Eurobank: Να απεμπλακούν οι τράπεζες από τη διαπραγμάτευση με την τρόικα

17:32 5/3/2014 - Πηγή: BankWars

H αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank όσο και γενικότερα ο τραπεζικός τομέας, είναι αναγκαίο να απεμπλακούν από την διελκυστίνδα διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, αναφέρει η Eurobank Research.

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης της τρόικας θα επαληθεύσει την πτωτική τάση του κινδύνου της ελληνικής οικονομίας, τονίζει η Eurobank Research στο τελευταίο τεύχος του Δελτίου “7 Ημέρες Οικονομία”.

Οι

αναλυτές επισημαίνουν ότι ο κίνδυνος της ελληνικής οικονομίας σύμφωνα με τα περιθώρια των 10ετών ομολόγων έφτασε στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 46 μηνών.

Την 4η Μαρτίου 2014 το περιθώριο των ομολόγων ήταν στις 533,0 μονάδες βάσης, βελτιωμένο κατά 37,5 μονάδες βάσης σε εβδομαδιαία βάση, ενώ βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 45 μηνών. Σημειώνεται ότι το περιθώριο των ελληνικών ομολόγων ήταν στην περιοχή των 533,0 μονάδων βάσης στις αρχές Ιουνίου 2010, ένα μήνα μετά την υπογραφή του 1ου Προγράμματος Σταθεροποίησης της Ελληνικής Οικονομίας και ενώ η τότε κυβέρνηση είχε μόλις αρχίσει την εφαρμογή του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων καθώς και την προσπάθεια δημοσιονομικής σύγκλισης.

Πλέον όμως η ελληνική οικονομία, μετά από 4 χρόνια προσπάθειας και μια συνολική απώλεια περίπου 25 ποσοστιαίων μονάδων σε όρους ΑΕΠ, βρίσκεται για πρώτη φορά στο σημείο όπου μπορεί να έχει σοβαρές προοπτικές για ανάκαμψη. Υπενθυμίζουμε ότι ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε τις προβλέψεις για θετικό ρυθμό ανάπτυξης 0,6% του ΑΕΠ για το 2014 και 2,9% του ΑΕΠ το 2015.

Όσον αφορά την ολοκλήρωση της παρούσας αξιολόγησης του δεύτερου προγράμματος στήριξης τα νέα -σύμφωνα με την Euro δεν είναι ενθαρρυντικά. Η κατάσταση δεν έχει αλλάξει σημαντικά από την προηγούμενη εβδομάδα αφού μια σειρά από ζητήματα που σχετίζονται με την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων παραμένουν ακόμη ανοικτά. Σε αυτά περιλαμβάνονται:

1. Η απελευθέρωση της αγοράς γάλακτος και η πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων εκτός φαρμακείων σύμφωνα με τις προτάσεις της Έκθεσης του ΟΟΣΑ για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην ελληνική οικονομία.
2. Η διαδικασία ελαστικοποίησης του ορίου απολύσεων.

3. Η ολοκλήρωση του δεύτερου σταδίου διαθεσιμότητας αφού η ένταξη σε αυτό 4.000 δημοσίων υπαλλήλων από τους ΟΤΑ τις παραμονές των αυτοδιοικητικών εκλογών προκαλεί προβληματισμούς στην κυβέρνηση συνεργασίας

Η Eurobank τονίζει την ανάγκη οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τις παραπάνω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίο να ολοκληρωθούν άμεσα ώστε να ολοκληρωθεί η παρούσα αξιολόγηση του 2ΠΣΕΟ μέσα στις επόμενες ημέρες.

Προϋποθέσεις συνέχισης της αποκλιμάκωσης

Σύμφωνα με την Eurobank, η συνέχιση της αποκλιμάκωσης προϋποθέτει:

- Εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση του ανταγωνισμού σύμφωνα με την Έκθεση του ΟΟΣΑ.
- Εκκίνηση των διαπραγματεύσεων για το χρηματοδοτικό κενό της περιόδου 2014-16 και τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Ξεχωριστά, οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι τραπεζικός τομέας, εξαιτίας της κρισιμότητας του ως εργαλείου προώθησης της ανάπτυξης, είναι απαραίτητο να απεμπλακεί από την διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της περιόδου 2014-16.

Επισημαίνουν ότι μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των εμπλεκομένων μερών στην διαπραγμάτευση σχετικά με το ύψος της περαιτέρω κεφαλαιακής στήριξης των συστημικών τραπεζών με βάση τα αποτελέσματα των stress tests που πραγματοποίησε η Black Rock στο τέλος του 2013. Σύμφωνα με την παρούσα πληροφόρηση, η εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδος (και συνεπώς και της ΕΚΤ) είναι για κεφαλαιακές ανάγκες συνολικού ύψους €5,8-6,2 δισ. ενώ οι σχετικές εκτιμήσεις της άλλης πλευράς (ΔΝΤ/ΕΕ) είναι για κεφαλαιακές ανάγκες €8,0-8,5 δισ. Η τράπεζα της Ελλάδος αναμένεται να ανακοινώσει τις τελικές εκτιμήσεις της στο τέλος αυτής της εβδομάδας.

Η Eurobank Research θεωρεί ότι είναι αναγκαίο τόσο η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank όσο και γενικότερα ο τραπεζικός τομέας να απεμπλακούν από την διελκυστίνδα διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας.

“Ο τραπεζικός τομέας αποτελεί κρίσιμο εργαλείο για την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης – όπως επισημάνθηκε και στην Έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος την προηγούμενη εβδομάδα. Εξαιτίας αυτού του ρόλου του συνεπώς θα πρέπει να πάψει να χρησιμοποιείται ως μέσο πίεσης στην διαπραγμάτευση σχετικά με ένα ενδεχόμενο 3ο Πρόγραμμα Σταθεροποίησης της Ελληνικής Οικονομίας (3ΠΣΕΟ)”, τονίζουν οι αναλυτές.

Original article: Eurobank: Να απεμπλακούν οι τράπεζες από τη διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Keywords
Τυχαία Θέματα