EUROGROUP: Το κοινό ανακοινωθέν που δεν βγήκε – Το παρασκήνιο και ο Σόιμπλε

upd: Οι Financial Times γράφουν ότι οι συνομιλίες κατέρρευσαν την τελευταία στιγμή όταν πολλοί από τους συμμετέχοντες ανάμεσά τους και ο Σόιμπλε είχαν ήδη φύγει από τη συνεδρίαση. Η εφημερίδα γράφει ότι ενώ αρχικά ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάννης Βαρουφάκης, είχε συμφωνήσει σε μια κοινή δήλωση με τους συναδέλφους του. Μόλις αυτή
εγκρίθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup διαλύθηκε και ο Σόιμπλε με αρκετούς από τους συναδέλφους του, αποχώρησαν. Αλλά τότε τελευταία στιγμή ο έλληνας υπουργός Οικονομικών έκανε μια τελευταία κλήση πίσω στην Αθήνα για να ενημερώσει για το τι είχε μόλις συμφωνηθεί – και τότε κυβερνητικοί αξιωματούχοι απέρριψαν την ανακοίνωση.ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Ο Γ.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣΣτο ανακοινωθέν το οποίο επικαλείται ο δημοσιογράφος των FT και σε σχετικό του tweet, απάντησε ο υπουργός Οικονομικών Γ.Βαρουφάκης, καλώντας τον Peter Spiegel να απέχει “από αμφίβολους ισχυρισμούς που στηρίζονται σε ακόμη πιο αμφίβολες διαρροές. Είναι μάλλον άστοχες”. ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΩΝ FT

Οι Financial Times σήμερα παρουσιάζουν τη δήλωση που είχε αρχικά συμφωνηθεί επισημαίνοντας ότι είχε κάτι για τον καθένα. Για τους Ευρωπαίους άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο «να διερευνηθούν οι δυνατότητες επέκτασης » του προγράμματος, ενώ για τον κ. Βαρουφάκη υπήρχε η λέξη «γέφυρα» που αναφέρεται στην τελευταία παράγραφο – αν και όχι με την έννοια που ο Έλληνας υπουργός πιθανώς να ήθελε (για την ακρίβεια υπήρχε το ρήμα γεφυρώνω).

Οπως γράφει η εφημερίδα «η κοινή δήλωση δεν έμελλε να προκύψει, αλλά παρέμεινε ένα ακόμη έκθεμα του μακροχρόνιου ελληνικού δράματος». Ακολουθεί η δήλωση που παρουσιάζουν οι Financial Times:

«Σήμερα το Eurogroup έκανε απολογισμό της τρέχουσας κατάστασης στην Ελλάδα και της κατάστασης του υπάρχοντος προγράμματος προσαρμογής. Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup ενεπλάκη σε εντατικό διάλογο με τις νέες ελληνικές αρχές.

Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν τη δέσμευσή τους σε μια ευρύτερη και ισχυρότερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων με στόχο τη διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την κατηγορηματική δέσμευσή τους στις οικονομικές υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές τους.

Σε αυτή τη βάση, θα αρχίσουμε τώρα την τεχνική εργασία για την περαιτέρω αξιολόγηση των σχεδίων μεταρρύθμισης στην Ελλάδα. Οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά και εποικοδομητικά με τα θεσμικά όργανα για να διερευνήσουν τις δυνατότητες για την επέκταση και την επιτυχή ολοκλήρωση του υφιστάμενου προγράμματος, λαμβάνοντας υπόψη τα σχέδια της νέας κυβέρνησης.

Αν αυτή είναι επιτυχής αυτό θα γεφυρώσει το χρονικό διάστημα για τις ελληνικές αρχές και το Eurogroup, ώστε να εργαστούν σε ενδεχόμενες νέες συμβατικές ρυθμίσεις. Εμείς θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας στην επόμενη συνάντησή μας την Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου».

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΑΒΡ.ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗ

Την άποψη ότι η αναφορά σε «παράταση» του προγράμματος ήταν το στοιχείο εκείνο που εμπόδισε την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος μετά τις συνομιλίες στο Eurogroup διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.
Σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικούς σταθμούς, o Γ.Σακελλαρίδης τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα υπογράψει νέο μνημόνιο, αλλά ότι προσπαθεί να καταλήξει σε μια αμοιβαία επωφελή λύση με τους εταίρους έως τη Δευτέρα.
Ο κ. Σακελλαρίδης επιβεβαίωσε ότι υπήρξε τηλεφώνημα μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα πριν εκδοθεί το κοινό ανακοινωθέν και αποφασίστηκε να απορριφθεί από την ελληνική πλευρά.
Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε δημοσίευμα που αναφέρει ότι πριν απορριφθεί, το ανακοινωθέν είχε υπογράψει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.
Αναφερόμενος στην εμπλοκή για το κοινό ανακοινωθέν, εξήγησε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχτεί μια διατύπωση που να αναγνωρίζει την παράταση ενός πλαισίου που έχει οδηγήσει σε ανθρωπιστική κρίση και σε εμβάθυνση της ύφεσης στην οικονομία.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι υπάρχουν περιθώρια για συμφωνία και πως γίνεται προσπάθεια για μια αμοιβαία επωφελή λύση στο Eurogroup της Δευτέρας.
Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει ρήξη για να «βαφτιστεί» αλλιώς το πρόγραμμα, ο κ. Σακελλαρίδης απάντησε ότι η ελληνική πλευρά δεν επιθυμεί τη ρήξη και δεν θα το έκανε ποτέ για επικοινωνιακά ζητήματα.
«Το ζήτημα δεν είναι να βαφτίσουμε αλλιώς το μνημόνιο.
Δεν πάμε να υπογράψουμε νέο μνημόνιο» τόνισε o κ.Σακελλαρίδης.

Keywords
Τυχαία Θέματα