Brookings: Η Ελλάδα είναι παγιδευμένη στο… Hotel California

Μετά από οκτώ επώδυνα χρόνια η Ελλάδα αφήνει- τεχνικά τουλάχιστον- πίσω της την εποχή των προγραμμάτων διάσωσης, που υπαγόρευσαν οι πιστωτές. Ωστόσο παρά την αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης και ορισμένων αξιωματούχων της Ευρωζώνης, πολλοί πιστεύουν ότι η χώρα είναι σαν το «Hotel California» των Eagles, «checked out but it can never leave» (βγήκε, αλλά δεν μπορεί ποτέ να φύγει).

Ξένα μέσα, από το CNBC και το Reuters

έως το Politico και το CNN Money, στην κάλυψη των τελευταίων ειδήσεων για την Ελλάδα δίνουν έμφαση στις αδυναμίες της οικονομίας. Αυτές περιλαμβάνουν τη μη αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, την παρα- οικονομία, τη διαφθορά και τη φοροαποφυγή, τις καθυστερήσεις στην απονομή Δικαιοσύνης και πολυάριθμα γραφειοκρατικά εμπόδια στις εξαγωγές και τις επενδύσεις.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως της Ελλάδας είναι η υπερφορολόγηση. «Πρόκειται για ένα φαινόμενο με καταστροφικές συνέπειες για το μέλλον της Ελλάδας» αναφέρει το άρθρο και επικαλείται τα στοιχεία, που αποκαλύπτουν ότι το σύνολο φόρων και ασφαλιστικών εισφορών στη χώρα είναι υψηλότερο του μέσου όρου του ΟΟΣΑ, γεγονός που επιτείνει τα δεινά της κρίσης.

Το άρθρο του Brookings κάνει λόγο για φαύλο κύκλο, στον οποίο έχει παγιδευθεί η ελληνική οικονομία. «Ακόμη και οι χαμηλόμισθοι πληρώνουν το τίμημα καθώς το υφιστάμενο πλαίσιο για τις ασφαλιστικές εισφορές καθιστά εξαιρετικά δαπανηρές τις προσλήψεις για μία εταιρεία ή έναν εργοδότη, που επομένως αποφεύγουν να προσλάβουν νέο προσωπικό».

Keywords
Τυχαία Θέματα