DBRS: Κατεβάζει στο 1,3% την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2024 – Θολές οι προοπτικές για τις οικονομίες
Χαμηλότερα από την εκτίμηση του περασμένου Σεπτεμβρίου θέτει πλέον την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας για το 2024 ο οίκος αξιολόγησης DBRS.
Ο οίκος αξιολόγησης αναβαθμίζει κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2023, στο 2,2%, αλλά υποβαθμίζει κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες την εκτίμηση για το 2024 στο 1,3%. Για το 2025 αναμένεται επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης στο 2%.
Θετικές όμως είναι οι εκτιμήσεις της για την πορεία της ανεργίας στην Ελλάδα.Η
Πάντως, όπως επισημαίνει ο οίκος, σε σχέση με τη γραμμή βάσης του Σεπτεμβρίου, οι αναθεωρήσεις των προβλέψεων ήταν μικτές για το 2023, αντανακλώντας τόσο θετικές όσο και αρνητικές εκπλήξεις.
Η DBRS χαρακτηρίζει τις προοπτικές του 2024 θολές, καθώς οι προβλέψεις επιδεινώνονται τους τελευταίους μήνες. Βασική εξαίρεση αποτελούν οι ΗΠΑ, όπου οι προσδοκίες αναβαθμίζονται, με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις να μιλούν τώρα για ανάπτυξη 1,2%.
Για το 2025, ο οίκος περιμένει αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς οι κεντρικές τράπεζες αναμένεται να αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια από τα μέσα με τέλη του 2024.
Καλύτερες οι επιδόσεις του 2023Σύμφωνα με την DBRS, οι διάμεσες προβλέψεις για την πλειονότητα των μεγάλων οικονομιών αναθεωρήθηκαν σταδιακά προς τα πάνω καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023. Οι πρόσφατες αναθεωρήσεις των προβλέψεων από τον Σεπτέμβριο ήταν πιο μικτές, ελαφρώς ανοδικές και ελαφρώς πτωτικές, αλλά με τις περισσότερες από τις θετικές αναθεωρήσεις να σχετίζονται με τις αναδυόμενες αγορές ή ορισμένες από τις μικρότερες προηγμένες οικονομίες.
Τα ποσοστά ανεργίας παραμένουν χαμηλά και οι πρόσφατες αναθεωρήσεις των προβλέψεων ήταν μικτές. Αν και υπάρχει κάποια αύξηση σε μεγάλες εταιρείες που ανακοινώνουν απολύσεις ή άλλες μειώσεις προσωπικού, η αύξηση της απασχόλησης συνεχίστηκε αμείωτη σε αρκετούς βασικούς τομείς της οικονομίας (π.χ. υγειονομική περίθαλψη, ταξίδια) στις περισσότερες μεγάλες οικονομίες. Σε ορισμένες περιπτώσεις (όπως στις ΗΠΑ) η χαμηλή ανεργία αντικατοπτρίζει επίσης κάποιο βαθμό την αποχή στο εργατικό δυναμικό μετά την πανδημία.
Οι αγορές εργασίας παραμένουν ισχυρές, παρόλο που οι προοπτικές για προσλήψεις συνεχίζουν να επιδεινώνονται. Η ανεργία αναμένεται γενικά να παραμείνει χαμηλή έως το 2025 στις περισσότερες οικονομίες που καλύπτονται, με μέτριες μόνο αυξήσεις, αναφέρει η DBRS.
Ο ρόλος των κεντρικών τραπεζώνΗ DBRS αναμένει από τις κεντρικές τράπεζες της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης να διατηρήσουν υψηλότερα επιτόκια για μεγάλο μέρος του 2024, αλλά τα επιτόκια μπορεί να αρχίσουν να μειώνονται ξανά το δεύτερο εξάμηνο του 2024.
Οι ισχυρές αγορές εργασίας είναι πιθανό να συμβάλουν στις συνεχιζόμενες μισθολογικές πιέσεις, καθιστώντας πιο δύσκολο για τον ιδιωτικό τομέα να μειώσει τις τιμές ή ακόμα και να διατηρήσουν τις τιμές στα σημερινά επίπεδα. Οι εργατικές διαφορές είναι ένα σημάδι πιέσεων στο κόστος, αλλά εμφανίζονται συγκεντρωμένες σε μεταποιητικούς τομείς όπου κάποια ισχύς τιμολόγησης ήταν εμφανής (εν μέρει λόγω της έντονης ζήτησης και των ελλείψεων παραγωγής).
Ωστόσο, η αποδυνάμωση της ζήτησης για διαρκή αγαθά θα μπορούσε να μειώσει γρήγορα την ικανότητα των κατασκευαστών είτε να μετακυλίσουν είτε να απορροφήσουν το αυξανόμενο κόστος. Ομοίως, θα μπορούσαμε να δούμε μια σχετικά ταχεία μείωση της ζήτησης για υπηρεσίες, ιδιαίτερα για ταξίδια, καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός νοικοκυριών και επιχειρήσεων αναγκάζεται να περικόψει τις εν λόγω δαπάνες.
Αν και τα οικονομικά των νοικοκυριών φαίνονται να είναι σε καλή κατάσταση στις περισσότερες προηγμένες οικονομίες, ένας αυξανόμενος αριθμός νοικοκυριών αντιμετωπίζει την πρόκληση των χαμηλότερων επιπέδων πραγματικού εισοδήματος και των αυξανόμενων πληρωμών του χρέους.
Η αύξηση των πραγματικών επιτοκίων στις μεγάλες προηγμένες οικονομίες θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει πρόκληση για ορισμένες αναδυόμενες αγορές με ασθενέστερα θεμελιώδη μεγέθη. Οι αναδυόμενες αγορές με συνδυασμό υψηλού πληθωρισμού, αδύναμων εξωτερικών θέσεων και λιγότερο ισχυρών νομισμάτων θα απαιτήσουν αυστηρότερες πολιτικές, μειώνοντας περαιτέρω τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης. Ωστόσο, η πλειονότητα των κεντρικών τραπεζών των αναδυόμενων αγορών έχει ήδη δει τον πληθωρισμό να κορυφώνεται και μερικές έχουν ήδη ξεκινήσει τους κύκλους χαλάρωσης.
Πρόσθετοι κραδασμοί εγκυμονούν καθοδικούς κινδύνουςΗ συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία και ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς ενέχουν κάποιο κίνδυνο πρόσθετων κλυδωνισμών στις τιμές των τροφίμων ή της ενέργειας. Αν και οι δυτικές προσπάθειες να μειώσουν την εξάρτηση από τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό έχουν προχωρήσει σημαντικά, η Ρωσία παραμένει σημαντικός παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου που μπορεί να έχει αντίκτυπο στις παγκόσμιες αγορές. Ομοίως, θα μπορούσαν να επανεμφανιστούν διαταραχές στην παραγωγή και τις εξαγωγές σιτηρών.
Άλλοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, συμπεριλαμβανομένης της επιδείνωσης των σχέσεων των ΗΠΑ και της ΕΕ με την Κίνα, παραμένουν επίσης πιθανή πηγή κραδασμών. Ενώ οι περισσότερες μεγάλες τράπεζες έχουν επιδείξει ανθεκτικότητα, θα μπορούσαμε να δούμε επιδείνωση της πιστωτικής ποιότητας στα χαρτοφυλάκια δανείων, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει ιδιαίτερα τις μικρότερες και λιγότερο διαφοροποιημένες τράπεζες με σημαντικές εκθέσεις σε εμπορικά ακίνητα ή άλλους τομείς υψηλού κινδύνου.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Βιλερουά: Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια το 2024
- Εγκύκλιος για εντατικοποίηση των υγειονομικών ελέγχων ενόψει εορτών
- Melina Travlos: The global energy transition is inextricably linked to shipping
- Έντονη πολιτική αντιπαράθεση στη βουλή με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής
- JTI: Πρωτοπόρος στη Βιωσιμότητα, την Κυκλική Οικονομία και την Προστασία του Περιβάλλοντος
- Σενάρια μειωμένης Εισφοράς Αλληλεγγύης για 750.000 συνταξιούχους
- Βελτίωσαν τις επιδόσεις τους στον έλεγχο SREP της ΕΚΤ οι ελληνικές τράπεζες
- Google: Καταβάλλει αποζημίωση 700 εκατ. δολαρίων για το PlayStore
- Μητσοτάκης: Δεν είναι αποπαίδι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης η Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση
- Συντάξεις Ιανουαρίου 2024: Αρχίζουν οι καταβολές – Ποιοι θα δουν αυξήσεις
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- Αποχωρεί και Hyundai από τη ρωσική αγορά – Πωλεί εργοστάσιό της αντί 78 δολαρίων
- Ήπια ανοδικά το χρηματιστήριο
- Κ. Ζαχαριάδης: «Να αποσυρθεί η τροπολογία για την εταιρεία Ανάπλαση»
- Schroders: Στις επενδυτικές ευκαιρίες του 2024 η Ελλάδα – Θετικό το πρόσημο για την οικονομία
- DBRS: Κατεβάζει στο 1,3% την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2024 – Θολές οι προοπτικές για τις οικονομίες
- Βιλερουά: Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια το 2024
- Κ. Μητσοτάκης: «Δεν είναι αποπαίδι της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης η τεχνική και η επαγγελματική εκπαίδευση»
- Τελευταία Νέα BankWars
- DBRS: Κατεβάζει στο 1,3% την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2024 – Θολές οι προοπτικές για τις οικονομίες
- Κ. Ζαχαριάδης: «Να αποσυρθεί η τροπολογία για την εταιρεία Ανάπλαση»
- Ήπια ανοδικά το χρηματιστήριο
- Κ. Μητσοτάκης: «Δεν είναι αποπαίδι της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης η τεχνική και η επαγγελματική εκπαίδευση»
- Schroders: Στις επενδυτικές ευκαιρίες του 2024 η Ελλάδα – Θετικό το πρόσημο για την οικονομία
- Αποχωρεί και Hyundai από τη ρωσική αγορά – Πωλεί εργοστάσιό της αντί 78 δολαρίων
- Βιλερουά: Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια το 2024
- Κ. Χατζηδάκης: «Ποτέ άλλοτε δεν δόθηκαν στην Ελλάδα τόσα χρήματα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας»
- Οι εκτιμήσεις της DBRS για τα κέρδη των ευρωπαϊκων τραπεζών το 2024 – Πως θα κινηθούν οι ελληνικές
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Τυχερά παιχνίδια: Νέα εφαρμοφή για καταγγελίες από την ΕΕΕΠ
- Γερμανία: Περιορίζει τις εκδόσεις ομολόγων στα 440 δισ. ευρώ το 2024
- DBRS: Χλωμές προοπτικές για τις οικονομίες το 2024 – Ανάπτυξη 1,3% στην Ελλάδα
- Μητσοτάκης από Πέραμα: Η ακρίβεια στα σούπερ μάρκετ δαγκώνει – Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν (vid)
- ΔΥΠΑ – Amazon: Βγήκαν τα προσωρινά αποτελέσματα για το πρόγραμμα κατάρτισης cloud
- ΦΠΑ: Μόνιμα στο 13% τα μη αλκοολούχα ποτά
- Κλειστός ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης