DBRS: Μειώθηκαν ραγδαία τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα – Οι προβλέψεις για το 2024

Μείωση 24,7% εμφάνισαν τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα στο 9μηνο του 2023, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022, με τα στοιχεία της DBRS να δείχνουν ότι ήταν η μεγαλύτερη μείωση στην Ευρώπη. Μάλιστα, ο οίκος αξιολόγησης διαπιστώνει ότι τα κόκκινα δάνεια αυξάνονται σε χώρες που παραδοσιακά είχαν τους χαμηλότερους δείκτες NPLs (κυρίως Γερμανία και Γαλλία)  και προειδοποιεί ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σταδιακή επιδείνωση της

ποιότητας ενεργητικού των ευρωπαϊκών τραπεζών μέσα στο 2024.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τα κόκκινα δάνεια επιβεβαιώνουν την δική της εκτίμηση ότι η ποιότητα ενεργητικού συνέχισε να δείχνει ανθεκτικότητα έως και το τέλος του τρίτου τριμήνου του 2023, σημειώνει η DBRS.

Ειδικότερα, τα συνολικά κόκκινα δάνεια σε ένα δείγμα τραπεζών οι οποίες εποπτεύονται απευθείας από την ΕΚΤ σε 11 ευρωπαϊκές χώρες και αξιολογούνται από την DBRS, διαμορφώθηκαν στα 341 δισ. ευρώ στα τέλη του τρίτου τριμήνου, μειωμένα κατά 0,9% σε ετήσια βάση.

Ωστόσο, όπως διαπιστώνουν οι αναλυτές, παρουσιάζονται αποκλίσεις ανάμεσα στις χώρες, καθώς εκείνες που παραδοσιακά εμφανίζουν υψηλά κόκκινα δάνεια συνέχισαν να τα μειώνουν με γρήγορο ρυθμό, με τη βοήθεια των εσωτερικών ρυθμίσεων, των πωλήσεων NPLs και των υψηλότερων διαγραφών. Πέραν της μείωσης του 24,7% που πέτυχε η Ελλάδα, τα κόκκινα δάνεια μειώθηκαν κατά 21,4% στην Πορτογαλία, 17,5% στην Ιρλανδία, 16,7% στην Ιταλία και 2,5% στην Ισπανία.

Αντίθετα, κάποια αύξηση στα NPLs καταγράφηκε σε χώρες που παραδοσιακά έχουν χαμηλά επίπεδα κόκκινων δανείων, όπως η Γερμανία και η Γαλλία.

Έτσι, οι χώρες υψηλών κόκκινων δανείων τα μείωσαν συνολικά κατά 10,2% στο τρίτο τρίμηνο, την ώρα που τα NPLs αυξήθηκαν κατά 6,7% συνολικά στις άλλες χώρες του δείγματος.

Οι προβλέψεις για το δ΄ τρίμηνο και το 2024

Η DBRS εκτιμά ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα συνεχίσουν να εμφανίζουν ανθεκτική ποιότητα ενεργητικού το δ΄ τρίμηνο και το 2024, παρά τις προκλήσεις στο λειτουργικό περιβάλλον, εξαιτίας των υψηλότερων επιτοκίων. Πάντως, η τάση της αύξησης των κόκκινων δανείων στις χώρες όπου αυτά ήταν έως τώρα πολύ χαμηλά, αναμένεται να συνεχιστεί.

Επιπλέον, οι αναλυτές τονίζουν ότι η ευρωπαϊκή ανάπτυξη έχει αποδυναμωθεί, ενώ προειδοποιούν ότι η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στον πληθωρισμό, την εφοδιαστική αλυσίδα και το παγκόσμιο εμπόριο.

Η περαιτέρω κλιμάκωση των γεωπολιτικών συγκρούσεων θα μπορούσε να μεταφραστεί σε ένα περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων για περισσότερο για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Εν μέσω αυτών των προκλήσεων στο λειτουργικό περιβάλλον, η DBRS εκτιμά ότι η ποιότητα ενεργητικού των ευρωπαϊκών τραπεζών θα εμφανίσει σταδιακή επιδείνωση το 2024, με υψηλότερα κόκκινα δάνεια, είτε μέσω της επιτάχυνσης του σχηματισμού νέων NPLs ή του χαμηλότερου ρυθμού διευθέτησης NPLs.

Keywords
Αναζητήσεις
dbrs-meiothikan-ragdaia-ta-kokkina-daneia-stin-ellada--oi-provlepseis-gia-to-2024.htm
Τυχαία Θέματα