Capital Economics: Η Ελλάδα θα δανείζεται σύντομα φθηνότερα από την Ιταλία – Νέο ιστορικό χαμηλό για το 10ετές

Το πολύ στις αρχές του 2020 το κόστος δανεισμού της Ελλάδας θα υποχωρήσει κάτω από της Ιταλίας, σημειώνει σε σημερινή της έκθεση η Capital Economics, σχολιάζοντας τη μεγάλη μείωση του spread μεταξύ των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων των δύο χωρών.

Στις συναλλαγές της Τετάρτης η απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό στο 1,18% όταν του αντίστοιχου ιταλικού έφτασε έως το 1,10%, περιορίζοντας το spread στις 8 μονάδες βάσης.

Συγκρίνοντας την ανάπτυξη στις δύο χώρες, τη δυναμική του δημοσίου

χρέους τους και τον πολιτικό κίνδυνο, η Capital Economics εκτιμά ότι είναι θέμα χρόνου να υποχωρήσει το spread σε αρνητικό έδαφος που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα δανείζεται φθηνότερα από την Ιταλία.

Το βασικό σενάριο του οίκου προβλέπει ότι το spread μεταξύ των δύο χωρών θα μηδενιστεί έως το τέλος του 2019 και θα γίνει αρνητικό το 2020. «Μην εκπλαγείτε αν αυτό συμβεί νωρίτερα», προειδοποιεί η Capital Economics.

Η ανάλυση του οίκου:

Τον περασμένο Μάιο, όταν το spread των 10ετών ομολόγων Ελλάδας και Ιταλίας βρισκόταν στις 40 μονάδες βάσης, υποστηρίζαμε ότι σύντομα η Ιταλία θα θεωρείται χώρα υψηλότερου ρίσκου από την Ελλάδα για τρεις λόγους.

Πρώτον, πιστεύαμε ότι οι αναπτυξιακές προοπτικές ωφελούν τα ελληνικά ομόλογα. Δεύτερον, υποστηρίζαμε ότι το χρέος της Ιταλίας είναι λιγότερο βιώσιμο από της Ελλάδας και τρίτον, εκτιμούσαμε ότι ο πολιτικός κίνδυνος είναι υψηλότερος στην Ιταλία.

Από τότε οι εκτιμήσεις μας σε γενικές γραμμές αποδείχθηκαν σωστές. Η ανάπτυξη του ΑΕΠ είναι ισχυρότερη στην Ελλάδα πιστεύουμε ότι η διαφορά τους θα μεγαλώσει. Το χρέος της Ελλάδας ως ποσοστό του ΑΕΠ βρίσκεται σε πτωτική τροχιά, αντίθετα με της Ιταλίας. Μάλιστα, τη Δευτέρα ο ESM ενέκρινε τη μερική πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, γεγονός που μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης.

Και ενώ η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας έχει κάνει λιγότερο πιθανή μια νέα κόντρα με την Κομισιόν, ο κίνδυνος νέας κρίσης παραμένει υψηλός. Οι κυβερνήσεις στην Ιταλία σπάνια διαρκούν πάνω από ένα έτος ενώ η νίκη του Σαλβίνι στην Ούμπρια μας υπενθυμίζει ότι παρά το γεγονός ότι αποχώρησε από την κυβέρνηση το κόμμα του παραμένει το πιο δημοφιλές.

Κατά συνέπεια, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το spread των ομολόγων των δύο χωρών περιορίστηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από την παγκόσμια κρίση του 2008.

Η Ελλάδα θεωρείται χώρα υψηλότερου κινδύνου από τους οίκους αξιολόγησης και τα ομόλογά της δεν είναι επιλέξιμα για το QE ΙΙ που ξεκινά αυτή την εβδομάδα. Παρ’ όλα αυτά, η αξιολόγηση της Ελλάδας είναι περίπου 5 βαθμίδες υψηλότερη από τα μέσα του 2015 όταν υπέγραψε το τρίτο μνημόνιο και οι οίκοι έχουν στείλει μήνυμα νέων αναβαθμίσεων αν η νέα κυβέρνηση εφαρμόσει επιτυχώς τις μεταρρυθμίσεις.

Στον αντίποδα, έχει υποβαθμίσει κατά μέσο όρο κατά μία βαθμίδα από τότε και δύο οίκοι δίνουν αρνητικό outlook.

Τέλος, τα ελληνικά ομόλογα συνεχίζουν να ωφελούνται εμμέσως από το QE λόγω της αναπροσαρμογής των χαρτοφυλακίων και με δεδομένο ότι το ποσοστό των ελληνικών κρατικών ομολόγων που βρίσκονται σε χέρια ιδιωτών επενδυτών είναι πολύ μικρότερο από των ιταλικών, το κυνήγι των αποδόσεων θα ωφελήσει πολύ περισσότερο τους ελληνικούς τίτλους.

Keywords
Τυχαία Θέματα