Capital Economics: Ανάπτυξη +1,5% για το ελληνικό ΑΕΠ το 2019 – Eπιβράδυνση στο +0,5% το 2020

Με ρυθμό 1,5% αναμένεται να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία το 2019, πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, με τους αναλυτές της Capital Economics ωστόσο να προβλέπουν σημαντική επιβράδυνση τη διετία 2020 – 2021.

Αιτία για την επιβράδυνση της ανάπτυξης θα αποτελέσει η συρρίκνωση των επενδύσεων και η αδύναμη ανάπτυξη στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.

Σημειώνεται ότι η Κομισιόν προβλέπει ανάπτυξη 2,2% για την ελληνική οικονομία το 2019 και 2,3% το 2020.

Στην ανάλυσή της για το ευρωπαϊκό οικονομικό outlook

η Capital Economics υπογραμμίζει το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε το 2018 με ρυθμό ταχύτερο έναντι της Ευρωζώνης.
Παρά το γεγονός ότι αναμένεται να επιβραδυνθεί, θα παραμείνει πάνω από τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ.


Όπως σημειώνεται, οι έρευνες για την επιχειρηματική δραστηριότητα καταγράφουν σταδιακή αύξηση στις αρχές του 2019.

Οι δαπάνες των νοικοκυριών αναμένεται να διατηρηθούν σε σχετικά καλά επίπεδα φέτος, καθώς η ανάπτυξη του πραγματικού εισοδήματος θα δεχθεί ώθηση μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% τον Φεβρουάριο και την πτώση του πληθωρισμού.

Παράλληλα, η δημοσιονομική χαλάρωση την οποία σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση και οι πιθανές παροχές ενόψει των φετινών εκλογών, αναμένεται να δώσουν περαιτέρω ώθηση στις δαπάνες, σύμφωνα με την Capital Economics.

Ωστόσο, μέρος της καταναλωτικής ισχύος θα επισκιαστεί από τις αδύναμες εξαγωγές, καθώς η ζήτηση στην Ευρώπη παραμένει χαμηλή και από την υποχώρηση των επενδύσεων.
Την ίδια ώρα, το υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στις ελληνικές τράπεζες καταδεικνύει ότι ο δανεισμός θα παραμείνει περιορισμένος.

Το 2020 και το 2021 η ανάπτυξη αναμένεται πολύ πιο αδύναμη καθώς οι καταλύτες και οι “ούριοι άνεμοι” του 2019 δεν θα υπάρχουν. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Capital Economics από το 1,5% φέτος θα κινηθεί στο 0,5% το 2020 και στο 0,7% το 2021. Ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί ενώ δεν θα υπάρξει νέα αύξηση των μισθών, τουλάχιστον όχι τόσο υψηλή όσο η φετινή.

Σε ό,τι αφορά το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, και αυτό αναμένεται να επιδεινωθεί. Όπως εκτιμά, οι αποδόσεις στα ελληνικά 10ετή ομόλογα θα κινηθούν το 2020 στο 3,75% και το 2021 στο 4%.

Είναι γεγονός ότι εάν η Νέα Δημοκρατία κερδίσει στις εθνικές εκλογές, όπως καταδεικνύουν τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, η δημοσιονομική πολιτική ενδεχομένως να χαλαρώσει περισσότερο από ότι αναμένει η Capital Economics. Ωστόσο είναι απίθανο να είναι τόσο επεκτακτική όσο γέτος και αναμένεται να περιοριστεί από τις επικείμενες λήξεις αποπληρωμής ομολόγων.

Keywords
Τυχαία Θέματα