EY: Μείωση ρυθμού ανάπτυξης των αναπτυσσόμενων αγορών
Οι αδύναμες προοπτικές της εγχώριας ζήτησης στις ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές (ΤΑΑ), οι οποίες είχαν ως επακόλουθο τη μείωση των εμπορικών ροών, αναμένεται ότι θα πλήξουν την ανάπτυξη του ΑΕΠ των χωρών αυτών το 2014, σύμφωνα με τριμηνιαία έκθεση της ΕΥ Rapid-growth markets forecast.
Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΥ, οι ενέργειες των κυβερνήσεων των ΤΑΑ για να αποφύγουν την οικονομική κρίση, προκάλεσαν υποτίμηση πολλών νομισμάτων των ΤΑΑ,
Ο Rajiv Memani, πρόεδρος της επιτροπής των ΤΑΑ της ΕΥ, σχολιάζει: «Οι κυβερνήσεις στις αναδυόμενες αγορές πρέπει να προβούν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να χαλαρώσουν τους κανονιστικούς περιορισμούς για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών. Υπάρχει σήμερα μια ευκαιρία για πρόοδο, καθώς οι ΗΠΑ έχουν παρατείνει πρόσφατα το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για το επόμενο έτος, ενώ υπάρχει αυξημένη ρευστότητα και στις ανεπτυγμένες αγορές, η οποία οδηγεί σε ροές κεφαλαίων στις ΤΑΑ. Είναι πολύ σημαντικό για τις ΤΑΑ να προσπαθήσουν να επωφεληθούν πλήρως από την υποτίμηση των νομισμάτων τους προς όφελος του εξαγωγικού τομέα τους και σε συνδυασμό με τις απαιτούμενες αλλαγές πολιτικής να γίνουν πιο ανταγωνιστικές.
Η υποτίμηση των νομισμάτων αυξάνει τις προκλήσεις για τις ΤΑΑΗ Ινδία, η Ινδονησία, η Τουρκία και η Βραζιλία βρίσκονται αντιμέτωπες με την απότομη υποτίμηση των νομισμάτων τους, ενώ παράλληλα πρέπει να υιοθετήσουν μια αυστηρότερη νομισματική πολιτική παρά την αδύναμη ανάπτυξη, λόγω των εξωτερικών πιέσεων. Οι χώρες αυτές, καθώς και η Αργεντινή και η Αίγυπτος σύμφωνα με όλα τα στοιχεία είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε συναλλαγματικές / νομισματικές και άλλες οικονομικές κρίσεις.
Αντιθέτως, οι χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παρουσιάζουν μια πιο ισχυρή εικόνα με χαμηλά επίπεδα δημοσίου και εξωτερικού χρέους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης η ραγδαία υποτίμηση του νομίσματος της Κολομβίας ενδεχομένως να μην δικαιολογείται με βάση τα θεμελιώδη μεγέθη: Εχει χαμηλό πληθωρισμό και σχετικά μέτρια επίπεδα δημόσιου και εξωτερικού χρέους.
Ο υψηλός πληθωρισμός και ο δανεισμός επιδρούν στις επενδύσεις και την κατανάλωσηΕνώ οι αγορές μετοχών και συναλλάγματος σε ορισμένες ΤΑΑ έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν, η επίπτωση από την κρίση πολλών χρηματοπιστωτικών αγορών θα είναι αισθητή για αρκετό χρόνο. Η υποτίμηση των νομισμάτων και η άνοδος των ασφαλίστρων κινδύνου στις ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες ήρθαν να προστεθούν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ΤΑΑ, καθώς η εξασθένιση των ισοτιμιών αυξάνει τις πληθωριστικές πιέσεις.
Ο υψηλότερος πληθωρισμός αποτελεί πρόβλημα ιδιαίτερα για την Αργεντινή και τη Γκάνα, όπου η έκθεση προβλέπει αύξηση του πληθωρισμού πάνω από το 10% για το σύνολο του τρέχοντος έτους.
Οι αυξήσεις των αποδόσεων των ομολόγων και των επιτοκίων έχουν αυξήσει σημαντικά το κόστος δανεισμού, τόσο σε εγχώριο όσο και σε ξένο νόμισμα, για τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά των ΤΑΑ.
Οι προοπτικές για την Κίνα είναι καλύτερες απ ότι για τις υπόλοιπες BRICΕνώ οι προοπτικές για την πλειοψηφία των TAA είναι υποτονικές, οι προοπτικές για την Κίνα είναι θετικές. Ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης στην Κίνα είναι μέρος μιας εσκεμμένης προσπάθειας της κυβέρνησης και της Κεντρικής Τράπεζας να περιορίσουν την ταχεία πιστωτική επέκταση και να οδηγήσουν την οικονομία σε μια πιο βιώσιμη πορεία. Η μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα και η δημιουργία της ζώνης ελεύθερου εμπορίου στη Σαγκάη είναι επίσης καθοριστικής σημασίας για την τόνωση του εμπορίου και της καινοτομίας στην Κίνα.
Ωστόσο, ενώ οι προοπτικές για την Κίνα είναι σχετικά θετικές, για τις άλλες χώρες BRIC υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις. Η Βραζιλία εξακολουθεί να περιορίζεται από μια δυναμική χαμηλής ανάπτυξης και υψηλού πληθωρισμού, καθώς αναμένεται να ξεπεράσει το 6% φέτος ενώ η ανάπτυξη θα περιορισθεί πολύ κάτω από το 3%. Επίσης, τα επιτόκια αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω, γεγονός που ενδεχομένως εμποδίσει την αύξηση των επενδύσεων.
Η έκθεση προβλέπει για τη Ρωσία ανάπτυξη 1,4% φέτος, σημαντικά κάτω από το 2,7% που προβλεπόταν στην έκθεση του Ιουλίου. Παρά το γεγονός ότι μακροπρόθεσμα η αύξηση του ΑΕΠ θα ανακάμψει, πλησιάζοντας το 4%, εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τα δημογραφικά χαρακτηριστικά και τον περιορισμένο ρυθμό των μεταρρυθμίσεων σε ορισμένους τομείς.
Η αύξηση του ΑΕΠ στην Ινδία μειώθηκε στο 5% το 2012 σε σύγκριση με σχεδόν 9% κατά την πενταετία 2005-2010. Τόσο ο πληθωρισμός όσο και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Αν και κατά τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει ανακοινώσεις για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της Ινδίας, ωστόσο απαιτούνται μεγαλύτερες επενδύσεις στις υποδομές για την περαιτέρω βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος της Ινδίας.
Απαιτούνται περισσότερες πολιτικές για τη μεσοπρόθεσμη ενίσχυση της ανάπτυξηςΣτην έκθεση υπογραμμίζεται ότι σε πολλές από τις ΤΑΑ, οι πολιτικές έχουν επικεντρωθεί βραχυπρόθεσμα στην αντιμετώπιση των συναλλαγματικών ροών, αντί στην αναζήτηση μεσοπρόθεσμης ανάπτυξης. Επιπλέον, καθώς σε ορισμένες από τις βασικές ΤΑΑ προγραμματίζονται εκλογές το 2014, δεν είναι εύκολο να υπάρξει πολιτική συναίνεση για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Θρήνος στην κηδεία του Μάνου Καπελώνη
- Διάσημη ηθοποιός ήταν μέλος αίρεσης και κόντεψε να πεθάνει από ασιτία
- «Πικρό ψωμί» για την Κατσέλης
- Ισοτιμίες Νομισμάτων: Ευρώ 4-11-2013
- Το Attica νέος ένοικος στο ακίνητο της Φωκάς στη Θεσσαλονίκης
- Σοκ! Είδε να μαχαιρώνουν την έγκυο γυναίκα του live στο Skype
- Ορισμένες τράπεζες δε δέχονται το «ακατάσχετο» των λογαριασμών
- Novartis: Μία από τις 25 πολυεθνικές εταιρείες με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον
- "H Ελλάδα πανηγυρίζει το comeback της χρονιάς"
- ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Προβλήματα με το «ακατάσχετο» των λογαριασμών – Συστάσεις από τον Συνήγορο του Καταναλωτή
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Προβλήματα με το «ακατάσχετο» των λογαριασμών – Συστάσεις από τον Συνήγορο του Καταναλωτή
- PwC: Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών κλειδί για την ανάκαμψη
- EY: Μείωση ρυθμού ανάπτυξης των αναπτυσσόμενων αγορών
- Wall Street Journal: Απίθανο η τρόικα να χαλαρώσει την πίεση για μεταρρυθμίσεις
- ΙΟΒΕ: Μικρή επιδείνωση οικονομικού κλίματος τον Οκτώβριο – Οι μεταρρυθμίσεις θα κρίνουν την έξοδο από την κρίση
- ΑΣΜΟΥΣΕΝ: Πολλά έχουν επιτευχθεί στην Ελλάδα αλλά χρειάζονται κι άλλα
- Τελευταία Νέα BankWars
- EY: Μείωση ρυθμού ανάπτυξης των αναπτυσσόμενων αγορών
- Wall Street Journal: Απίθανο η τρόικα να χαλαρώσει την πίεση για μεταρρυθμίσεις
- PwC: Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών κλειδί για την ανάκαμψη
- ΑΣΜΟΥΣΕΝ: Πολλά έχουν επιτευχθεί στην Ελλάδα αλλά χρειάζονται κι άλλα
- ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Προβλήματα με το «ακατάσχετο» των λογαριασμών – Συστάσεις από τον Συνήγορο του Καταναλωτή
- ΙΟΒΕ: Μικρή επιδείνωση οικονομικού κλίματος τον Οκτώβριο – Οι μεταρρυθμίσεις θα κρίνουν την έξοδο από την κρίση
- Τράπεζα Πειραιώς: Ολοκλήρωση προκαταβολών ενίσχυσης στους αγρότες
- ΞΑΝΘΗ: Έχασαν το σπίτι τους για χρέος 1.700 ευρώ!
- Τα χαρακτηριστικά των 100 κορυφαίων CEO
- ΑΙΓΥΠΤΟΣ – ΜΟΡΣΙ: “Είμαι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας – Να δικαστούν οι πραξικοπηματίες” – Αναβλήθηκε η δίκη του
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- H Βρετανία κερδίζει 78 δισ. στερλίνες κάθε χρόνο από τη συμμετοχή της στην Ε.Ε
- Συνάντηση Κ. Παπούλια με τον Αλβανό ομόλογό του Μπ. Νισάνι, στα Τίρανα
- Κοντά σε υψηλό πενταετίας ευρωπαϊκές μετοχές - Βουτιά 12% για την Ryanair
- Novartis: Μία από τις 25 πολυεθνικές εταιρείες με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον
- ΙΟΒΕ: Ελαφρά επιδείνωση του οικονομικού κλίματος
- Απομένουν ακόμα πολλά για να κάνει η Ελλάδα τονίζει ο Asmussen λίγες ώρες πριν επιστρέψει το κλιμάκιο της τρόικα
- Πακιστάν: Ελεύθερος υπό όρους ο Περβέζ Μουσάραφ
- ΓΣΕΕ: Προσανατολίζεται σε νέες κινητοποιήσεις μετά την απεργία της Τετάρτης
- Προς μείωση επιτοκίων η Τράπεζα Κύπρου
- Ο Μαρινόπουλος μείωσε το ενεργειακό «αποτύπωμα»