DBRS: Χαμηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ οι επενδύσεις στην Ελλάδα – Τα βασικά εμπόδια και ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης
Η Ελλάδα έχει κάνει καλή πρόοδο τα τελευταία χρόνια, βελτιώνοντας την ανθεκτικότητα της οικονομίας της στα εξωτερικά σοκ, μέσω της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, ενώ οι μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξής της βελτιώνονται με την αύξηση των επενδύσεων και τις ισχυρές εξαγωγές, διαπιστώνει η Morningstar DBRS. Παρόλα αυτά, ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι το επενδυτικό κενό της Ελλάδας
Ειδικότερα, από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα του 26% του ΑΕΠ το 2007 (όταν ο μέσος όρος της Ευρωζώνης ήταν στο 23,4%), οι συνολικές επενδύσεις έπεσαν στο 11% το 2016, πριν να αυξηθούν στο 13,7% το 2022, παραμένοντας μακριά από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης που διαμορφώνεται στο 22,7%.
Αφότου οι επενδύσεις παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια της κρίσης, άρχισαν να αυξάνονται με αργούς ρυθμούς το 2020.
Το μεγαλύτερο χάσμα εντοπίζεται στις επιχειρηματικές επενδύσεις, οι οποίες διαμορφώνονταν το 2022 στο 7,4% του ΑΕΠ, έναντι 13,4% που ήταν στην Ευρωζώνη. Οι επενδύσεις των νοικοκυριών έχουν επίσης μειωθεί σημαντικά, από το 10,6% του ΑΕΠ (έναντι 7% στην Ευρωζώνη) το 2008 στο 2,7% το 2022 (έναντι 6,3% στην Ευρωζώνη).
Όμως, τα τελευταία χρόνια, οι κρατικές επενδύσεις έχουν μείνει σχετικά σταθερές, στο 3,5% του ΑΕΠ, δηλαδή υψηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, στο 3,1% το 2022.
Στους επιμέρους κλάδους, τα ακίνητα δέχθηκαν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις στα χρόνια της κρίσης, αλλά εμφανίζουν σταδιακή ανάκαμψη. Όπως σημειώνει η Morningstar DBRS, οι επενδύσεις στις κατοικίες έφτασαν στο 11,2% του ΑΕΠ ή στο 46,5% των συνολικών επενδύσεων το 2007, αλλά βούλιαξαν στο 0,6% του ΑΕΠ το 2017, πριν να ανακάμψουν στο 1,7% έως το 2023.
Ενώ οι κατοικίες ήταν το βασικό «θύμα» της κρίσης, άλλοι κλάδοι όπως οι κατασκευές και η παραγωγή μετάλλων συρρικνώθηκαν αρχικά αλλά εμφάνισαν σημαντική ανάκαμψη από το 2019 στο 2023, μαρτυρώντας την ευρύτερη ανθεκτικότητα της οικονομίας, σημειώνουν οι αναλυτές.
Οι επενδύσεις στην Ελλάδα υπο-αποδίδουν σε σχέση με τις συγκρίσιμες χώρες (Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία) σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες, με τις μεγαλύτερες διαφορές να εντοπίζονται στο real estate και τη μεταποίηση.
Εμπόδια για τις επενδύσειςΟι δαπάνες για επενδύσεις αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται τα επόμενα χρόνια, με τη βοήθεια του Ταμείου Ανάκαμψης, σημειώνει η Morningstar DBRS, με τον οίκο να προβλέπει ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης της Ελλάδας μέσω της ανάπτυξης οικονομικών υποδομών αλλά και οφέλη στην απασχόληση, μέσω των μεταρρυθμίσεων που σχετίζονται με τις δεξιότητες και την κοινωνική συνοχή.
Το Ταμείο Ανάκαμψης θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελλάδα να κλείσει το επενδυτικό κενό της με την Ευρωζώνη, καθώς οι δαπάνες για τη χώρα είναι μεγαλύτερες, όμως το κατά πόσο θα καλυφθεί η διαφορά αυτή εξαρτάται και από άλλους κλάδους, σημειώνουν οι αναλυτές. Συγκεκριμένα, θα χρειαστούν ξένες επενδύσεις σε παραγωγικούς τομείς της οικονομίας. Απαιτείται, επίσης, η δημιουργία ενός ελκυστικού επενδυτικού κλίματος, κάτι που θα εξαρτηθεί από την αντιμετώπιση των δομικών αδυναμιών της Ελλάδας, όπως είναι η γραφειοκρατία, οι καθυστερήσεις στη δικαιοσύνη, η προώθηση των οικονομιών κλίμακας και η ολοκλήρωση του κτηματολογίου.
Επιπλέον, ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον, σε συνδυασμό με μια ευρεία πολιτική συναίνεση για τις βασικές οικονομικές πολιτικές μπορούν να ενισχύσουν το προφίλ της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού, καταλήγει η Morningstar DBRS.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Κ. Μητσοτάκης: Σε 6 μήνες παραδίδουμε στους Θεσσαλονικείς το πιο σύγχρονο Μετρό
- Η ένταση Ισπανίας - Αργεντινής κλιμακώνεται και μετατρέπεται σε διπλωματική κρίση
- Στο Κέντρο Φορολογίας Κεφαλαίου (ΚΕΦΟΚ) οι αρμοδιότητες όλων των ΔΟΥ Αττικής
- Η διαδικασία λήξης ασφάλισης Μη Μισθωτών
- Ποιος ήταν ο Εμπραχίμ Ραΐσι
- Βερόνα: Ελληνικός ελαιώνας σάρωσε τα βραβεία σε παγκόσμιο διαγωνισμό ελαιολάδου
- ΔΥΠΑ: Σε ποιες περιοχές της χώρας καταγράφηκαν οι περισσότεροι άνεργοι τον Απρίλιο
- Noval Property: Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 43,5 εκατ. ευρώ με δημόσια προσφορά
- Ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια: Ηγέτιδα στις διεθνείς αγορές – Εξάγει το 82% της παραγωγής
- Γη-Άρης σε λίγες εβδομάδες με νέο επαναστατικό σύστημα προώθησης διαστημοπλοίων (βίντεο)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- Ιράν: Ανασύρθηκε η σορός του προέδρου Ραϊσί – Φόβοι για περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας
- Μεικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
- DBRS: Χαμηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ οι επενδύσεις στην Ελλάδα – Τα βασικά εμπόδια και ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης
- Άνοδος σημειώθηκε στα ασιατικά χρηματιστήρια
- Noval Property: ΑΜΚ έως 43,47 εκατ. με δημόσια προσφορά
- Τελευταία Νέα BankWars
- DBRS: Χαμηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ οι επενδύσεις στην Ελλάδα – Τα βασικά εμπόδια και ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης
- Μεικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
- Ιράν: Ανασύρθηκε η σορός του προέδρου Ραϊσί – Φόβοι για περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας
- Noval Property: ΑΜΚ έως 43,47 εκατ. με δημόσια προσφορά
- Άνοδος σημειώθηκε στα ασιατικά χρηματιστήρια
- ΔΥΠΑ: 871.000 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Απρίλιο
- Eπιστολή Μητσοτάκη στην Φον ντερ Λάιεν: Προτείνει τέσσερα μέτρα για τις πολυεθνικές – Ποια είναι τα βασικά σημεία
- Trade Estates: Αύξηση 35,4% στα καθαρά κέρδη και 61% στα προσαρμοσμένα EBITDA
- Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Δευτέρας 20 Μαΐου 2024
- Στους δρόμους της Θεσσαλονίκης τα πρώτα ηλεκτρικά λεωφορεία
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- DBRS: Μένουν πίσω οι επενδύσεις στην Ελλάδα - Τα βασικά εμπόδια και ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης
- Φαρμακευτικές Επιχειρήσεις: Λιγότερο από 100 εκατ. απορροφά η Ελλάδα για κλινικές μελέτες από τα 44 δισ. που επενδύονται στην ΕΕ
- Κίνα: Πτώση των μετοχών real estate καθώς τα κυβερνητικά μέτρα απογοήτευσαν
- Βαμβάκι: Προβλέψεις για περισσότερη παραγωγή στην Ισπανία
- Πάνω από 5.660 πολίτες έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα JOBmatch της ΔΥΠΑ
- 77ο Φεστιβάλ Καννών – Ρίτσαρντ Γκιρ: «Είναι περίεργο να μεγαλώνεις μπροστά στο φακό»
- To 2ο Elia Lesvos Confest «Ελαιόλαδο και Υγεία» μετρά αντίστροφα
- «Ποτό του καλοκαιριού», κατά TikTok τα πορτοκαλί κρασιά
- Noval Property: Προχωρά σε ΑΜΚ έως 43,47 εκατ. με δημόσια προσφορά
- Morningstar DBRS: Τα εμπόδια για τις επενδύσεις στην Ελλάδα – Ποιοι κλάδοι μένουν πίσω