Bitcoin: Στο φως ο δημιουργός του
Σε συνέντευξη στο BBC που μεταδόθηκε σήμερα, ο αυστραλός επιχειρηματίας Κρεγκ Ράιτ επιβεβαίωσε ότι είναι ο δημιουργός του εικονικού νομίσματος Bitcoin, δίνοντας τέλος σε ένα μακρόχρονο μυστήριο για την ταυτότητα του δημιουργού του νομίσματος.
Ο Ράιτ, μάλιστα έδωσε και αποδείξεις για να πείσει ότι είναι ο δημιουργός του Bitcoin. Στην συνάντηση με το BBC,
Υποστηρίζει πως δεν ενδιαφέρεται να γίνει «σταυροφόρος» του bitcoin, και δηλώνει απογοητευμένος που αναγκάστηκε να αποκαλύψει την ταυτότητά του. «Θα προτιμούσα να μην το έκανα. Θέλω να δουλέψω, θέλω να συνεχίσω να κάνω αυτό που θέλω να κάνω. Δε θέλω λεφτά. Δε θέλω φήμη. Δε θέλω να με λατρεύουν. Θέλω απλά να με αφήσουν ήσυχο», ξεκαθαρίζει.
Σύμφωνα με το BBC, ο Ράιτ εκτιμάται ότι έχει συγκεντρώσει περίπου ένα εκατομμύριο bitcoins, που σήμερα αξίζουν περίπου 393 εκατομμύρια ευρώ.
Αντίθετα από συμβατικά νομίσματα όπως το ευρώ ή το δολάριο, το bitcoin δεν εκδίδεται από καμία κεντρική τράπεζα, αλλά δημιουργείται από χιλιάδες υπολογιστές στον κόσμο (μια διαδικασία που αποκαλείται “minage”).
Το bitcoin που χρησιμοποιείται ήδη από χιλιάδες διαδικτυακές ιστοσελίδες ακόμη και από ορισμένα «πραγματικά» καταστήματα, μπορεί να ανταλλαγεί με υπηρεσίες (για την πληρωμή μιας διαδρομής με ταξί, για παράδειγμα), με εμπορεύματα αλλά και με άλλα νομίσματα από τη στιγμή που το άλλο μέρος της συναλλαγής αποδέχεται τον εντολέα.
Εργαλείο, σύμφωνα με τους επικριτές του, κάθε παράνομης συναλλαγής λόγω της ανωνυμίας των πληρωμών, το bitcoin είναι, εξάλλου, στην παρούσα μορφή του, ευεπίφορο στην κλοπή ή σε κάθε άλλη επιχείρηση απάτης και πολλές χώρες σκέπτονται να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο για τη χρήση του.
BANKWARS 7/11/2013
ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΕΙΚΟΝΙΚΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ
Το bitcoin επινοήθηκε το 2009 από έναν ειδικό στην πληροφορική ο οποίος κρύβεται πίσω από το ψευδώνυμο Σατόσι Νακαμότο και επιθυμούσε να δημιουργήσει ένα νόμισμα που να μην εξαρτάται από καμιά κεντρική τράπεζα ή χρηματοπιστωτικό θεσμό. Ένα είδος ηλεκτρονικού νομίσματος δημιουργημένου από κομμάτια πολύπλοκων κωδίκων πληροφορικής που δημιουργούνται αυτόματα από υπολογιστή, μια διαδικασία που αποκαλείται “εκτύπωση” και μπορεί θεωρητικά να αναπαραχθεί από οποιονδήποτε έχει στην κατοχή του έναν υπολογιστή.
Το λογισμικό είναι προγραμματισμένο ώστε να παρουσιάζει εκθετική δυσκολία στην “εκτύπωση” νέων bitcoins, ο συνολικός αριθμός των οποίων σε κυκλοφορία είναι περιορισμένος στα 21 εκατομμύρια.
Μόλις δημιουργηθούν, τα bitcoins αποθηκεύονται στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή του ιδιοκτήτη τους, σ’ ένα εικονικό πορτοφόλι, και μπορούν να ανταλλάσσονται με τρίτους. Τέτοιες συναλλαγές γίνονται χωρίς να χρειάζεται να περάσει κανείς από την τράπεζα και παραμένουν ανώνυμες.
Όμως είναι και επικίνδυνες: τον Ιούνιο του 2011, χάκερ επιτέθηκαν σε εικονικά πορτοφόλια τα οποία άδειασαν εν αγνοία των ιδιοκτητών τους.
Τα bitcoins δημιούργησαν μια θέση στο “βαθύ διαδίκτυο”, ένα μυστικό και σκοτεινό τμήμα του Ίντερνετ στο οποίο κινούνται μόνον οι μυημένοι και όπου οι λαθρέμποροι ναρκωτικών συγχρωτίζονται με παρόχους απαγορευμένων υπηρεσιών.
Όμως οι μανιώδεις λάτρεις της πληροφορικής έχουν κι αυτοί υιοθετήσει το bitcoin, καθώς πολλοί έμποροι άρχισαν να το χρησιμοποιούν μέσα στους τελευταίους μήνες. Μικροέμποροι ανταλλάσσουν προϊόντα με bitcoins και σημαντικές συναλλαγές οδήγησαν το εικονικό νόμισμα κάτω από τα φώτα των προβολέων.
Ένας αμερικανός πολίτης δήλωσε πως πούλησε την Porsche του για 300 bitcoins και ένας Καναδός διαθέτει προς πώληση το σπίτι του ζητώντας ως αντίτιμο bitcoins.
Ο Ρόμπερτ Ουόκερ, ένας λονδρέζος δημιουργός στον ψηφιακό τομέα, δηλώνει πως αγόρασε σχεδόν 200 bitcoins σε έξι μήνες από το τέλος του 2011. Λέει πως γοητεύθηκε από την ιδέα ότι το Ίντερνετ θα εκτυπώσει το δικό του νόμισμα, καθώς και με την προοπτική να μπορεί να επενδύει εκτός του πλαισίου που θέτει οποιαδήποτε συγκεντρωτική αρχή.
Η αγορά του, του κόστισε περίπου 900 δολάρια, αλλά με τη σημερινή ισοτιμία θα του απέφερε σχεδόν 27.000 δολάρια. Όμως παρά την άνοδο της ισοτιμίας, δεν θέλει να εξαργυρώσει το εικονικό κέρδος του, τουλάχιστον προς το παρόν.
“Δεν είναι –προς το παρόν– ένα ποσό που θα άλλαζε τη ζωή μου, αλλά θα μπορούσε να γίνει, αν τα κρατήσω πέντε χρόνια”, λέει ο Ουόκερ.
Γαι τον Γιανίκ Νο, η αξία του εικονικού νομίσματος έχει φτάσει σε επίπεδα που δεν μπορούν να υποστηριχθούν. Στα χαρτιά, η αξία των bitcoins που βρίσκονται σε κυκλοφορία ανέρχεται σε 1 δισεκατομμύριο δολάρια.
ΠΩΣ ΤΟ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ
Το Bitcoin αποτελεί μια «συμφωνία» μεταξύ των χρηστών του, να χρησιμοποιήσουν 21 εκατομμύρια ειδικά νομίσματα (bitcoins) ως χρήματα στις συναλλαγές τους. Τα ειδικά αυτά νομίσματα έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:
Έχουν συγκεκριμένο αριθμό (21 εκατομ.) που δεν θα αυξηθείΕίναι αδύνατον να παραχαραχτούν / πλαστογραφηθούνΜπορούν να υποδιαιρεθούν σε πολύ μικρότερα νομίσματαΜπορούν να μεταφερθούν άμεσα σε μεγάλες αποστάσεις μέσω δικτύων όπως το INTERNET απευθείας από χρήστη σε χρήστη.Όλα τα παραπάνω λειτουργούν κάνοντας χρήση κρυπτογράφησης και μάλιστα πολύ υψηλότερης σε σχέση με αυτή που χρησιμοποιούν οι τράπεζες. Επειδή αυτά τα ειδικά νομίσματα -bitcoins- αποκτάνε αξία από τη θέληση των ανθρώπων να τα χρησιμοποιήσουν, δεν είναι απαραίτητο να υποστηρίζονται από κάποιον για να γίνουν επιτυχημένα.
Το βασικό πρόβλημα που λύνει με πολύ ωραίο τρόπο το συναλλακτικό αυτό δίκτυο που ονομάζεται Bitcoin, είναι ότι πετυχαίνει όλα τα παραπάνω, χωρίς να χρειάζεται να «εμπιστευτεί» κανείς κανέναν. Κανείς δε μπορεί να «τυπώσει» περισσότερα χρήματα, κανείς δε μπορεί να χρησιμοποιήσει παραπάνω από μια φορά τα νομίσματά του και κανείς δε μπορεί να χρησιμοποιήσει τα νομίσματα άλλων. Συνεπώς, ο μόνος τρόπος για να αποτύχει το σύστημα αυτό είναι απλά να σταματήσουν όλοι να το χρησιμοποιούν.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Όλα όσα θα πληρώσουν μισθωτοί και συνταξιούχοι – Αναλυτικά οι τελικοί φόροι
- «Πρόβατα επί σφαγή» στο Eurogroup της 9ης Μαΐου
- Τέλος στο μυστήριο! Αυτός είναι ο δημιουργός του Βitcoin
- Μήπως είναι πρόσχημα η αξιολόγηση;
- Τραγωδία στην Κοζάνη: Σκυλιά τραυμάτισαν θανάσιμα 5χρονο!
- Οι μυστικές δεσμεύσεις που περιλαμβάνει η λίστα Χουλιαράκη
- Coeure: Η Ελλάδα θα λάβει ελάφρυνση του χρέους της
- Κερέ: Θα υπάρξει ανακούφιση χρέους για Ελλάδα
- «Αγριεύει» ο καιρός
- Κερέ: «Θα υπάρξει ανακούφιση χρέους για την Ελλάδα»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- Τελευταία Νέα BankWars
- Bitcoin: Στο φως ο δημιουργός του
- ΑΓΟΡΕΣ ΑΣΙΑ: Μεγάλη πτώση στο χρηματιστήριο του Τόκυο – Αιτία το ισχυρό γεν
- ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ: Ο Μαδούρο άλλαξε και την ώρα! – Πληθωρισμός 200% και αύξηση μισθού 30%
- Γερμανός ΥΠΕΞ: Αποδίδει η συμφωνία μεταξύ Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό
- Αμερικανικές εκλογές: Αισιόδοξος για το προεδρικό χρίσμα ο Τραμπ
- ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ – ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΤΟ “ΤΑΜΕΙΟ” ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΣΤΟ Α’ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ 2016
- Πασχαλιάτικες τραγωδίες: Πνίγηκε στο τραπέζι, ροντβάιλερ σκότωσαν παιδάκι, εξαφάνιση κοριτσιού
- Δεν ζητούν εκλογές ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ αλλά δεν τους αρέσει και η κυβέρνηση – “Ανίκανοι”,λέει η Γεννηματά
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Όλα όσα θα πληρώσουν μισθωτοί και συνταξιούχοι – Αναλυτικά οι τελικοί φόροι
- Βενεζουέλα: Περικοπές ακόμα και στον... ύπνο από τον Μαδούρο
- Μειωμένες οι προσφυγικές ροές στο βόρειο Αιγαίο
- Σε ύφεση η δασική πυρκαγιά στη Σκάλα Ωρωπού
- Απελευθερώνεται – προσωρινά – η μετακίνηση Τούρκων πολιτών στην ΕΕ
- Τραγωδία στην Κοζάνη: Σκυλιά τραυμάτισαν θανάσιμα 5χρονο!