Creta Farms: Η τελική ευθεία της διάσωσης και οι «μπαλωθιές» των εξωδίκων

Το τέλος του Φεβρουαρίου σηματοδοτεί την ολοκλήρωση μια μακράς διαδικασίας εξελίξεων για τη διάσωση της Creta Farms. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, μέσα στις επόμενες μέρες και σίγουρα μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου, οπότε εκπνέει η σχετική προθεσμία για την προστασία που έχει εξασφαλίσει η εταιρεία από τους πιστωτές της θα κατατεθεί  στο δικαστήριο η συμφωνία εξυγίανσης της Creta Farms.

Σημειώνεται ότι η κατάθεση του αιτήματος επικύρωσης του σχεδίου θα δώσει την δυνατότητα για ανανέωση για τουλάχιστον τέσσερις

μήνες του καθεστώτος προστασίας της αλλαντοβιομηχανίας από τους πιστωτές της, ενώ ταυτόχρονα θα ανοίξει τη διαδικασία για το δεύτερο μέρος της ενδιάμεσης χρηματοδότησης, ύψους 4 εκατ. ευρώ, το οποίο θα διαθέσουν ισόποσα τράπεζες και επενδυτής (από 2 εκατ. ευρώ η κάθε πλευρά) με βάση τα όσα αναφέρονται στο σχέδιο εξυγίανσης που έχει δημοσιοποιηθεί.

Σημειώνεται ότι ήδη οι τράπεζες δηλώνουν ότι έχουν χορηγήσει το πρώτο μέρος της ενδιάμεσης χρηματοδότησης, αντίστοιχου ύψους 4 εκατ. ευρώ ενώ από την πλευρά του επενδυτή έχουν κατατεθεί 15 εκ ως μετοχικό κεφάλαιο στη νέα εταιρία όπου θα περάσει η Creta Farms. Παράλληλα όπως αναφέρεται έχει στηρίξει την προσπάθεια της αλλαντοβιομηχανίας να βρει πρώτες ύλες σε μια δύσκολη περίοδο με την αγορά χοιρινού να κινείται στα ύψη.

Κινήσεις και αντιπερισπασμοί

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές αλλά και άλλες προσκείμενες στην κρητική αλλαντοβιομηχανία, αλγεινή εντύπωση προκαλεί η εμμονή σε μια νομική διελκυστίνδα με κατάθεση εξωδίκων του Τάκη Δομαζάκη. Το τελευταίο κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και σύμφωνα με πληροφορίες καταγράφει ενστάσεις για μια σειρά από κινήσεις που έχουν γίνει και ποσά που απαιτούνται. Σύμφωνα με πληροφορίες γίνεται

Οι κινήσεις αυτές πάντως, όπως αναφέρουν στελέχη που είναι κοντά στην εταιρία, έχουν προξενήσει δυσφορία στις τράπεζες και σε όλους εμπλεκόμενους στη διάσωση της Creta.

Όπως σημειώνεται,  οι νομικές κινήσεις και  οι όποιες θετικές αναφορές στην πρόταση που υπεβλήθη την 20η Ιανουαρίου από το fund Blantyre, δημιουργούν εντυπώσεις  όταν η κρητική εταιρία είναι σε μια τελική ευθεία επανεκκίνησης και διατήρησης των εκατοντάδων θέσεων εργασίας μέσα από μια επίπονη προσπάθεια. Όπως αναφέρεται μάλιστα, αφενός, στο εξώδικο καταγράφονται με πρόχειρο τρόπο στοιχεία που έχουν κενά, αν και είναι ήδη ευρέως γνωστά  κι αφετέρου όλα αυτά ερμηνεύονται ως κινήσεις εντυπωσιασμού και αντιπερισπασμού ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με το  fund Blantyre. Κι αυτό την ώρα που όπως αναφέρεται υπάρχουν μεγάλα ερωτήματα για το πώς μια εταιρία τα προηγούμενα χρόνια έφτασε να έχει  εξανεμίσει θηριώδη ποσά, που μόνο την τελευταία τριετία, μόνο από αποζημιώσεις πυρκαγιάς, δανεισμό και δάνειο της EBRD ξεπερνούν τα 35 εκατομμύρια.

Αυτά, όπως αναφέρεται, έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά άστοχων κινήσεων όπως π.χ. το από το «άνοιγμα» στις ΗΠΑ όπου έφυγαν περισσότερα από 25 εκατ. ευρώ για να …πουληθεί μια μικρή ποσότητα προϊόντων.  Αλλά δεν ήταν τα μοναδικά κεφάλαια που χάθηκαν όλα αυτά τα χρόνια και δη μετά την είσοδο της επιχείρησης στο Χρηματιστήριο. Από τη λειτουργία των δύο εστιατορίων “Ντάκος” που κατέβασαν ρολά η εταιρεία φέρεται να ζημιώθηκε 20 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι τις άστοχες επενδυτικές κινήσεις αλλά και τη διαδρομή του χρήματος από την Creta Farms σε εταιρεία ή εταιρείες συμφερόντων των αδελφών Δομαζάκη, ερευνά η Deloitte. Σύμφωνα με άλλες πηγές, η Deloitte φέρεται να έχει ολοκληρώσει τον έλεγχο, τον οποίο θα παραδώσει μόλις εξοφληθούν τα τιμολόγια για την πληρωμή της.

Στο μεταξύ δυναμικά φαίνεται να ανακάμπτει εμπορικά η εταιρία καθώς ήδη ο νέος επενδυτής προσεγγίζει τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, αλλά και σημεία horeca, όπου η κρητική βιομηχανία ήταν πολύ ισχυρή.

Keywords
Τυχαία Θέματα