DBRS: Η ελληνική αγορά ακινήτων δεν θα μείνει απρόσβλητη από τον κορωνοϊό – Αβέβαιο το β’ εξάμηνο

Η αυξανόμενη ζήτηση ξένων επενδυτών και οι βελτιωμένες εγχώριες οικονομικές συνθήκες αποτέλεσαν τους κύριους μοχλούς της βελτίωσης στην αγορά ακινήτων κατοικιών, επισημαίνει στη σημερινή της ανάλυση η DBRS.

Η ελληνική αγορά ακινήτων διατήρησε τη δυναμική ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο του 2020 παρά το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19, αναφέρει η DBRS σε σχόλιο της για την πορεία του κλάδου.

Η ελληνική αγορά ακινήτων δεν αναμένεται να μείνει αλώβητη από την κρίση που προκαλεί η πανδημία, όπως επισημαίνει η DBRS , επισημαίνοντας πως οι προοπτικές του β’

εξαμήνου του έτους είναι εξαιρετικά αβέβαιες. Αν και η κυβέρνηση έχει λάβει σημαντικά μέτρα στήριξης της οικονομίας και των εισοδημάτων, ωστόσο η πιθανότητα ενός νέου κύματος της πανδημίας στη χώρα σε συνδυασμό με την υψηλή εξάρτηση από την εξωτερική ζήτηση που έχει το ελληνικό real estate, αυξάνουν την πιθανότητα ενός σοκ στον κλάδο.

Όπως σημειώνει, μετά από μια μακρά περίοδο κάμψης της τάξης του 54% από το 2009 έως το 2017, οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν κατά 9% το 2018-19 και κατά 6,9% από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2020.

Η αυξανόμενη ζήτηση από ξένους επενδυτές και το βελτιωμένο εγχώριο οικονομικό κλίμα αποτέλεσαν τους κύριους μοχλούς της αναβίωσης στην αγορά ακινήτων.

Ωστόσο, το άνευ προηγουμένου οικονομικό σοκ που προκλήθηκε από την πανδημία πιθανότατα θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στην κατασκευαστική δραστηριότητα και στις συναλλαγές ακινήτων το δεύτερο τρίμηνο του 2020 και αυξάνει την αβεβαιότητα σχετικά με την εξέλιξη της αγοράς και τις τιμές το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Δεδομένης της μεγάλης εξάρτησης από τους ξένους, οι προοπτικές της ελληνικής αγοράς κατοικιών φέτος θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη της πανδημίας και τον ρυθμό ανάκαμψης των ξένων αγορών, την όρεξη των επενδυτών για ταξίδια και σε κάποιο βαθμό την εμπιστοσύνη τους στο χειρισμό της κρίσης από την Ελλάδα.

Κατά την άποψη της DBRS, οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής αγοράς κατοικιών θα εξαρτηθούν από την ικανότητα της Ελλάδας να ανακάμψει από την πανδημία χωρίς να υποστεί μόνιμη ζημιά στην αγορά εργασίας και την ικανότητά της να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών βελτιώνοντας τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας και συνεχίζοντας με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

«Η πρόσφατη προσπάθεια βελτίωσης της δημόσιας διοίκησης μέσω της ψηφιοποίησης ενός σημαντικού αριθμού διαδικασιών θεωρείται θετική και εάν συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, θα είναι ένα σημαντικό βήμα για τη μείωση της γραφειοκρατίας και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα », δήλωσε η Σπυριδούλα Τζίμα, β’ αντιπρόεδρος της DBRS.

Με βάση ένα σταθερό μακροοικονομικό και πολιτικό περιβάλλον, και σε συνδυασμό με το πρόγραμμα αγοράς κατοικιών στην Ελλάδα από επενδυτές για μη κατοίκους της ΕΕ (χρυσή βίζα), καθώς και το γεγονός ότι οι τιμές των κατοικιών είχαν κατασταλεί για μεγάλο χρονικό διάστημα από την παρατεταμένη κρίση, η αγορά ακινήτων της Ελλάδας έγινε ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός. Παρ ‘όλα αυτά, η εξάρτηση από την εξωτερική ζήτηση καθιστά την αγορά κατοικιών ευάλωτη.

Επιπλέον, η αυξανόμενη ζήτηση για βραχυπρόθεσμα ενοίκια στην Αθήνα και σε άλλες τουριστικές περιοχές έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, οδηγώντας σε αυξημένη κατασκευαστική δραστηριότητα. Από την πλευρά της προσφοράς, ο αριθμός των οικοδομικών αδειών συνέχισε την ανοδική του πορεία, δείχνοντας περαιτέρω επιτάχυνση. Το 2019, οι άδειες οικοδομής αυξήθηκαν κατά 12% σε σχεδόν 17.000, φθάνοντας στον υψηλότερο αριθμό από το 2012, αν και αυτό παραμένει πολύ χαμηλότερο από τις 80.000 άδειες που εκδίδονταν κάθε χρόνο κατά μέσο όρο μεταξύ 2003 και 2008.

Ωστόσο, τα μέτρα περιορισμού για την πρόληψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού, που οδήγησε σε διακοπή της οικονομικής δραστηριότητας ενδέχεται να ασκήσει πτωτική πίεση στην αγορά ακινήτων το δεύτερο τρίμηνο του 2020 αυξάνοντας την αβεβαιότητα σχετικά με την εξέλιξη της αγοράς στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Η οικοδομική δραστηριότητα, η οποία υπολογίζεται με βάση τις εκδοθείσες άδειες οικοδομής, μειώθηκε κατά 23% τον Απρίλιο του 2020 σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Τα δεδομένα από τον Ιούνιο δείχνουν μια μικρή αύξηση στις συναλλαγές ακινήτων, αλλά δεδομένης της σημαντικής αβεβαιότητας γύρω από τον αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί αυτή η προοπτική της αγοράς κατοικιών φέτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα