Eurοbank: Αξιοπιστία, μεταρρυθμίσεις μνημονίου και τράπεζες θα φέρουν ανάπτυξη στο 2ο εξάμηνο του 2016

Παρά την υφεσιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας το 3ο τρίμηνο 2015 (η οποία με μεγάλη πιθανότητα θα συνεχιστεί και το 4ο) τα στοιχεία των δεικτών οικονομικού κλίματος και υπευθύνων προμηθειών (PMI) τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο υποδηλώνουν ότι η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε ένα πρώιμο στάδιο ομαλοποίησης.
Ωστόσο, η μείωση των επενδύσεων για τρίτο συνεχές τρίμηνο καταδεικνύει την ανάγκη για γρήγορη αποκατάσταση του κλίματος αξιοπιστίας και αποτελεσματικής εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων του 3ου οικονομικού προγράμματος προσαρμογής.
Αυτό το στοιχείο σε συνδυασμό με την

ανακεφαλοποίηση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος που μόλις ολοκληρώθηκε και τη σταδιακή άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων δύνανται να οδηγήσουν σε θετικούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης το 2ο εξάμηνο 2016.

Τα παραπάνω επισημαίνει η Eurοbank στην εβδομαδιαία ανάλυση «7 Ημέρες Οικονομία»

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ
• Ο ετήσιος ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης ήταν -0,92% (-1,11% με βάση τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, ΕΔΣ) το 3ο τρίμηνο 2015. Σε όρους τριμηνιαίας μεταβολής διαμορφώθηκε στο -0,89% (με βάση τα ΕΔΣ).
• Σε ότι αφορά τις πέντε βασικές συνιστώσες του πραγματικού ΑΕΠ, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της ιδιωτικής κατανάλωσης ήταν -0,64%, της δημόσιας κατανάλωσης 0,40%, του ακαθάριστου σχηματισμού πάγιου κεφαλαίου -13,59% (-40,03% σε όρους ακαθάριστου σχηματισμού κεφαλαίου, δηλαδή συμπεριλαμβανομένων και των αποθεμάτων), των εξαγωγών -10,01% και των εισαγωγών -20,10%. Οι υπολογισμοί έχουν γίνει με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία (ΜΕΔΣ) σε πραγματικούς όρους.
• Οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων οδήγησαν σε αύξηση των καθαρών εξαγωγών μέσω της σημαντικής μείωσης που προκάλεσαν στις εισαγωγές. Η συνεισφορά των καθαρών εξαγωγών στον ετήσιο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης ήταν +2,34 ποσοστιαίες μονάδες (ΠΜ).
• Ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου είχε αρνητική συνεισφορά -3,11 ΠΜ. Προσεγγιστικά, οι -1,73 ΠΜ προέρχονται από τη μείωση των αποθεμάτων και οι υπόλοιπες -1,39 ΠΜ από τις επενδύσεις σε πάγια. Η απότομη μείωση των εισαγωγών παράλληλα με τη σχετικά ήπια πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης (συνεισφορά -0,41 ΠΜ) ερμηνεύουν σε ένα βαθμό τη μεγάλη συρρίκνωση των αποθεμάτων. Δηλαδή, πολλές ελληνικές επιχειρήσεις μη μπορώντας να εισάγουν νέο εμπόρευμα ικανοποίησαν την εγχώρια ζήτηση μέσω μείωσης των αποθεμάτων τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα