ESM: Ανησυχία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους – Προτείνει εξόφληση μέρους του χρέους προς το ΔΝΤ

Σοβαρές ανησυχίες για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους , καταγράφει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) σε έγγραφο που συνέταξε για λογαριασμό του Eurogroup της 9ης Μαϊου.

Σύμφωνα με το έγγραφο του ESM «πιο ακραία σενάρια από το βασικό θα απαιτήσουν περισσότερο φιλόδοξα μέτρα για την επίτευξη της βιωσιμότητας του χρέους» προειδοποιεί ωστόσο το έγγραφο.

Όπως μεταδίδει το Reuters,

το έγγραφο, που είχε προετοιμάσει ο ESM, τονίζει ότι υπό το βασικό σενάριο η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας θα είναι 3,1% του ΑΕΠ το 2018, 2,8% το 2019 και 2,5% το 2020, 1,5% το 2025 και στο 1,3% από το 2030 έως το 2060.

Με βάση το σενάριο αυτό, η Αθήνα θα μπορέσει να έχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 ώς το 2025. Μετά το πλεόνασμα θα αρχίσει να υποχωρεί και θα διαμορφωθεί στο 1,5% από το 2040 – 2060.

Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup καλείται να επεξεργαστεί σειρά μέτρων για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους τις επόμενες εβδομάδες και θα παρουσιάσει τα αποτελέσματά του στις 24 Μαΐου.

Αν το βασικό σενάριο του ESM αποδειχθεί ακριβές, η ζώνη του ευρώ, ο κύριος δανειστής της Ελλάδας, θα μπορούσε να επιτύχει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μέσα από τρεις δράσεις που δεν συνιστούν «κούρεμα» με την αυστηρή έννοια του όρου:

• Επέκταση των ωριμάνσεων των δανείων κατά 5 χρόνια για 37,5 χρόνια

• Reprofiling στις ετήσιες αποπληρωμές των δανείων στο 1% του ΑΕΠ ώς το 2050

• Πλαφόν 2% για τόκους που εξυπηρετεί η Ελλάδα με την εξυπηρέτηση των τόκων πέραν του 2% να αναβάλλεται ώς το 2050.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τη γερμανική Die Welt, «ο Ρέγκλινγκ συμπεριέλαβε ένα σημείο, το οποίο κατά την εφημερίδα θα μπορούσε να κρύβει μια πολιτική βόμβα: τη δυνατότητα να εξοφλήσουν οι ευρωεταίροι ένα μέρος τουλάχιστον των ελληνικών οφειλών προς το ΔΝΤ».

Η πρόταση αυτή αναφέρεται στο τέλος του δισέλιδου εγγράφου ως ένα πιθανό συμπληρωματικό μέτρο: «Η εξαγορά (Buy-out) του ελληνικού χρέους προς το ΔΝΤ έχει οικονομικό όφελος για την Ελλάδα, διότι η υποστήριξη του EMS γίνεται με ευνοϊκότερους όρους και έχει μεγαλύτερη χρονική διάρκεια».

Η Ελλάδα πληρώνει τόκους για παλαιά δάνεια του ΔΝΤ με επιτόκιο 3,5%. Αντίθετα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) δανείζει με χαμηλότερο επιτόκιο, το οποίο είναι αυτή τη στιγμή κάτω του 1%. Επομένως η Ελλάδα θα μπορούσε να εξοικονομήσει πολλά χρήματα, όπως επισημαίνει η εφημερίδα.

Βέβαια, το θέμα «είναι ευαίσθητο, διότι θα σήμαινε πως θα άλλαζε ο διεθνής καταμερισμός βαρών του ελληνικού προγράμματος», αφού «οι Ευρωπαίοι -και η Γερμανία- θα εγγυηθούν μελλοντικά για περισσότερα ελληνικά χρέη», ενώ «αντίθετα το ΔΝΤ θα φέρει μελλοντικά λιγότερα βάρη», αλλά την «πρόταση μπορεί να τη δει κανείς ως εργαλείο, το οποίο μπορεί να χρησιοποιήσουν οι πολιτικοί» γράφει η Welt.

Keywords
Τυχαία Θέματα