DBRS: Ανεβάζει τον πήχη για την Ελλάδα – Ανάπτυξη 7,7% φέτος και 4,4% το 2022

Σε αναβάθμιση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας προχώρησε ο καναδέζικος οίκος αξιολόγησης DBRS που είναι ένας από τους τέσσερις μεγάλους που λαμβάνει υπόψη της η ΕΚΤ.

Το βασικό σενάριο

Ειδικότερα, στο βασικό της σενάριο, η DBRS Morningstar, αναμένει πλέον αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 7,7% το 2021, προχωρώντας σε αναβάθμιση των εκτιμήσεων

κατά 2,6 ποσοστιαίες μονάδες, για το 2022, προβλέπει ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στο 4,4% (0,6 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις του Σεπτεμβρίου), ενώ το 2023, εκτιμά ότι η ανάπτυξη στην χώρα θα κυμανθεί στο 3,1%.

Ο οίκος προβλέπει επίσης πως η ανεργία θα αποκλιμακωθεί στο 15,8% φέτος, στο 14,6% το 2022 και στο 13,5% το 2023. Η πανδημία συμπεριλαμβανομένης της εμφάνισης της μετάλλαξης Όμικρον και της αύξησης των κρουσμάτων, που οδηγούν σε αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων, παραμένουν ο βασικός κίνδυνος για το 2022.

Οι επιπτώσεις της Ομικρον

Προς το παρόν, η DBRS θεωρεί τους κινδύνους του κορωνοϊού διαχειρίσιμους και αυστηρά εντοπισμένους.

Όπως λέει, είναι μάλλον απίθανο να εκτροχιάσουν την οικονομική ανάκαμψη, καθώς οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις προσαρμόζονται και μαθαίνουν να ζουν με τους υγειονομικούς κινδύνους.

Πολλές ελπίδες γεννούν και τα εμβόλια, ενώ τα αντιιικά χάπια και η βελτιωμένη θεραπευτική ικανότητα είναι πιθανό να συγκρατήσουν τα ποσοστά θνησιμότητας.
Ζήτημα είναι πάντα ο Τουρισμός και η Εστίαση.

Ακόμα κι αν δεν επιβληθούν νέοι περιορισμοί κινητικότητας, τα επίπεδα δραστηριότητας στη βιομηχανία παραμένουν πολύ κάτω από το κανονικό.

Αγορά εργασίας

Καθώς οι συνθήκες στην αγορά εργασίας σφίγγουν, οι πληθωριστικές πιέσεις θα μπορούσαν να ενταθούν, με επιπτώσεις στα επιτόκια.

Τα ποσοστά ανεργίας προβλέπεται ότι θα συνεχίσουν να μειώνονται, όμως η απασχόληση δεν έχει ανακάμψει πλήρως, φανερώνοντας, σε κάποιο βαθμό, χαλάρωση.
Από την άλλη, ο αυξανόμενος πληθωρισμός οφείλεται κυρίως στη ζήτηση και στις δυσκολίες που υπάρχουν στις αλυσίδες εφοδιασμού, επηρεάζοντας συγκεκριμένους τύπους αγαθών και υπηρεσιών.

Ωστόσο, υπό το πρίσμα της μείωσης της ανεργίας και των ισχυρών ισολογισμών των νοικοκυριών, μπορεί να αποδειχθεί επίμονος.

Για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων, αναμένονται ο τερματισμός της ποσοτικής χαλάρωσης και η αύξηση των επιτοκίων εκ μέρους της ΕΚΤ.

Την ίδια στιγμή, οι νέες παραλλαγές του ιού, συμπεριλαμβανομένης της Omicron, παραμένουν ο κύριος κίνδυνος για τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδος βραχυπρόθεσμα.
Θα μπορούσαν επίσης να αποδυναμώσουν τη ζήτηση και να αναστείλουν την αύξηση των επιτοκίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα