της για τον ρυθμό αναπτύξεως στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει σήμερα ρυθμό αναπτύξεως 0,5% για το 2015 έναντι 2,5% που προέβλεπε τον Ιανουάριο.

Βασική παραδοχή στις προβλέψεις αυτές είναι ότι η συμφωνία με τους εταίρους θα επέλθει το αργότερο έως τον Ιούνιο αποκαθιστώντας την επιχειρηματική εμπιστοσύνη καθώς και τη ρευστότητα στον δημόσιο τομέα και το τραπεζικό σύστημα.

Κύριος παράγοντας που προσδιορίζει τη μεγάλη υποχώρηση των προβλέψεων για το ΑΕΠ το 2015 είναι οι επενδύσεις, οι οποίες εκτιμάται τώρα θα μειωθούν κατά 3,1% το 2015 (δηλαδή θα αφαιρέσουν από το ΑΕΠ 0,4 ποσοστιαίες μονάδες), έναντι αύξησης 8,4% που προβλεπόταν τον Ιανουάριο. Από την άλλη πλευρά, η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να συνεχίσει να κινείται σε θετικό έδαφος, αλλά πολύ χαμηλότερα από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί.

Η μέτρια αύξηση της ιδιωτικής καταναλώσεως κατά 0,6% το 2015 στηρίζεται κυρίως στην πτώση του γενικού επιπέδου τιμών και ειδικά των χαμηλότερων τιμών των καυσίμων και όχι σε ουσιαστική ισχυροποίηση της θέσεων των νοικοκυριών με κάποια σημαντική αύξηση των θέσεων απασχολήσεως.

Η επιβράδυνση της πορείας ανακάμψεως της χώρας κατά το 2015 έχει προκαλέσει οπισθοδρόμηση και στην δημοσιονομική προσαρμογή των τελευταίων ετών. Η αδυναμία συλλογής εσόδων κατά το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους είχε ως αποτέλεσμα την διαμόρφωση χαμηλότερου πρωτογενούς πλεονάσματος της γενικής κυβερνήσεως το 2014 σε σχέση με τον τεθέντα στόχο.

Για το 2015, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ. Ωστόσο, σε αυτό το ποσό περιλαμβάνονται τα έσοδα της Ελλάδος από την επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών του Ευρωσυστήματος, λόγω της διακρατήσεως ελληνικών κρατικών ομολόγων που είχαν αγοραστεί από την ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος SMP. Αν λοιπόν δεν ληφθεί υπόψη το ποσό αυτό – σύμφωνα με τον ορισμό του πρωτογενούς ισοζυγίου κατά το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής – προκύπτει πολύ μικρότερο πρωτογενές αποτέλεσμα το 2015, έναντι 3% του ΑΕΠ που ήταν ο στόχος του Προϋπολογισμού 2015.

Keywords
Τυχαία Θέματα